Otkriće Japana za nevericu: Ova država poseduje još 7.000 ostrva za koje njeni građani nisu ni znali

02.03.2023

20:47

0

Autor: A. B.

Novi broj ostrva ne uključuje nijedno veštački obnovljeno zemljište, a prebrojane su sve kopnene površine od najmanje 100 metara kvadratnih površine

Otkriće Japana za nevericu: Ova država poseduje još 7.000 ostrva za koje njeni građani nisu ni znali
Japan - Copyright Pixabay

Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI) saopštila je da na teritoriji te zemlje postoji 14.125 ostrva, što je više nego dvostruko veći broj od 6.852 koji je bio u zvaničnoj upotrebi od 1987. godine.

Novi podaci o broju ostrva u Japanu govore o napretku u tehnologiji geodetskih istraživanja i detaljnijih digitalnih mapa koje se koriste za prebrojavanje. 

Ipak, uprkos povećanju broja ostrva, ukupna površina Japana nije se promenila.

Interesantno je napomenuti da ne postoji međunarodni sporazum o tome kako se broje ostrva, pa se tako ovog puta korišćen isti kriterijum kao i u prethodnom istraživanju od pre 35 godina.

Takođe, novi broj ostrva ne uključuje nijedno veštački obnovljeno zemljište, a prebrojane su sve kopnene površine od najmanje 100 metara kvadratnih površine.

Ostrva oko Japana su predmet nekoliko teritorijalnih sporova, a Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva pod ruskom kontrolom, koja Tokio naziva Severnim teritorijama. 

Taj spor datira od kraja Drugog svetskog rata, kada su sovjetske trupe osvojile ta ostrva od Japana.

Takođe, Japan tvrdi da ima istorijska prava na nenaseljena ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojima trenutno upravlja, ali je Kina više puta to osporila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike