Neredi u Atini posle sudara vozova: Narod besan, policija uzvratila suzavcem (VIDEO)

01.03.2023

20:14

0

Autor: N.P.

U Grčkoj je proglašena trodnevna žalost

Neredi u Atini posle sudara vozova: Narod besan, policija uzvratila suzavcem (VIDEO)
Copyright Profimedia

Na ulicama Atine večeras su izbili neredi kada je veliki broj građana iskazao bes zbog današnjeg sudara vozova u kome je poginulo najmanje 40 ljudi.

Demonstranti su se okupili ispred železničke kompanije "Helenik train" koja trenutno upravlja putničkim i teretnim vozovima. Vlada je ovo preduzeće nedavno privatizovala.

Profimedia
 

Policija je ljude na ulicama pokušala da zaustavi suzavcima.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da sve ukazuje da je ljudska greška uzrok nesreće, ali da će biti formirana nezavisna komisija eksperata koja će sve da istraži.

Gašić izrazio saučešće

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić uputio je danas pisma saučešća ministru za zaštitu građana Grčke Panajotisu Teodorikakosu i ministru za klimatske krize i civilnu zaštitu Grčke Hristosu Stilianidisu, zbog teške saobraćajne nesreće koja je u sudaru dva voza kod Larise odnela veliki broj ljudskih života. 

- Vest o nemilom događaju duboko me je potresla i u ovim teškim trenucima naše misli su sa prijateljskim grčkim narodom. Republika Srbija i srpski narod dele tugu sa grčkim prijateljima - naveo je ministar Gašić.

- Upravo sam se vratio sa mesta tragedije koja će zauvek ostati u našem kolektivnom sećanju. Desetine naših sugrađana Grka, većinom mladih ljudi, tamo su izgubile živote u strašnoj železničkoj nesreći koja nije zabeležena u istoriji naše zemlje - rekao je Micotakis u obraćanju.

AP Photo/Petros Giannakouris
 

On je podsetio da je ministar saobraćaja i infrastrukture Konstantinos Karamanlis, preuzimajući objektivnu političku odgovornost, odmah podneo ostavku.

Kako prenosi Ekatimerini, procenjuje se da će broj poginulih rasti.Na lečenju su i 72 povređene osobe, od kojih je šest na intenzivnoj nezi.

AP Photo/Petros Giannakouris
 

Do nesreće je došlo kada se međugradski putnički voz sa oko 350 putnika, koji je iz Atine krenuo za Solun, sudario sa teretnim vozom kod  grada Larisa.

U Grčkoj je proglašena trodnevna žalost.


 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike