Ravnopravnija zastupljenost žena i muškaraca: Premijer Španije Pedro Sančez najavio donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti

04.03.2023

15:50

0

Zbog toga što predstavljaju pola društva, pola političke i ekonomske moći mora pripasti ženama - istakao je Sančez

Ravnopravnija zastupljenost žena i muškaraca: Premijer Španije Pedro Sančez najavio donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti
Pedro Sančez - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Španski premijer Pedro Sančez najavio je danas donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti kojim će se zahtevati ravnopravnija zastupljenost žena i muškaraca u politici, poslovnoj i drugim oblastima javnog života.

Zakon o jednakoj zastupljenosti primeniće mere rodnog pariteta na izbornim listama, u upravnim odborima velikih preduzeća i strukovnih udruženja, rekao je Sančes tokom mitinga Socijalističke partije uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Sančez je najavio da će predlog zakona biti usvojen na sednici vlade u utorak pre nego što parlament bude raspravljao o tome.

- Zbog toga što predstavljaju pola društva, pola političke i ekonomske moći mora pripasti ženama - istakao je Sančez.

Premijer je rekao da vlada ne čini samo korak u korist feminizma, već u korist španskog društva u celini, preneo je Rojters.

To je poslednja u nizu najavljenih mera za ravnopravnost polova koje je donela španska levičarska koaliciona vlada. Zakon o jednakoj zastupljenosti zahtevaće da žene čine 40 odsto menadžmenta u svim kompanijama sa više od 250 radnika i godišnjim prometom od 50 miliona evra.

Zakon će zahtevati od političkih partija da imaju jednak broj muških i ženskih kandidata na izborima u cilju povećanja rodnog pariteta u parlamentu. Žene trenutno čine 44 odsto španskog Kongresa i 39 odsto Senata.

Prema novom zakonu, profesionalna udruženja moraće da imaju najmanje 40 odsto žena u svojim odborima, kao i žiri za sve nagrade finansirane dražvnim sredstvima. Španski parlament usvojio je u decembru zakon o pravima transrodnih osoba, kao i pionirski zakon, kojim je, prvi put u nekoj evropskoj zemlji, predviđeno plaćeno odsustvo koje finansira država za žene koje pate od bolnih menstruacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike