Panika u Tajlandu: Nestao radioaktivni cilindar, vlasti ga užurbano traže, javnost alarmirana!

16.03.2023

10:56

0

Nesali deo sadrži cezijum-137, veoma radioaktivnu supstancu za koju naučnici kažu da je potencijalno smrtonosna

Panika u Tajlandu: Nestao radioaktivni cilindar, vlasti ga užurbano traže, javnost alarmirana!
Copyright The Prachinburi Provincial Public Relations Office via AP

Vlasti u Tajlandu pokušavaju da lociraju metalni cilindar sa opasnim radioaktivnim sadržajem koji je ove nedelje nestao iz elektrane, upozoravajući javnost na ozbiljne zdravstvene rizike ako se naiđe na njega.

Ova vest odjeknula je samo dva meseca nakon što je Australija bila primorana da pokrene sličnu potragu kako bi pronašla sićušnu radioaktivnu kapsulu koja je na kraju locirana pored auto-puta.

Dok je australijska kapsula bila izgubljena u udaljenoj pustinji zemlje stotinama kilometara od najbližeg većeg grada, tajlandski cilindar je nestao u mnogo naseljenijem području.

Da je cilindar dužine 30 centimetara i širine 13 centimetara nestao utvrđeno je tokom rutinskih provera koje je osoblje izvršilo 10. marta u termoelektrani na ugalj u Pračin Buriju, provinciji u centralnom Tajlandu, istočno od glavnog grada Bangkoka.

Pokrajina ima populaciju od skoro pola miliona ljudi i u njoj se nalaze neki od najvažnijih nacionalnih parkova Tajlanda, uključujući čuveni Nacionalni park Khao Jai koji je popularan i kod lokalnih i kod međunarodnih turista.

U ove parkove često se ide na jednodnevne izlete iz obližnjeg Bangkoka, koji ima populaciju od oko 14 miliona ljudi.

Korišćen za merenje pepela, cilindar je bio deo silosa i sadrži cezijum-137, veoma radioaktivnu supstancu za koju naučnici kažu da je potencijalno smrtonosna.

Timovi za pretragu i dronovi raspoređeni su da pronađu cilindar koji nedostaje, navodi se u saopštenju Kancelarije za atom za mir, vladinog regulatora za radioaktivna i nuklearna istraživanja na Tajlandu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike