EU uvodi 6. paket sankcija Iranu: Na meti već Iranska revolucionarna garda

20.03.2023

14:07

0

Iranski izaslanik u Savetu sa sedištem u Ženevi rekao je da su optužbe izmišljene i da je Iran na meti Saveta

EU uvodi 6. paket sankcija Iranu: Na meti već Iranska revolucionarna garda
Iranska revolucionarna garda - Copyright Profimedia

Ministri spoljnih poslova EU uvešće šesti paket sankcija Iranu, kao odgovor na kršenje ljudskih prava, najavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Želimo da jasno stavimo do znanja da niko nije iznad zakona i zato ćemo uvesti šesti paket sankcija ovde u Briselu - rekla je Berbok po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU.

Ona je naglasila da će mere biti usmerene ka odgovornima za  kršenje ljudskih prava u Iranu.

AP Photo
Analena Berbok

London uveo sankcije zvaničnicima Iranske revolucionarne garde

Velika Britanija je uvela sankcije visokim zvaničnicima Iranske revolucionarne garde (IRGC), uključujući one za koje tvrdi da su odgovorni za upravljanje finansijskim investicijama IRCG-a.

Sankcije, koje podrazumevaju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u Veliku Britaniju, uvedene su petorici članova upravnog odbora Fondacije IRGC Kooperativ i dvojici visokih komandanata IRGC-a koji deluju u provincijama Teheran i Alborz.

London je, zajedno sa Evropskom unijom i SAD, poslednjih meseci uveo seriju sankcija Iranu, navodeći kao razlog široko rasprostranjeno i često nasilno gušenje protesta nakon smrti mlade Iranke kurdskog porekla Mahse Amini koja je preminula prošlog septembra, nakon što je privela iranska policija za moral.

Profimedia
Mahsa Amini

- Danas preduzimamo akcije protiv viših lidera unutar IRGC-a koji su odgovorni za usmeravanje novca u brutalnu represiju režima - rekao je ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Garda je osnovana ubrzo nakon Islamske revolucije 1979. da bi zaštitila šiitski klerikalni vladajući sistem.

Procenjuje se da ima vojsku od 125.000 pripadnika, koja obuhvata  kopnenim jedinicama, mornaricu i vazdušne snage, a takođe komanduje i verskom milicijom Basidž koja se često koristi u obračunima.

Rehman: Iransko kršenje ljudskih prava moglo bi biti zločini protiv čovečnosti

Iranske vlasti su poslednjih meseci kršile ljudska prava koja bi mogla da dovedu do zločina protiv čovečnosti, rekao je Savetu za ljudska prava Džavaid Rehman, specijalni izvestilac za stanje ljudskih prava u Iranu. 

On je naveo da su u Iranu počinjeni slučajevi ubistava, zatvaranja, prisilnih nestanaka, mučenja, silovanja, seksualnog nasilja i progona.

Rehman je rekao da obim i težina zločina "ukazuje na moguće činjenje međunarodnih zločina, posebno zločina protiv čovečnosti".

Iranski izaslanik u Savetu sa sedištem u Ženevi rekao je da su optužbe izmišljene i da je Iran na meti Saveta.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike