Rusija uvela sankcije za zemlje Baltika; Ukrajinski zvaničnik: Znamo da ne branimo samo sebe, nego i NATO

09.03.2023

21:40

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Rusija uvela sankcije za zemlje Baltika; Ukrajinski zvaničnik: Znamo da ne branimo samo sebe, nego i NATO
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Rat u Ukrajini - 379. dan.

Bitka za Bahmut dostigla je najveći stepen napetosti, izjavio je komandant ukrajinske kopnene vojske.

Bahmut ima simboličnu vrednost, pad grada neće nužno značiti da su Rusi promenili tok rata, poručuje Pentagon.

Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog navodne podrške Rusiji, SAD uvrstile i dve kanadske kompanije.

Najvažnije činjenice

U toku je 379. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Hvala na poverenju.

Čitamo se ponovo sutra od ranih jutarnjih sati.

23.51 - Američki državni sekretar: Nećemo finansirati Ukrajinu iz zamrznute ruske imovine 

Zamenik američkog državnog sekretara za upravljanje i resurse Džon Bas rekao je da planovi Vašingtona za ekonomsku pomoć Kijevu za 2024. ne predviđaju finansiranje iz zamrznute ruske imovine – TASS.

„Sredstva koja danas opisujemo, generalno govoreći, izdvajaju se iz budžeta SAD. Sve što je u vezi sa ruskom imovinom bio bi potpuno zaseban razgovor. I sada bih popustio pred nekim mojim kolegama koji su mnogo bolje upućeni u ove stvari “, rekao je Bas.

23.23 - Što se tiče SAD, EU i Ukrajine, među ispitanim Rusima preovladavaju negativne ocene. Pozitivne ocene karakteristične su za Kinu, Indiju i Tursku, primećuju sociolozi.

 

22.50 - Ukrajinski zvaničnik: Znamo da ne branimo samo sebe, nego NATO

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov pozvao je „naglas” da se zapadnim saveznicima kaže da se Oružane snage Ukrajine „brane i ginu za zemlje NATO-a” – RIA Novosti.

„Moramo da počnemo glasno da govorimo Zapadu: znamo da ne branimo samo sebe, branimo i zemlje NATO-a. Baltičke zemlje, Poljska, mi se danas borimo za njih, polažući svoje živote i to se mora reći naglas “, rekao je Danilov.

21.42 - Litvanski obaveštajci: Rusija ima dovoljno resursa za još dve godine rata 

Litvanska vojna obaveštajna služba je objavila izveštaj u kojem procenjuje da Rusija ima dovoljno resursa za još dve godine rata u Ukrajini.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

20.25 - Ukrajinci žele mirovne pregovore sa Rusijom

Sve više Ukrajinaca se zalaže za mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

- Imajte u vidu, takvih ljudi ima sve više. To je veoma opasna tendencija kada ljudi, čak iz zapadne Ukrajine, počinju da govore o takvim stvarima - rekao je Danilov komentarišući pozive nekih političara da se sedne za pregovarački sto.

19.44 - Orban i Kikl misle da cene u Evropi rastu zbog sankcija Rusiji

Mađarski premijer Viktor Orban saglasio se sa šefom Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbertom Kiklom oko rizika od eskalacije rata i potrebe da se pozove na hitan prekid vatre i mirovne pregovore.

Orban i Kikl su razgovarali u Budimpešti o ratu u Ukrajini, sankcijama, inflaciji i ilegalnoj migraciji, preneo je MTI.

Takođe su se saglasili da su, kao rezultat sankcija, koje je uveo Brisel, cene porasle neviđenom brzinom u Evropi i zaključili da kada se mir uspostavi, sankcije mogu biti ukinute i cene će pasti.

19.12 - CIA: Narednih pola godine kritično za sukob

Narednih šest meseci kritični su za sukob u Ukrajini, izjavio je direktor CIA Vilijam Berns.

- Rekao bih da će u kontekstu obaveštajnih podataka, narednih nekoliko meseci - četiri, pet, šest, biti kritični na bojnom polju u Ukrajini - rekao je Berns tokom saslušanja u Kongresu.

On je naglasio da će, prema istim procenama, ruska vojska uspeti da postigne taktičke uspehe, dok američki obaveštajci smatraju da oni neće biti značajni.

Tom Williams/Pool via AP
Vilijam Berns

18.09 - Zabranjen ulazak u Rusiju brojnim državljanima

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 144 državljana Letonije, Litvanije i Estonije, uključujući ministre, poslanike i druge ličnosti iz javnog života, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, na listi su on koji imaju izrazito neprijateljski stav prema Rusiji, kao i odgovorni za varvarsku kampanju masovnog uklanjanja sovjetskih spomenika, progon ruskogjezičnog stanovništva, reviziju istorije, veličanje nacizma i snabdevanje ukrajinskog režima naoružanjem i podsticanje eskalacije u Ukrajini.

18.03 - Amerika i njeni saveznici blokirali su sredstva ruskih državljana pod sankcijama u iznosu od 58 milijardi dolara

16.07 - Zaharova: Kijev prešao sa preklinjanja na ucenjivanje Vašingtona

Ukrajinske vlasti su prešle sa preklinjanja, na direktno ucenjivanje Amerikanaca, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući primedbu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da će "SAD morati da pošalju svoje sinove i ćerke u zonu borbenih dejstava".

- Šta sugerišu ove reči Zelenskog? One sugerišu da je kijevski režim prešao sa prosjačenja na direktnu ucenu, a sada su u pitanju ljudski životi, a ne novac ili oružje - rekla je ona.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

15.17 - Moskva: Napadi su odgovor na ukrajinske napade u Brjansku

Jutrošnji udari ruskih snaga po Ukrajini predstavljaju odgovor na, kako se navodi, ukrajinske terorističke napade u Brjanskoj oblasti, početkom meseca, izjavio je portparol Ministarstva odbrane u Moskvi Igor Konašenkov. 

- Kao odgovor na terorističke napade koje je kijevski režim izveo u Brjanskoj oblasti 2. marta, ruske oružane snage su izvršile masivan uzvratni udar - rekao je general Konašenkov.

13.54 - Bugari protestovali kako bi odbranili Spomenik sovjetskoj armiji

Nekoliko stotina građana okupilo se danas ispred Spomenika sovjetskoj armiji u Sofiji kako bi protestovali protiv njegovog uklanjanja ili rušenja.

Oni su formirali "živi lanac" oko spomenika i uzvikivali "ostavka" i "NE ratu DA miru", a zatim su prošetali do gradske opštine gde se danas raspravljalo o uklanjanju tog spomenika, prenosi portal Novinite.

Učesnici protesta su bacali jaja i crvenu farbu na zgradu opštine.

Član Bugarske socijalističke stranke Ivan Takov izjavio je da je spomenik vlasništvo države i da opštinski savet nikako ne sme da odlučuje o uklanjanju, premeštanju ili rušenju spomenika.

13.26 - Poljska i Slovačka spremne da isporuče Ukrajini lovce MiG-29

Poljska je spremna da zajedno sa Slovačkom isporuči Ukrajini lovce MiG-29, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.

Prema njegovim rečima, na sastanku ministara odbrane EU u sredu u Švedskoj, njegov poljski kolega je potvrdio da će Bratislava učestvovati u zajedničkoj isporuci vojnih aviona Ukrajini.

13.22 - Peskov: Okritiviti Rusiju za sabotažu je kao kada biste pucali u sopstvenu nogu

Profimedia
 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da su teorije da je Rusija bila umešana u terorističke napade na gasovode Severnog toka bile apsurdne od samog početka i napuštanje takve ideje pokazuje, prema Peskovu, "da su ostali neki tragovi razuma na Zapadu".

- Samo usijana glava može da dođe do ideje da bi Rusija, kao jedan od glavnih aktera ovog međunarodnog projekta, pucala sama sebi u nogu. Ova apsurdna hipoteza je puštena u javnost u maniru jeftinih priča - istakao je Peskov, prenosi TASS.

On je dodao da, šta god se desi bilo gde (u svetu), Rusiju prvu optuže, "što je bio slučaj sa Severnim tokom i tim terorističkim napadom".

12.00 - IAEA: Nuklearka u Zaporožju koristi dizel generatore da se spreči pregrevanje

Nuklearna elektrana u Zaporožju u Ukrajini, koju Rusija drži pod kontrolom, izgubila je potpuno spoljašnje napajanje i koristi dizel generatore kao poslednju liniju odbrane da bi se sprečilo pregrevanje usled topljenja reaktorskog goriva, saopštila je danas Međunarodna agencija UN za atomsku energiju (IAEA).

Agencija je navela da je jutros oko pet sati po lokalnom vremenu nuklearka u Zaporožju potpuno izgubila spoljašnje napajanje strujom, kada je poslednji preostali vod od 750 kilovolti isključen, pošto se jedini preostali rezervni vod od 330 kilovolti popravlja nakon što je oštećen pre nekoliko dana.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

11.20 - U Hersonu tri osobe poginule u jutrošnjim udarima

U jutrošnjim ruskim udarima na Herson poginule su tri osobe, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

On je na Telegramu napisao i da su povređene dve osobe, a da je pogođeno i stajalište javnog prevoza, prenosi Interfaks Ukrajina. 

10.49 - Sprečen atentat na lidera Pridnjestrovlja Vadima Krasnoseljskog

U Pridnjestrovlju je sprečen pokušaj ubistva lidera Vadima Krasnoseljskog, a osumnjičeni su privedeni, saopštilo je ministarstvo državne bezbednosti te nepriznate republike.

U saopštenju se tvrdi da je, kako je navedeno, "po nalogu Službe bezbednosti Ukrajine pripreman zločin protiv jednog broja zvaničnika Pridnjestrovske Moldavske Republike", prenosi RIA Novosti. 

- Osumnjičeni su privedeni. Oni su priznali - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su napadači pripremali teroristički napad u centru Tiraspolja i da su, osim što bi eliminisali čelnike Pridnjestrovlja, računali na veliki broj žrtava.

9.58 - Rusi uništili ukrajinski dron u Brjanskoj oblasti

Ruska vojska uništila je ukrajinski dron u blizini sela Navlja, Brjanska oblast, napisao je gubernator Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

AP Photo/Roman Chop
 

- Dron je uništen, nema žrtava niti materijalne štete - navodi se u tekstu.

9.17 - Broj poginulih u udarima na Lavovsku oblast povećan na pet

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Lavovsku oblast u Ukrajini povećan je na pet, pošto je ispod ruševina pronađeno telo još jednog muškarca, saopštile su regionalne vlasti.

9.01 - Nakon jutrošnjeg granatiranja Harkov je ostao bez struje, saopštila je oblasna administracija.

8.48 - Regionalne vlasti: Četiri poginula u ruskim udarima na Lavovsku oblast

 U Lavovskoj oblasti ruska raketa je jutros pogodila stambeno naselje, a u napadu su poginule četiri osobe, saopštio je načelnik regionalne uprave Maksim Kozicki.

On je naveo da je u Zoločevskom okrugu ruski projektil pao na stambeno naselje i da su poginuli dvojica muškaraca i dve žene, prenosi Unian.

Prema rečima Kozickog, ruševine se raščišćavaju i ispod njih možda ima još ljudi. Posle udara izbio je požar, koji je potom ugašen. Vatra je uništila tri stambena objekta, tri automobila, garažu i više pomoćnih objekata, naveo je Kozicki. Ruske snage izvele su noćas i jutros masovne udare na Ukrajinu. Ukrajinske vlasti su saopštile da je nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom Moskve, ostala bez napajanja električnom energijom.

7.56 - Zelenski: Želimo pobedu, trenutno nema okolnosti za pregovore sa Putinom

Profimedia
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je danas da je njegova zemlja odlučna da pobedi u ratu sa Rusijom i da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Nema takvih okolnosti da bi mogli da razgovaramo sa predsednikom Ruske Federacije, jer on ne drži svoju reč. Nemamo poverenja u njega - rekao je Zelenski u intervjuu za američki Si-En-En.

On je ponovio stav Kijeva da Rusija treba prvo da napusti teritoriju Ukrajine i da se onda može tražiti format za organizovanje diplomatskih pregovora.

Zelenski  je saopštio da je „veoma zahvalan“ na poseti Kijevu američkog predsednika Džozefa Bajdena prošlog meseca.

7:45 - Ruska uprava Zaporožja: Prekid snabdevanja strujom nuklearke "provokacija" Kijeva

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Ruska vojna uprava dela Zaporoške oblasti ocenila je kao "provokaciju" prekid snabdevanja strujom nuklearne elektrane sa dela teritorije pod kontrolom Kijeva.

7.43 - Kijev: 40 odsto grada bez grejanja, 15 odsto bez struje posle jutrošnjih udara

Oko 40 odsto Kijeva je bez grejanja, a oko 15 odsto bez struje nakon jutrošnjih ruskih udara na energetske objekte, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

-Nakon raketnog napada, zbog vanrednog nestanka struje, 40 odsto potrošača u glavnom gradu trenutno je bez grejanja. Vodovod funkcioniše normalno - napisao je Kličko na Telegramu.

Gardijan navodi da je u Kijevu trenutna temperatura četiri stepena Celzijusa. Kličko je naveo da je dvoje povređenih u jutrošnjim udarima hospitalizovano. 

7.30 - Galuščenko: Rusija jutros izvršila udare na energetske objekta u 7 oblasti Ukrajine

Rusija je jutros nanela još jedan snažan udarac energetskoj infrastrukturi Ukrajine, a na meti su bili energetski objekti u sedam oblasti - Kijevskoj, Mikolajevskoj, Harkovskoj, Zaporoškoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj i Žitomirskoj, izjavio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

On je u objavi na Telegram kanalu ministarstva naveo da Rusi stavljaju svet na ivicu nuklearne katastrofe, s obzirom da je usled granatiranja oštećena poslednja linija za snabdevanje strujom nuklearke u Zaporožju, a stanica trenutno radi na dizel generatorima, prenosi Interfaks Ukrajina.

Agencija navodi da je u četvrtak uveče saopšteno da je, usled granatiranja, nuklearka u Zaporožju, u kojoj već nekoliko meseci ne radi nijedan od šest blokova, izgubila mogućnost da dobija struju za sopstvene potrebe iz mreže i ponovo se prebacila na dizel generatore.

7.15 - "Patriot" uskoro u Ukrajini?

Američki PVO sistemi "patriot" mogli bi ubrzo da počnu da se koriste u Ukrajini, izjavio je pomoćnik ministra američke vojske za nabavke i opremu Daglas Buš.

Ranije je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar izjavila da će ukrajinska vojska uskoro dobiti PVO sisteme „patriot“ i SAMP/T, koji mogu da presreću balističke rakete.

7.00 - Stoltenberg: Mogući pad Bahmuta ne znači prekretnicu toka rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da mogući pad Bahmuta u narednim danima ne bi značio prekretnicu u ratu Rusije protiv Ukrajine.

Stoltenberg je, pred sastanak sa ministrima odbrane zemalja članice Evropske unije u Stokholmu, naveo da je potrebno da se nastavi sa vojnom podrškom Ukrajini.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike