Rusija otkrila razlog žestokih udara na vojnu infrastrukturu Ukrajine: To je odmazda za teoristički napad u Brjanskoj oblasti

09.03.2023

13:42

0

Ministarstvo odbrane saopštilo je šta su bili ciljevi i proglasilo operaciju potpuno uspešnom

Rusija otkrila razlog žestokih udara na vojnu infrastrukturu Ukrajine: To je odmazda za teoristički napad u Brjanskoj oblasti
rat ukrajina (10) - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ruske snage su izvele masivan raketni udar na ukrajinsku vojnu infrastrukturu kao odmazdu za teroristički napad Kijeva na pograničnu Brjansku oblast ranije ovog meseca, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane. Dodaje se da su svi zadati ciljevi pogođeni.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je napad uključivao „visoko precizno oružje velikog dometa u vazduhu, moru i kopnu, uključujući hipersonični raketni sistem 'kinžal'“, koji ima domet veći od 2.000 kilometara.

„Masovni udar odmazde“ pogodio je ključne elemente ukrajinske vojne infrastrukture, komplekse odbrambene industrije, kao i energetske objekte koji doprinose njihovom radu, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dalje saopštilo da su uništene baze dronova za napade i poremećen transport rezervi i stranog naoružanja. Napad je takođe onesposobio proizvodne pogone koji se koriste za popravku vojne opreme i proizvodnju municije, tvrdi se.

Do napada je došlo nakon što su 2. marta u ukrajinskom napadu na Brjansku oblast, koja se nalazi na rusko-ukrajinskoj granici, poginula dva lokalna stanovnika, dok je desetogodišnji dečak ranjen. Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je incident, nazivajući ga „terorističkim napadom“ i nazivajući diverzante „neonacistima“.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Borbeni avion MiG-31 koji nosi Kinžal

Odgovornost je preuzeo Ruski dobrovoljački korpus (RDK) sa sedištem u Ukrajini. Dok su ukrajinski zvaničnici negirali odgovornost za upad i odbacili ga kao „provokaciju“ Moskve, Denis Nikitin, neonacistički borac umešan u incident, rekao je prošle nedelje za „Fajnenšel tajms" da je Kijev „naložio“ raciju.

Ranije tokom dana ukrajinske vlasti su izvestile o napadima na energetske objekte širom zemlje, uz delimične nestanke struje u nekoliko gradova, uključujući Kijev. General Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, tvrdi da je u poslednjem udaru ispaljeno više od 80 projektila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike