Nastavlja se ubijanje Palestinaca: Tinejdžer podlegao povredama nakon pucnjave, muškarca ubio izraelski naseljenik

11.03.2023

00:55

0

Nastavljaju se sukobi u Tel Avivu i okolnim gradovima

Nastavlja se ubijanje Palestinaca: Tinejdžer podlegao povredama nakon pucnjave, muškarca ubio izraelski naseljenik
Izrael - Palestina - Copyright Profimedia

Izraelski naseljenik ubio je Palestinca koji je ušao u naselje na okupiranoj Zapadnoj obali naoružan noževima i eksplozivnim napravama, saopštila je izraelska vojska.

Nekoliko sati kasnije, 16-godišnji Palestinac je podlegao povredama nakon što je bio teško ranjen kada su izraelske trupe otvorile vatru na Palestince koji su bacali kamenje na severu Zapadne obale, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, preneo je AP.

Nasilje je usledilo dan nakon što je palestinski naoružani napadač pucao i ranio tri Izraelca u centru Tel Aviva.

Izraelska vojska je saopštila da je naoružani Palestinac ušao danas na farmu u blizini jevrejskog naselja Karnei Šomron na Zapadnoj obali i da ga je ubio izraelski naseljenik.

Palestinske vlasti identifikovale su ubijenog Palestinca kao 21-godišnjeg Abeda al-Šeika. 

Njegov otac Badaie al-Šeik rekao je da su izraelske snage bezbednosti pretresle njegovu kuću, ispitale ga i zaplenile telefon njegovog sina u obližnjem palestinskom selu Sanirija.

Palestinski tinejdžer, Amir Ouda, ranjen je u blizini izraelskog kontrolnog punkta u blizini grada Kalkilja, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. 

Izraelske snage bezbednosti ušle su danas nekoliko sati ranije u palestinsko selo Nalin i spremale se da sruše porodičnu kuću Palestinca osumnjičenog da je izvršio napad u Tel Avivu u četvrtak uveče. 

Ubica je otvorio vatru u blizini ulice Dizengof u centru Tel Aviva i ranio tri Izraelca, uključujući jednog koji se nalazi u kritičnom stanju, pre nego što je upucan i ubijen.

Militantna grupa Hamas tvrdi da je napadač, 23-godišnji bivši zatvorenik po imenu Moataz Kavaja, pripadnik oružanog krila te organizacije. 

Hamas je saopštio da je pucnjava bila odgovor na izraelsku vojnu raciju tog dana u kojoj su ubijena tri naoružana napadača u severnom selu Džaba, kao i na raciju ranije ove nedelje u kojoj je ubijeno sedam Palestinaca u izbegličkom kampu Dženin, uključujući traženog napadača i jednog 14-godišnjeg dečaka.

Izraelska policija saopštila je da nastavlja istragu o napadu u Tel Avivu i da su se dvojica muškaraca iz izraelskog grada Ramle, u blizini Tel Aviva, i beduinskog grada Kuseife, u pustinji Negev, predala zbog navodnog krijumčarenja napadača i drugih Palestinaca sa okupirane Zapadne obale u Izrael.

Izraelske snage su u Nalinu uhapsile dva člana porodice osumnjičenog napadača radi ispitivanja kada ih je dočekao baraž eksplozivnih naprava, molotovljevih koktela i kamenja.

Izraelske trupe su saopštile da su odgovorile paljbom u kojoj je pogođen najmanje jedan Palestinac. 

Najmanje 75 Palestinaca ubila je izraelska vojska tokom vojnih racija i drugih sukoba od početka ove godine, prema podacima AP.  

U napadima Palestinaca, od početka godine poginulo je najmanje 14 Izraelaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike