"Patriot" uskoro u Ukrajini, ruske snage napreduju oko Bahmuta

08.03.2023

20:34

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

"Patriot" uskoro u Ukrajini, ruske snage napreduju oko Bahmuta
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini - 378. dan.

Bitka za Bahmut dostigla je najveći stepen napetosti, izjavio je komandant ukrajinske kopnene vojske.

Bahmut ima simboličnu vrednost, pad grada neće nužno značiti da su Rusi promenili tok rata, poručuje Pentagon.

Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog navodne podrške Rusiji, SAD uvrstile i dve kanadske kompanije.

Najvažnije činjenice

U toku je 378. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

22.49 - Hvala na poverenju.

Čitamo se ponovo sutra od ranih jutarnjih sati.

22.28 - Vazdušna opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

21.35 - Ukrajina: Rusi i dalje napreduju na području Bahmuta

Ukrajinska vojska je priznala da ruske snage nastavljaju da napreduju u Bahmutu. 

Ukrajinska vojska je takođe navela kako je uspela da zadrži ruske snage u nekoliko područja u gradu i oko njega.  

20.46 - Saljdo: Zelenski je izdajnik

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo nazvao je ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog izdajnikom ukrajinskog naroda.

On je za TV „Taurija“ podsetio da je Zelenski, kandidujući se za predsednika Ukrajine, tokom debate sa bivšim ukrajinskim liderom Petrom Porošenkom kleknuo i obećao da prekinuti rat u Donbasu u naskorije vreme, ali je umesto toga, uradio sve drugačije.

Profimedia
Vladimir Zelenski

20.29 - PVO u Hersonu

U Hersonskoj oblasti pojačava se sistem PVO kako bi se smanjio uticaj ukrajinskog granatiranja regiona, saopštio je v.d. gubernatora oblasti Vladimir Saljdo.

Prema njegovim rečima, specijalna jedinica protivvazdušne odbrane u regionu bavi se deaktiviranjem granata, uključujući i onih koje je ispalila ukrajinska strana iz sistema "HIMARS".

On je istakao da ukrajinska strana nastavlja da granatira civilno stanovništvo Hersonske oblasti po nalogu zapadnih „partnera“.

18.09 - "Patriot" uskoro u Ukrajini?

Američki PVO sistemi "patriot" mogli bi ubrzo da počnu da se koriste u Ukrajini, izjavio je pomoćnik ministra američke vojske za nabavke i opremu Daglas Buš.

Ranije je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar izjavila da će ukrajinska vojska uskoro dobiti PVO sisteme „patriot“ i SAMP/T, koji mogu da presreću balističke rakete.

18.01 - Isporuka "geparda"

Nemačka je za nedelju dana Ukrajini isporučila dva tenka "gepard", piše na spisku objavljenom na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane.
Na ažuriranom spisku, koji nedeljno objavljuje o nemačkoj vojnoj pomoći Kijevu, nalazi se isporuka dva tenka "gepard".

Tako su ukrajinskoj armiji od početka sukoba isporučena 34 samohodna sistema. Osim toga, prošle nedelje u Kijev su isporučena dva oklopna patrolna vozila.

16.58 - Stoltenberg: Mogući pad Bahmuta ne znači prekretnicu toka rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da mogući pad Bahmuta u narednim danima ne bi značio prekretnicu u ratu Rusije protiv Ukrajine.

Stoltenberg je, pred sastanak sa ministrima odbrane zemalja članice Evropske unije u Stokholmu, naveo da je potrebno da se nastavi sa vojnom podrškom Ukrajini.

16.44 - Borelj predložio da EU izdvoji još milijardu evra za municiju za Ukrajinu

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj, saopštio je danas da je na sastanku ministara odbrane zemalja EU u Stokholmu predložio da taj blok izdvoji milijardu evra za zajedničku nabavku municije za Ukrajinu i za popunjavanje sopstvenih zaliha.

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

- Predlažem da se mobiliše još milijardu evra - rekao je Borelj novinarima posle sastanka.

Borelj je ranije danas izjavio da rat i dalje besni i da Ukrajini treba više municije.

16.30 - Poljska želi da zemlje EU od nje kupuju municiju za Ukrajinu

Poljska želi da zemlje EU zajednički kupuju municiju za Ukrajinu od nje, rekao je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

- Postoji inicijativa koja predviđa zajedničke porudžbine municije i poljska odbrambena industrija će takođe iskoristiti ovu inicijativu - rekao je Blaščak.

15.57 - Ukrajinski dronovi napali obalu Energodara i izazvali požar

Ukrajinske bespilotne letelice izvele su napad zapaljivom municijom na obalu Energodara.

Napad je izazvao požar na površini od oko četiri hektara, saopštile su gradske vlasti.

- Na Međunarodni dan žena ukrajinska vojska je ponovo izvela teroristički čin protiv civila u Energodaru, nanoseći napad zapaljivom municijom na gradsku obalu - navedeno je u saopštenju.

15.45 - Nemci istražuju dokaze sa broda koji je možda korišćen u napadu na Severni tok

Profimedia
 

Kancelarija saveznog tužilaštva Nemačke saopštila je da je 18. i 20. januara naredila inspekciju broda, koji je možda povezan sa eksplozijama na gasovodima Severni tok, rekla je za TASS portparolka tužilaštva.

- Postoji osnovana sumnja da je brod, koji je pod istragom, možda korišćen za transport eksplozivnih naprava 26. septembra prošle godine ka gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru. Procena pronađenih tragova i objekata je u toku. Identifikacija počinilaca i njihovih motiva je predmet tekuće istrage. U ovom trenutku se ne mogu dati konkretne izjave na ovu temu - rekla je portparolka.

15.30 - Zelenski se sastao sa Guterešom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Zelenski je rekao da su strane razgovarale o prehrambenom sporazumu, njegovom produženju i proširenju, kao i o razmeni zarobljenika. 

Detalji sastanka za sada nisu objavljeni.

13.17 - Stoltenberg: Još se ne zna ko stoji iza napada na Severni tok

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da još nije jasno ko je odgovoran za napad na gasovod Severni tok prošle godine, dok se ne završi istraga o sabotaži.

- Ono što znamo, to je da je došlo do napada na gasovod, ali nismo uspeli da utvrdimo ko stoji iza napada - rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara odbrane EU u Stokholmu, preneo je Rojters.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Jens Stoltenberg

On je dodao da su u toku istrage pojedinih država i da treba sačekati da se završe i utvrdi ko stoji iza napada.

13.03 - Reznjikov od EU tražio milion granata za odbranu od Rusije

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov apelovao je danas na kolege iz Evropske unije da podrže plan o kupovini milion artiljerijskih granata, kojim bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruskog napada.

Govoreći pred novinarima uoči ministarskog sastanka u Stokholmu, Reznikov je rekao da su Ukrajini hitno potrebne granate da se odbrane od ruskih snaga i da pokrenu kontranapad, preneo je Rojters.

On je naveo da je podržao predlog Estonije zemljama EU da zajedno prikupe novac za kupovinu 155-milimetarskih granata za Ukrajinu ove godine, što bi ukupno koštalo četiri milijarde evra.

12.12 - SAD žele američke rakete na ukrajinskim avionima

Vojska SAD analizira mogućnost povezivanja američkih projektila srednjeg dometa tipa AIM-120  sa ukrajinskim avionima MIG, saopštila su dva zvaničnika američkog ministarstva odbrane i još jedna osoba koja je uključena u ove razgovore. 

AP Photo/Roman Chop
 

Ako povezivanje zapadnog i sovjetskog oružja bude uspešno, SAD bi na taj način omogućile Ukrajini da prvi put od početka rata ispaljuje projektile vazduh-vazduh, prenosi briselski Politiko.

Rakete tipa AIM-120 AMRAAM se koriste na američkim borbenim avionima F-16.

12.01 - U Ukrajinu u martu stiže 21 "leopard"

Ukrajina će ovog meseca dobiti 18 nemačkih i 3 portugalska tenka "leopard 2", saopštio je šef nemačkog ministarstva odbrane Boris Pistorius.

- Mogu da kažem da sam upravo saznao sledeće: 18 nemačkih tenkova Leopard-2A6 i tri portugalska tenka mogu biti poslate u Ukrajinu ovog meseca - rekao je on na marginama neformalnog sastanka Saveta EU na nivou ministara odbrane.

11.51 - Kremlj reagovao na nove tvrdnje o sabotaži Severnog toka

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osvrnuo se na publikacije o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, rekavši da su one deo koordinisanog širenja dezinformacija u medijima.

11.46 - Borelj: Zajedničke EU nabavke oružja za bolju i bržu podršku Ukrajini

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU danas bi trebalo da ministrima odbrane Unije, koji se sastaju u Stokholmu, predloži način podrške Ukrajini u snabdevanju oružjem i municijom.

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

- Danas imamo na stolu važne odluke koje treba doneti, danas ne formalno, nego politički. Daćemo smernice za sledeći (zajednički) sastanak sa ministrima spoljnih poslova. Pitanje je kako podržati bolje, brže i jače Ukrajinu - izjavio je Borelj pre sastanka.

On je podvukao da rat i dalje besni i da Ukrajini treba više municije, pa će ministri razgovarati kako je obezbediti.

Boreljov predlog je izrađen zajedno sa Evropskom službom za spoljne poslove, sa Evropskom odbrambenom agencijom i sa Evropskom komisijom.

9.05 - Južna Koreja dala dozvolu Poljskoj da Ukrajini pošalje njihovo oružje

Južnokorejska vlada dala je izvoznu dozvolu Poljskoj da Ukrajini isporuči haubice Krab, koje su napravljene od južnokorejskih komponenti, rekao je Rojtersu direktor evropsko-azijskog odeljenja Biroa za međunarodnu saradnju Kim Hen Čol.

- Proučili smo svu dokumentaciju i moguće probleme unutar DAPA, a zatim smo odlučili da izdamo izvoznu dozvolu Poljskoj - rekao je on agenciji.

Kim Hen Čol naglasio je da je stav vlade Južne Koreje da ne isporučuje sisteme naoružanja Ukrajini.

7.43 - Prigožin: Vagner kontroliše ceo istočni deo Bahmuta

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
Evgenije Prigožin

Osnivač paravojne formacije "Vagner grupe" Jevgenij Prigožin, koja se bori u Ukrajini, tvrdi da je pod ruskom kontrolom ceo istočni deo grada Bahmuta, oko koga se vode snažni sukobi.

- Jedinice Vagnera zauzele su ceo istočni deo Bahmuta . Sve istočno od reke Bahmutke je u potpunosti pod kontrolom Vagnerovih snaga - saopštio je Prigožin na Telegramu, prenosi RIA Novosti.

Dan ranije, proruski zvaničnik u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republci Jan Gagin saopštio je da ruske snage kontrolišu skoro polovinu Bahmuta.

Prema njegovim rečima, manje grupe ukrajinskih trupa se haotično povlače seoskim putevima.

7.15 - Zalušni se sastao sa oficirima Britanije, Poljske i SAD

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni saopštio je da se sastao sa visokim vojnim oficirima iz Velike Britanije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

7.00 - Britanija planira povećanje izdvajanja za odbranu zbog efekata rata u Ukrajini

Velika Britanija će naredne godine povećati izdvajanja za budžet nacionalne odbrane u pokušaju da se izbori sa nedostacima i ranjivošću zbog rata u Ukrajini, tvrde dobro upućeni zvaničnici bliski premijeru Rišiju Sunaku, javlja Blumberg.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Riši Sunak

Prema njihovim rečima, dodatna sredstva biće izdvojena za nabavke bespilotnih letelica, jačanje protivvazdušne odbrane i elektronsko ratovanje.

U izveštaju američke agencije se navodi da izvori tvrde da je dodatni novac, po svemu sudeći milijarda funti, neophodan za obnavljanje zaliha oružja koje je Britanija isporučila Ukrajini tokom prošle godine i za poboljšanja postojećih zaliha.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike