Fauči naručio rad da opovrgne da je kovid procurio iz laboratorije u Vuhanu, pa se pretvarao da nema veze s njime?!

06.03.2023

07:55

0

Fauči je, 17. aprila 2020, na pitanje da li je virus mogao da dođe iz kineske laboratorije, rekao da to nije moguće

Fauči naručio rad da opovrgne da je kovid procurio iz laboratorije u Vuhanu, pa se pretvarao da nema veze s njime?!
profimedia-0622470390 - Copyright Profimedia

Novo otkriveni mejlovi pokazuju da je vodeći američki epidemiolog dr Entoni Fauči, u februaru 2020. godine, naručio naučni rad da opovrgne teoriju da je virus korone procurio iz laboratorije u kineskom Vuhanu.

Fauči je stajao osam sedmica kasnije pored američkog predsednika Donalda Trampa na konferenciji za novinare u Beloj kući i citirao je taj dokument kao dokaz da je teorija curenja virusa iz laboratorije neverovatna, dok se istovremeno pretvarao da nema nikakve veze s tim radom i da ne poznaje autore, objavio je "Njujork post".

Profimedia
Ilustracija

Fauči je, 17. aprila 2020, na pitanje da li je virus mogao da dođe iz kineske laboratorije, rekao da to nije moguće, pozivajući se na rad pod nazivom „Proksimalno poreklo SARS-CoV-2“, koji je poslat Faučiju na uređivanje u obliku nacrta i ponovo na konačno odobrenje, pre nego što je objavljen je u časopisu "Nejčr medisin" 17. februara 2020.

Rad je napisan četiri dana nakon što su Fauči i njegov šef američkih Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH) Frensis Kolins, razgovarali sa četvoricom autora o izveštajima da je kovid-19 možda procureo iz laboratorije u Vuhanu i da je „možda namerno genetski izmanipulisan“.

Podkomitet za nadzor Predstavničkog doma Kongresa objavio je u nedelju mejlove u kojima koautor, dr Kristijan Andersen, priznaje da ga je Fauči „naterao“ da napiše rad sa ciljem da „pobije“ teoriju o curenja iz laboratorije.

Tadašnji šef britanske neprofitne organizacije "Velkam trast" Džeremi Farar, koja ima istorijske veze sa farmaceutskom industrijom i "Gejts fondacijom", nagrađen je ulogom glavnog naučnika u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) prošlog decembra.

24sedam/Profimedia
Ilustracija

Farar je poslao mejl u kojem je tražio da u radu izraz „malo verovatno“ bude zamenjen sa „neverovatno“, u rečenici o poreklu curenja virusa iz laboratorije, koja je glasila: „Malo je verovatno da se SARS-CoV-2 pojavio laboratorijskom manipulacijom postojećeg koronavirusa povezanog sa SARS-om. ”

Pitanje zašto je Fauči uložio toliki napor da prikrije poreklo kovid-19, glavni je fokus komiteta koji predvodi Republikanska stranka. 

Inače, "Volstrit žurnal" je pre nekoliko dana objavio da u ažuriranoj i poverljivoj studiji američkog Ministarstva energetike iz 2021., koja je dostavljena Beloj kući i visokim američkim zakonodavcima, piše da je virus koji je izazvao pandemiju kovida 19 najverovatnije procurio iz laboratorije, ali ne u okviru programa razvoja oružja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike