Sablasne fotografije sa sporne pijace u Vuhanu! Otvorena je tajno, naokolo leže životinjski leševi, preti nova epidemija (FOTO)

02.09.2022

20:04

0

Autor: 24sedam

Redovi odranih životinja vise na policama za sušenje na kontroverznoj pijaci morskih plodova Huanan u Vuhanu

Sablasne fotografije sa sporne pijace u Vuhanu! Otvorena je tajno, naokolo leže životinjski leševi, preti nova epidemija (FOTO)
25983823 - Copyright Foto:Google

Fotografije životinjskih leševa pojavile su se na krovu kineske pijace za koju se veruje da je izvor pandemije koronavirusa, što je izazvalo strahove da se ponovo otvorilo, piše MailOnline.

Fotografije je podelila američka virolog dr Angela Rasmusen, koja je utvrdila da su scene sa pijace odakle je krenuo kovid-19 zabrinjvajuće. Redovi odranih životinja vise na policama za sušenje na kontroverznoj pijaci morskih plodova Huanan u Vuhanu, a fotografije su snimljene u novembru 2021. i osvanule na Gugl Zemlji, skoro dve godine nakon što je pijaca zatvorena jer je proglašena izvorom zaraze korona virusom.

Tek ove nedelje pojavile su se fotografije koje izazivaju sumnju da su kineska "mokra" tržišta, gde su desetine egzotičnih životinja prodate u katastrofalnim uslovima, ponovo u funkciji.

Nekim životinjama na fotografijama je oderana koža, dok su druge iznuđene, ali im je krzno i dalje netaknuto. Zamagljene fotografije takođe pokazuju nekoliko stolova na kojima su položene nešto što izgleda kao životinjske kože.

 

 

Profesor Lorens Jang, mikrobiolog sa Univerziteta Vorvik u Velikoj Britaniji, smatra da je ovo veoma zabrinjavajuće.

- Šta međunarodna zajednica treba da uradi da ubedi vlade da mokra tržišta treba da se kontrolišu? Znamo da skoro sve zarazne bolesti, koje su pretnja ljudima poslednjih godina, potiču od životinja, rekao je on.

Profesor Pol Hanter, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta u Istočnoj Angliji, rekao je za MailOnline da je samo pitanje vremena kada će doći do nove pandemije ako se nastavi ovakva trgovina u velikim gradovima.
 

 

 

Početkom januara 2020. kineske vlasti su identifikovale tržište Huanan kao potencijalni izvor nove zarazne bolesti i tržište je zatvoreno. Istraživači su zatim prikupili uzorke živine, zmija, jazavca, džinovskih daždevnjaka, sijamskih krokodila i drugih životinja koje su tamo prodavane. U potrazi za uzročnikom, uzimali su i uzorke iz kaveza, toaleta, odvoda i tezgi.

U martu 2021. godine, kineski naučnici su objavili izveštaj koji je pokazao da su svi od skoro 200 uzoraka prikupljenih od životinja bili negativni, ali da je oko 1.000 uzoraka uzetih sa tezgi i drugih delova pijace pozitivno.

Rojters je 11. decembra 2020. izvestio da je pijaca i dalje prazna i zatvorena. Tim naučnika predvođen Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) posetio je tržište 31. januara 2021. u okviru istrage o ulozi tržišta u pandemiji.

Snimci iz vazduha koji je napravio i objavio Rojters u januaru 2021, godinu dana nakon zatvaranja pijace, pokazuju prazne regale za sušenje na istom delu krova. Na drugom setu fotografija snimljenih u februaru, činilo se da se životinjske kože suši na polici, ali u manjoj količini.

AP Photo, File
 

Zanimljivo je da su ove fotografije nastale poslednjeg dana posete Svetske zdravstvene organizacije tržištu i istraživanja u Vuhanu.

– Deset meseci kasnije, u decembru 2021. godine, čini se da su regali za sušenje puni. Takođe, vidi se sto na kome se nalazi nešto što liči na životinjsku kožu. Ako je u pitanju sveža životinjska koža, zbunjujuće je zašto bi ona bila tu, godinu dana nakon zatvaranja pijace, upozorio je dr. Rasmusen.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike