Misterija leta MH370: Novi dokumentarac otkriva brojne teorije - za sve su krivi Rusi ili američka vojska? (VIDEO)

07.03.2023

20:17

1

Autor: N. Pavlović

Avion je 8. marta 2014. godine leteo iz Pekinga ka Kuala Lumpuru, a onda je potpuno nestao sa radara

Misterija leta MH370: Novi dokumentarac otkriva brojne teorije - za sve su krivi Rusi ili američka vojska? (VIDEO)
Copyright Profimedia

Prošlo je već devet godina od nestanka malezijskog aviona na letu MH370, a i danas je to jedna od najvećih misterija avijacije.

Tog 8. marta 2014. godine avion je leteo iz Pekinga ka Kuala Lumpuru. Među putnicima su bili i kineski kaligrafi, par koji se vraćao sa medenog meseca i jedan radnik koji je tek posle godinu dana mogao da se vrati kući. Avion je poslednji put viđen na radaru u 2.14 ujutru nedaleko od ostrva Puket. Malezijske vlasti veruju da su poslednje reči pilota ili kopilota bile: "Laku noć, MH370". Posle pola sata, avio-kompanija je izgubila kontakt sa letelicom.

AP Photo/Wong Maye-E, File
 

Tokom godina vođenje su opsežne potrage, pretraživana su nepregledna prostranstva Indijskog okeana, u nekoliko navrata su pronađeni delovi olupine letelice, ali do dana današnjeg nije ponuđen nijedan konkretan odgovor o tome šta se tačno dogodilo, čime se samo otvorio put ka brojnim teorijama zavere.

U avionu je bilo 227 putnika, uglavnom kineskih državljana, i 12 članova posade. 

Biro za bezbednost saobraćaja Australije je prvobitno sugerisao da je hipoksija (nedostatak kiseonika) bila uzrok smrti putnika, ali se istražitelji nikada nisu složili oko tog pitanja.

Nova potraga?

Uoči devetogodišnjice nestanka aviona, članovi porodica nastradalih putnika pozvali su malezijsku vladu da dozvoli američkoj firmi za istraživanje morskog dna "Oušn infiniti" da pokrene novu potragu za nestalim avionom. 
            
Grupa članova porodica poginulih "Voice 370" saopštila je da se nada da će "Oušn infiniti" krenuti u novu potragu za ovom letelicom i pozvala malezijsku vladu da prihvati sve predloge firme o tome da bude plaćena samo ako potraga bude uspešna. 

Među teorijama su i moguća otmica aviona, sumnja da je letelica prenosila opasan ili dragoceni tovar, ali i teza da je pilot namerno oborio "boing" jer je imao privatnih problema i želeo je da teatralno izvrši samoubistvo.

Brojne teorije

O misterioznoj nesreći je Netfliks snimio i trodelni dokumentarac "MH370: The Plane That Disappeared", koji bi trebalo da bude emitovan 8. marta, tačno na godišnjicu nestanka.

Okolnosti tragedije se u filmu ispituju detaljno, a gledaoci će imati prilike da vide razgovore sa porodicama nestalih, stručnjacima i istraživačkim novinarima. Ipak, trejler je odao utisak da sama malezijska avio-kompanija nešto krije, zbog čega nismo još u mogućnosti da saznamo šta se dogodilo pre devet godina.

Foto:Profimedia
 

- To je najveća misterija avijacije svih vremena. Živimo u svetu mobilnih telefona, radara, satelita i praćenja, a da devet godina nemamo odgovor... to je neverovatno - rekla je rediteljka filma Luiz Malkinson.

Dokumentarac je zasnovan na dokazima koji su se pojavili u nedeljama, ali i godinama nakon nestanka aviona. Radar je registrovao da je MH370 ušao u vijetnamski vazdušni prostor, a onda je naglo skrenuo levo i krenuo da se vraća nazad, preko malajskog poluostrva. 

Australijske vlasti su rekle da je pilot aviona MH370 koristio simulator koji je posedovao “sličan“ kurs onome koji je imao pre nestanka aviona – ukazujući na to da je kapetan otišao van kursa.

Dokument od 440 strana navodi da je kapetan MH370 Zaharija Ahmad Šah koristio simulator letenja nekoliko nedelja ranije. Kompjuterska ruta je bila “inicijalno slična“ ruti kojom je išao – što ukazuje na to da je namerno skrenuo van kursa.

Kada je avion stigao do Andamanskog mora, izgubio se sa radara. Pretpostavlja se da je leteo pravo satima pre nego što je ostao bez goriva i srušio se u južni deo Indijskog okeana, negde između Australije i Antarktika. Ko god je upravljao avionom, a veruje se da je to bio Zaharija Šah, bio je stručan da izvede takav manevar, iako motiv nije poznat, da se smanji pritisak u letelici. Time su svi putnici preminuli pre nego što se avion survao u more. 

AP Photo/Rob Griffith, File
Nijedna potraga za MH370 nikada nije urodila plodom

Ovu "zvaničnu" tezu nije prihvatio američki avijatičarski pisac Vilijam Langeviš, koji je 2019. napisao u "Atlantiku" da je malezijska vlada znala mnogo više o Zaharijinom privatnom životu, a nije bila isključena ni umešanost treće strane. Osim toga, delovi letelice su pronađeni na obalama ostrva Reunion, Madagaskara i Mozambika.

Netfliksov dokumentarac

U prvoj epizodi novog dokumentarca pominje se upravo mogućnost da je Zaharija hteo da izvrši samoubistvo, odnosno, masovno ubistvo. Međutim, u narednim epizodama se ređaju druge teorije koje su prilično kontradiktorne.

Druga epizoda, nazvana "Otmica", sugeriše da su čak ruski operativci mogli da ukradu avion i manipulišu njime elektronskim putem kako bi skrenuli pažnju sa dešavanja na Krimu.

Treća epizoda, u kojoj se pojavljuje francuska novinarka Florens de Šanži, pruža teoriju da su avion iznad Južnog kineskog mora oborile američke snage kako bi sprečile da misteriozni tovar dođe do Kine. To bi podrazumevalo da su radarski i satelitski podaci lažirani.

Obe teorije podrazumevaju da su pronađene olupine podmetnute ili da ne odaju tačnu lokaciju.

Ipak, tanka je linija između potrage za odgovorima i teorija zavere, pa mnogi sagovornici dokumentarca kažu da njihove ideje i njima zvuče neverovatno.

Sa druge strane, kada se dugo traga za odgovorima, to se pretvara u opsesiju, ne samo u slučaju istražitelja, stručnjaka, pa i laika koji žele da odgonetnu misteriju, već su i porodice putnika usredsređene da saznaju što više.

- Ovde se ne radi samo o tome šta se dogodilo već i o ljudima koje ovo opseda proteklih devet godina. Reč je o tome šta jedna misterija čini ljudima koji žele da je raskrinkaju - navela je rediteljka. 

Na pitanje koja teorija je za nju najverovatnija, rediteljka Malksinson je poručila: "Najverovatnije je avion u južnom Indijskom okeanu. Ali, kako je i zašto tu završio, ne znamo. I dalje postoje pitanja bez odgovora. Znam da su pojedine teorije luđe od ostalih, ali ono što je najvažnije jeste da i dalje misterija zaista nije rešena."

Kako je navela, porodice stradalih najviše strahuju da će se ova nesreća zaboraviti.

Ipak, svi se nadaju da će se jednom otkriti prava istina kako bi se zaokružila čitava priča.

- Mislim da ne možemo da živimo u svetu u kome "boing 777" nestane i onda jednostavno nastavimo dalje, to ne bi trebalo tako da bude - zaključila je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike