Muškarac tužio tri žene jer su pomogle njegovoj supruzi da abortira: Traži milion dolara odštete

15.03.2023

15:18

0

Ovo je prva takva tužba u Teksasu otkako je Vrhovni sud ukinuo ustavnu zaštitu od pobačaja

Muškarac tužio tri žene jer su pomogle njegovoj supruzi da abortira: Traži milion dolara odštete
Copyright Profimedia

Muškarac iz Teksasa tužio je tri žene jer su prošle godine pomogle njegovoj sada bivšoj supruzi da nabavi tablete za abortus.

U tužbi se kaže da je, prema zakonu Teksasa, „osoba koja pomaže trudnoj ženi da izvrši samostalni abortus počinila krivično delo ubistva“.

Tužba Markusa Silve se u velikoj meri oslanja na tekstualne poruke koje je njegova bivša supruga razmenila sa druge tri žene.

To je prva takva tužba u državi otkako je Vrhovni sud ukinuo ustavnu zaštitu od pobačaja.

Silva traži milion dolara odštete. Prijatelji njegove bivše supruge navodno su joj poslali poruku sa informacijama o „Aid Access-u", međunarodnoj grupi koja lekove za abortus dostavlja poštom.

Tekstualne poruke otkrivaju da je Silvina bivša supruga bila zabrinuta da će on pokušati da je natera da ostane sa njim ako sazna za trudnoću.

Jedna od žena je dala tablete bivšoj ženi gospodina Silve, navodi se u tužbi.

U sudskom postupku se tvrdi da će proizvođač lekova takođe biti imenovan kao optuženi kada bude identifikovan.

Profimedia
 

Protiv žena postoji i optužba za zaveru - u tužbi se navodi da su rekli bivšoj supruzi gospodina Silve da od njega sakrije trudnoću i SMS poruke o bebi.

Bivša supruga gospodina Silve nije imenovana kao optužena - prema zakonu Teksasa, trudna osoba je izuzeta od krivičnog gonjenja.

Oni već imaju dve ćerke, navodi se u tužbi.

Žena je podnela zahtev za razvod u maju 2022, a parnica je okončana u februaru 2023. U tužbi se navodi da je saznala da je trudna u julu 2022, nakon što je Vrhovni sud poništio Rou protiv Vejda, ali mesec dana pre nego što je državni zakon o zabrani abortusa stupio na snagu, kojim je pružanje abortusa postalo krivično delo za koje se kažnjava doživotnom zatvorskom kaznom, osim u slučaju kada je to neophodno da bi se spasio život majke.

AP Photo/Jose Luis Magana
 

Čak i pre nego što je zabrana pobačaja stupila na snagu, postojao je niz drugih ograničenja za abortus u državi.

Teksas je 2021. godine usvojio zakon kojim je većina abortusa zabranjena nakon otprilike šest nedelja trudnoće. On je građanima dao pravo da tuže svakoga ko se „svesno bavi ponašanjem koje pomaže ili podstiče izvršenje ili podsticanje abortusa“.

Prošle nedelje pet žena tužilo je državu Teksas zbog ograničenog pristupa abortusu i neobraćanja pažnje na zdravstvene rizike opasne po život. U njihovoj tužbi se navodi da lekari odbijaju da izvrše proceduru čak i u ekstremnim slučajevima iz straha od krivičnog gonjenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike