Prijedorčanka Marija o tragediji u Grčkoj: "Sretala sam tu decu u vozu, stalno su mi pred očima" (FOTO)

01.03.2023

17:28

0

Autor: M. Vu.

Marija Dejanović, Prijedorčanka koja trenutno živi u Grčkoj u mestu Larisa opisala je uzrok nesreće voza

Prijedorčanka Marija o tragediji u Grčkoj: "Sretala sam tu decu u vozu, stalno su mi pred očima" (FOTO)
Stravična nesreća u Larisi - Copyright AP Photo/Vaggelis Kousioras

Marija Dejanović, Prijedorčanka koja trenutno živi u Grčkoj u mestu Larisa opisala je uzrok nesreće voza u kojoj je poginulo skoro 40 ljudi, a povređeno 80.

Marija kaže da se radi se o vozu kojim i sama putuje kada ide negde i trudi se ne misliti o tome.

- Ali svejedno ne mogu prestati zamišlati djecu koju sam znala viđati u tom vozu (tim zadnjim vozom uglavnom putuju studenti), dolaze mi sećanja na njihovu odeću i frizura, načina na koji sede - ističe Dejanovićeva.

Sinoć je Larisa bila mirna, kaže ona i na ulicama je bilo manje ljudi nego inače jer su kafići zbog praznika radili skraćenim radnim vremenom i grad je bio neobično tih.

 

Marija je rođena u Prijedoru, odrasla u Sisku, a trenutno živi u Grčkoj i upoznata je preko tamošnjih medija o dešavanjima u grčkim železnicama.

Kaže da je Grčka privatizovala železnice i da u talasu privatizacije koji je Grčkoj nametnut kao mera štednje, železnica je prodana jednoj italijanskoj firmi za 45 miliona evra i onda se iz grčkog proračuna još ulagalo u tu firmu gde su joj se davale obilne subvencije.

- Govorimo o iznosu od 750 miliona evra. Sindikat železničkih radnika je putem saopštenja upozoravao na to da se željeznice ne održavaju adekvatno, da su nesreće postale svakodnevna stvar, a 7. februara 2023. godine sindikat železničkih radnika izdao je saopštenje u kojem upozorava da će, ako se neodržavanje nastavi, doći do velike nesreće. Dakle, ne radi se ni o kakvoj “nezamislivoj tragediji”, kako je rekla grčka predsednica, radi se o tragediji koja je bila ne samo zamisliva, nego i predvidljiva, predviđena, o tragediji na mogućnost koje se upozoravalo i na ta upozorenja niko nije reagovao - istakla je Dejanovićeva.

Govori se, dodaje ona, da se ne zna kako je do nesreće došlo pa su, radi utiska da se nešto radi, uhapsili šefa stanice u Larisi.

- Kao da je šef lokalne stanice kriv zato što brzi vozovi nisu imali GPS sistem da se vidi gde je koji voz. Neki vozovi čak nisu imali popravljena ni svetla pa da vozač barem može videti kako mu drugi voz ide u susret. Koordinacija saobraćaja brzim vozovima zavisila je o, ne šalim se, sistemu voki – tokija. Tim sistemom je upravljao čovek, blizak stranci na vlasti, koji je prodavao cveće, zatim je bio zaposlen u Ministarstvu obrazovanja, a onda ga se zadužilo da kontroliše bezbednost železničkog saobraćaja – rekla je ona.

Marija smatra da se ne radi o čudnovatoj nepredvidljivoj tragediji nego da se radi o tragediji rasprodaje resursa jedne države stranim kompanijama, o tragediji privatizacije i manjka brige za bezbednost koja dolazi s takvom rasprodajom, o smrtonosnoj kombinaciji korupcije, nepotizma i privatizacije.

Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras)
 

- Radi se o neslušanju upozorenja radnika i sindikata, o tragediji zanemarivanja bezbednosti i, ukratko, pranju novca krvlju građana - ističe Dejanovićeva.

Kao i prethodne vlade, kaže Dejanovićeva, i ova ima druge prioritete mimo bezbednosti građana i da bezbednost gledaju kao trošak.

- Ministarstvo nalazi novac za kojekakve ugovore, ali za dovršavanje železničke infrastrukture ne. Nećemo čekati nadolazeću nesreću da ih vidimo kako liju krokodilske suze i istražuju šta je pošlo po zlu. Sindikat železničara i POS (Grčka unija željezničkih radnika) više ne mogu tolerisati ovu opasnu situaciju. Na šta se još čeka da bi se intervenisalo? Šta se još mora dogoditi?” - rekla je ona.

Da podsetimo, međugradski putnički voz sa oko 350 putnika koji je iz Atine krenuo za Solun, sudario se tokom noći sa teretnim vozom, koji se u suprotnom smeru kretao istim kolosekom. Nesreća se dogodila kod mesta Tempi, severno od Larise, u Tesaliji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike