Makron sporni zakon može da ne proglasi, druga opcija za izlazak iz krize je da se sazove referendum

25.03.2023

21:47

0

Opcija referenduma koju je opozicija inicirala podrazumeva izjašnjavanje ustanovnog suda i prikupljanje pet miliona potpisa i traje od 1,5 do dve godine

Makron sporni zakon može da ne proglasi, druga opcija za izlazak iz krize je da se sazove referendum
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Kin Cheung, Pool

Predsednik Francuske Emanuel Makron može da izglasani sporni zakon o reformama ne proglasi, druga opcija za izlazak iz krize je da se sazove referendum za šta je procedura složena i traje i do dve godine, rekao je Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

- Najjednostavnije je da izglasani zakon ne proglasi predsednik Makron. Ako se napravi ogromna kriza i on ga ne proglasi, onda zakon ostaje mrtvo slovo na papiru - rekao je on.

Opcija referenduma koju je opozicija inicirala podrazumeva izjašnjavanje ustanovnog suda i prikupljanje pet miliona potpisa i traje od 1,5 do dve godine.

- Makron misli da će talas protesta da se vremenom ugasi, i da će uspeti da preskoči celu situaciju - navodi Zečević. Dodaje da se on građanima obratio u 13 sati, a ne u 20 kao što je praksa, jer se obraćao svojim glasačima koji u to vreme u provinciji koriste pauzu za ručak pa su kod kuće.

Rekao je da je utisak da je Makron predsednik bogatih, domaćih i stranih korporacija, i naveo da nije imao klasičan put političara koji se razvijaju od lokalnih vlasti već je došao iz bankarskog sektora.

- Ideja dela populacije je da je otuđen od naroda i predstavnik krupnog kapitala. Sindikati zameraju Makronu i vladi da nije bilo dovoljno razgovora na temu zakona i traženja kompromisa, te da se administracija nije trudila da postigne kompromis - objašnjava on i dodaje da su sindikati veoma ogorčeni.

Ističe da su novi protesti zakazani za utorak, te da ekstremističke grupe pokušavaju da blokiraju dostavu benzina. Zečević navodi da je iznenadjujuća, mada ne i loša, odluka Makrona da otkaže posetu kralja Čarlsa.

- Pokušavaće Makron da preživi ovu situaciju, ako nezadovoljstvo eskalira pokušaće da nađe izlaz, odloži proglašenje zakona ili odustane od reforme - ocenio je Zečević.

Navodi da je argumente za kasniji odlazak u penziju Makron našao u praksama drugih zemalja i produženom životnom veku.

- Narod to neće da prihvati. Sindikati koordiniraju aktivnosti, glavni su bivši komunistički i bivši socijalistički sindikat, smatraju da je prilika da se afirmišu kod ljudi koji žive od svog rada - rekao je on.

Navodi da sindikati traže da se manjak novca u budžetu popuni većim oporezivanjem bogatih i multinacionalnih kompanija što Makron želi da izbegne.

- Makron će politički ovo verovatno preživeti, ali u njegovom mandatu dovedene su u pitanje institucije 5. Republike zasnovane na ideji De Gola da Francuska ima jaku državu - zaključio je Zečević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike