Neviđeni skandal u Britaniji: Poruke otkrile kako je ministar unosio strah među građane tokom pandemije korone (VIDEO)

06.03.2023

20:17

0

Autor: N.P.

Bivši ministar zdravlja Velike Britanije namerno je unosio strah među građane tokom pandemije kako bi se povinovali lokdaunu bez ikakve naučne osnove

Neviđeni skandal u Britaniji: Poruke otkrile kako je ministar unosio strah među građane tokom pandemije korone (VIDEO)
Met Henkok se svrstao među najomraženije političare u Britaniji - Copyright Steve Parsons/Pool via AP

Bivši britanski ministar zdravlja, Met Henkok, našao se ponovo u centru skandala nakon što su objavljene njegove prepiske preko WhatsApp-a sa saradnicima.

Više od 100.000 poruka je novinarka Izabel Oakšot predala Dejli Telegrafu, a veliki broj njih odnosi se na situaciju kada je Henkok uhvaćen u strasnom zagrljaju sa saradnicom, a najzabrinjivajuće prepiske otkrivaju kako se plašilo javno mnjenje tvrdnjama o koronavirusu.

Oakšot je inače bila veliki kritičar lokdauna tokom pandemije, a pristup porukama je dobila dok je Henkoku pomagala da napiše knjigu "Pandemic Diaries" (Dnevnici pandemije). Kako je navela, prekršila je ugovor o poverljivosti objavljivanjem poruka jer je smatrala da je u interesu javnosti da se sazna njihov sadržaj.

Sa druge strane, političar je kazao da uopšte nije bilo u interesu javnosti da se ugovor naruši u ovolikim razmerama. Kako je rekao, smatra da se radi o ogromnoj izdaji.

Podsetimo, Henkok je 2021. podneo ostavku nakon što je prekršio pravila socijalne distance i strastveno poljubio koleginicu.

Poljubac se navodno dogodio u maju te godine, na dan lokalnih izbora u Velikoj Britaniji, a na snimku se vidi i da Henkok spušta ruku ispod njenog struka.

Đina Kolandadželo (43) dala je ostavku na mesto pomoćnice ministra zdravlja samo nekoliko sati nakon što je to učinio i sam Henkok, kada se u javnosti pojavio snimak njihovog strastvenog poljupca u kancelariji.

Henkok se razveo posle 15 godina, neposredno pre nego što je dospeo u centar skandala, a prema pisanju britanskih medija, Đina i on su potom počeli da žive zajedno. Njen suprug, milioner Oliver Tres, vlasnik modnog lanca “Oliver Bonas”, slomio se kada je saznao za aferu i nakon što ga je supruga ostavila posle 12 godina braka.

Ipak, ljubakanje sa koleginicom je samo deo kontroverzi koje prate britanskog političara.

Lutka sa naslovne strane

Henkon je, navodno,  28. aprila 2020. pisao i svom nekadašnjem šefu, bivšem ministru finansija i tadašnjem uredniku Ivning Standarda, Džordžu Ozbornu, tražeći da dobije mesto na naslovnoj strani. Kako je rekao, želeo je da ispuni svoj cilj od 100.000 dnevnih testova na koronavirus.

- Da, naravno, samo sutra reci nešto ekskluzivno za Standard i reći ću da to puste - odgovorio je Ozborn.

- Moram da ispunim svoj cilj - poručio je Henkok velikim slovima.

AP Photo/Matt Dunham, File
Met Henkok

U drugom dopisivanju od novembra 2020, Henkok je tražio objašnjenje zašto je Ozborn zamolio Borisa Džonsona da testiranje na koronu bude njegov glavni prioritet. 

- Ali, masovno testiranje ide dobro - rekao je.

- Niko ne misli da testiranje ide dobro, Mete - poručio mu je Ozborn.

Zatvaranje škola

Henkok se sukobio sa tadašnjim ministrom obrazovanja Gevinom Vilijamsom oko zatvaranja škola zbog pandemije. Henkok je na sve moguće načine želeo da škole i vrtići budu zatvoreni, a Vilijams se nije slagao.

- On je poludeo. Ne možeš da kažeš da je potpuno racionalan, samo na osnovu njegovog govora tela - napisala je Henkokova saradnica Ema Din.

Henkok je jednom drugom prilikom prosvetne sindikate nazvao "potpunim magarcima", a Vilijams je naveo da ne vole da rade.

AP Photo/Frank Augstein
Boris Džonson je nakon Henkokovih laži uveo strogi lokdaun

Otkriveno je i da je premijer Boris Džonson hteo da okonča prvi lokdaun 2020, ranije nego što je bilo planirano, ali se predomislio kada su mu rekli da će to biti "prerano u odnosu na mišljenje javnog mnjenja".

Britanska vlada je izmenila pravila o nošenju maski u Engleskoj u avgustu 2020. kako bi se izbegao sukog sa Škotima.

Namerno plašenje građana pričama o koroni

U jednom od dopisivanja je Met Henkok saradniku poručio da "treba sve da istresu iz gaća od straha" objavama o novom soju koronavirusa.

Kako se navodi, on se pitao kada treba objaviti da postoji novi soj virusa iz Kenta, kako bi se osiguralo da se građani povinuju pravilima lokdauna.

U prepisci od 13. decebra 2020, pet dana pre nego što je Vlada objavila da će olabaviti mere uoči Božića, Henkok je imao druge planove, a sa kolegom je govorio o mogućnosti da gradonačelnik Londona Sadik Kan odustane od stavljanja grada u lokdaun.

- Možemo da objavimo priču o novom soju - napisao je saradnik.

- Sve ćemo preplašiti o novom soju - odgovorio je Henkok.

- Da, to će dovesti do prave promene u ponašanju - rekao je saradnik.

- Kada ćemo krenuti sa novim sojem? - upitao je Henkok, a narednog dana je zaista i objavio vest o novoj varijanti.

Novi soj je zvanično prepoznat 14. decembra 2020, a Džonson je onda poručio narodu da neće biti dozvoljena okupljanja tokom Božića. 6. januara 2021. je Engleska ušla u treći lokdaun.

Henkok je bio zabrinut da će izveštaji o Bregzitu dominirati u medijima, pa je želeo da pažnju skrene na nešto drugo - na novi soj.

Nova saznanja, očekivano, nisu naišla na dobre reakcije u britanskoj javnosti. Među kritičarima ima i onih koji smatraju da  Henkok mora da odgovara i za masovno ubistvo imajući u vidu da je konstantan strah i anksioznost dovela do brojnih oboljenja i porasta smrtnih slučajeva. 

Psiholozi su već upozoravali da su određene mere i poruke britanske vlade tokom pandemije bile u službi straha. Kako su naveli, vladina kampanja je bila izuzetno neetička, a pojačala je nivo straha toliko da je doprinela porastu smrtnih slučajeva kod pacijenata koji nisu bolovali od korone.

U međuvremenu se pojavila i informacija da je Henkok, samo nekoliko dana pre objavljivanja spornih prepiski, advokatima u Londonu rekao da bi trebalo da ima imunitet od krivičnog gonjenja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike