Veliki štrajk u Francuskoj: Građani ustali zbog inflacije, gradovi paralisani (VIEO)

18.10.2022

10:02

0

Vladaju nestašice goriva

Veliki štrajk u Francuskoj: Građani ustali zbog inflacije, gradovi paralisani (VIEO)
francuska-štrajk - Copyright AP Photo/Daniel Cole

Francuski sindikati započeli su danas štrajkove širom zemlje, tražeći povećanje plata zbog inflacije koja je dostigla višedecenijski najviši nivo, pri čemu se predsednik Emanuel Makron suočava s jednim od najtežih izazova od reizbora u maju.

Štrajk, koji će prvenstveno pogoditi javni sektor, poput škola i transporta, nastavak je višenedeljne sindikalne akcije koja je poremetila rad u velikim francuskim rafinerijama i dovela do problema sa snabdevanjem benzinskih stanica gorivom.

AP Photo/Christophe Ena
 

Sindikalni lideri se nadaju da će odluka francuske vlade o prisilnom povratku zaposlenih na posao u skladišta benzina pojačati revolt radnika, i kažu da taj potez "ugrožava pravo na štrajk".

Portparol francuske vlade Olivije Veran izjavio je da bi danas mogle da budu izdate dodatne naredbe o prinudnom vraćanju zaposlenih na rad, jer vozači i dalje čekaju u redovima ispred benzinskih pumpi.

- Biće prisilnog vraćanja na rad u meri u kojoj se to smatra potrebnim... Blokiranje rafinerija, kada smo postigli dogovor o platama, nije normalna situacija - rekao je Veran.

Levičarski sindikat CGT pozvao je na nastavak štrajka četvrtu uzastoponu nedelju u TotalEneržiju, uprkos tome što je ta naftna kompanija u petak postigla dogovor s umerenim sindikatima o povećanju plata za 7,0 posto i isplati bonusa radnicima.

AP Photo/Christophe Ena
 

Sindikat CGT traži povećanje plata od 10 odsto, pozivajući se na inflaciju i ogroman ekstra profit firme.

Kompanija Eurostar je saopštila da zbog štrajka otkazuje neke vozove između Londona i Pariza.

Francuski javni žleznički operater SNCF je objavio da je saobraćaj na lokalnim linijama smanjen za 50 odsto, ali da nije bilo većih poremećaja na nacionalnim linijama.

S narastanjem tenzija u drugoj po veličini ekonomiji evrozone, štrajkovi su se već prelili i na druge delove energetskog sektora, zahvativši i nuklearnog giganta EDF, gde će radovi na održavanju ključnih postrojenja za snabdevanje Evrope električnom energijom biti odloženi.

Sindikati radnika u državnoj upravi takođe su pozvali na pridruživanje štrajku zaposlenih u energetskom sektoru od danas, uz moguće obustrave rada u školama i drugim javnim ustanovama.

Štrajkovi se događaju u politički napetoj situaciji, s obzirom na to da je francuska vlada spremna da usvoji budžet za 2023. koristeći posebna ustavna ovlašćenja koja bi joj omogućila da zaobiđe glasanje u parlamentu, izjavila je u nedelju premijerka Elizabet Born.

Demonstracije su za danas zakazane širom zemlje, pri čemu u Parizu počinju u podne.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike