Teorija o curenju iz laboratorije pada u vodu? Novi detalji o mestu početka pandemije koronavirusa!

27.07.2022

09:53

0

Rezultati dve nove studije ukazale su na ono o čemu se pričalo od samog početka

Teorija o curenju iz laboratorije pada u vodu? Novi detalji o mestu početka pandemije koronavirusa!
229039_ap21170492803492 - Copyright AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Zaključci dve nove studije, koje su objavljene u naučnom časopisu „Nauka" („Science") i koje su imale potpuno različite pristupe, potpuno su isti: pijaca morskih plodova Huanan u Vuhanu, u Kini, najverovatnije je bila izvorište epidemije koronavirusa.

Sledeći preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz juna ove godine da nastave da istražuju sve moguće izvore pandemije kovida 19, uključujući „curenje“ virusa iz laboratorije, naučnici iz celog sveta su, korišćenjem alata za mapiranje i izveštaja na društvenim mrežama, izvršili prostornu analizu i analizu životne sredine i došli do zaključka da „su tačne okolnosti izbijanja epidemije ostale nejasne“, ali da je virus verovatno bio prisutan u živim životinjama prodatim na pijaci u Vuhanu krajem 2019, prenosi Si-En-En.

AP Photo/Susan Walsh, Pool
 

U jednoj od studija se navodi da su životinje držane toliko blizu jedna drugoj da su lako mogle da razmene viruse, međutim, naučni rad nije utvrdio koje životinje su bile bolesne.

Istraživači su utvrdili da su se najraniji slučajevi kovida 19 javili na pijaci među prodavcima koji su prodavali ove žive životinje ili među ljudima koji su tamo kupovali, a veruju da su životinje obolevale od dva odvojena virusa koji su kasnije preneti na ljude.

Druga studija ima molekularni pristup i određuje kada je prvi put došlo do prenošenja virusa sa životinja na ljude.

Najranija verzija koronavirusa, pokazuje ovo istraživanje, verovatno je došla u različitim oblicima koje naučnici nazivaju tipovima A i B.

Pixabay
 

Istraživači sugerišu da se prva transmisija sa životinje na čoveka verovatno dogodila oko 18. novembra 2019. godine i to iz tipa B.

Ovaj tip virusa pronađen je samo kod ljudi koji su boravili na pijaci u Vuhanu.

- Kao i kod drugih koronavirusa, pojava SARS-CoV-2 verovatno je rezultat višestrukih zoonoza - navodi se u studiji.

Istraživači se nadaju da će moći tačno da utvrde koja vrsta životinja se prva zarazila i kako, jer bi to smanjilo šanse za izbijanje budućih pandemija, prenosi Si-En-En.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike