Štrajk radnika u nuklearnim elektranama u Francuskoj: Makron obećao da će sprovesti penzionu reformu uprkos protivljenjima!

05.03.2023

21:45

0

Nacionalna železnica SNCF takođe je upozorila da će saobraćaj biti prekinut 7. marta

Štrajk radnika u nuklearnim elektranama u Francuskoj: Makron obećao da će sprovesti penzionu reformu uprkos protivljenjima!
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP PhotoMichel Spingler

Štrajkovi u Francuskoj zbog penzionih reformi francuske vlade pogodili su i energetskog giganta Elektrisite de Frans treći dan zaredom, nakon što su radnici obustavili rad u nuklearnim reaktorima, što je danas dovelo do smanjenja proizvodnje za oko 4 gigavata na generatorima u elektranama Trikasten, Flamanvil, Katenom i Paluel, saopšteno je iz EDF-a.

Blumberg navodi da se nezadovoljstvo radnika proširilo i na vozače kamiona, koji za sutra najavljuju blokade pojedinih logističkih i industrijskih centara. Agencija navodi da su za utorak najavaljeni protesti širom zemlje, a da pojedini sindikati, uključujući i CGT koji broji gotovo 700.000 članova, najavljuju da će zemlju ''dovesti u zastoj'' tako što će drastično smanjiti avionski, vozni, metro i drumski saobraćaj, kao i da će štrajk uticati na škole, luke, rafinerije i druge sektore industrije.

Lider CGT Filip Martinez rekao je da se tako ''prelazi na potpuno novi nivo'' štrajkova.

S druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron je obećao da će sprovesti penzionu reformu uprkos protivljenjima radnika i konkurentskih političara.

tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
 

Prema anketi agencije za istraživanje javnog mnjenja Ifop, podrška javnosti reformama iznosi 32 odsto, dok 34 odsto ispitanika veruje da će vlada povući planiranu reformu kao odgovor na proteste i štrajkove. Ministar saobraćaja Kleman Bon izjavio je da je vlada i dalje odlučna da sprovede penzionu reformu.

- Biće zaista haotično za neke ljude - ocenio je Bon osvrćući se na štrajkove. Štrajkovi u EDF-u usledili su nakon što je francuski Senat preko noći izglasao plan za postepeno ukidanje posebnih penzijskih režima koji omogućavaju nekim radnicima, uključujući i one u komunalnim preduzećima, da se penzionišu godinama ranije od ljudi na drugim poslovima - navodi Blumberg.

Očekuje se da će štrajk EDF-a uticati negativno na snabdevanje strujom, ali i da će blagi vremenski uslovi smanjiti opterećnje energetskih sistema u zemlji. Francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo zatražila je od avio-kompanija da otkažu 20 do 30 odsto svojih letova na francuskim aerodromima 7. i 8. marta zbog planiranih štrajkova kontrolora letenja.

Nacionalna železnica SNCF takođe je upozorila da će saobraćaj biti prekinut 7. marta, dok je železnička kompanija Eurostar otkazala saobraćaj iz Pariza, Londona, Brisela i Amsterdama 7. i 8. marta.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike