Neverovatno otkriće u Egiptu: Pronađeno 2.000 mumificiranih ovnovskih glava

26.03.2023

08:24

0

Pretpostavlja se da su u pitanju žrtvene ponude koje su dokaz da su tadašnji Egićani bili posvećeni kultu Ramzesa Drugog

Neverovatno otkriće u Egiptu: Pronađeno 2.000 mumificiranih ovnovskih glava
Copyright Tanjug/AP Photo/Amr Nabil)

Ministarstvo turizma i starina Egipta saopštilo je da je u hramu posvećenom faraonu Ramzesu Drugom, u drevnom gradu Abidosu na jugu zemlje. otkriveno najmanje 2.000 mumificiranih glava ovnova iz perioda dinastije Ptolemeida.

U hramu su pronađeni i mumificirane ovce, psi, divlje koze, gazele i mungosi, navodi se u saopštenju Ministarstva turizma i starina, prenosi Rojters.

Pretpostavlja se da su u pitanju žrtvene ponude koje su dokaz da su tadašnji Egićani bili posvećeni kultu Ramzesa Drugog i nekih hiljadu godina posle njegove smrti, dodaje ministarstvo.

 

 

Naučnici sa Instituta za studije antičkog sveta Njujorškog univerziteta, koji vode ova iskopavanja, pored mumificiranih životinja otkrili su i strukturu palate iz perioda šeste dinastije Starog kraljevstva, čiji su zidovi debeli više od pet metara.

Abidos je nekada bio nekropola za pripadnike vladajuće klase egipatskih faraona i sveto mesto posvećeno bogu Ozirisu. 

Inače, poslednjih godina u Egiptu se iznova i iznova otkrivaju nove grobnice, ostaci iz vremena faraona...Tako su egiptolozi početkom ove godine u blizini Kaira otkrili faraonsku grobnicu u kojoj se nalazi možda najstarija i najkompletnija mumija dosad otkrivena.

Mumija stara 4.300 godina pronađena je na dnu otvora od 15 metara u nedavno otkrivenoj grupi grobnica pete i šeste dinastije u blizini Stepaste piramide u Sakari.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike