Sirija zahvalila Srbiji zbog pomoći posle zemljotresa: Na ambasadi u Beogradu osvanuo transparent (FOTO)

01.03.2023

12:53

0

Poruka je okačena na balkon i ulaz ambasade

Sirija zahvalila Srbiji zbog pomoći posle zemljotresa: Na ambasadi u Beogradu osvanuo transparent (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Posle velike pomoći koju je Srbija prikupila za žrtve zemljotresa koji je pored Turske pogodio i Siriju, Ambasada Sirije u Beogradu izrazila je svoju zahvalnost transparentom koji je okačila na ulaz i balkon svog sedišta u prestonici.

- Sirija od srca zahvaljuje celoj Srbiji - piše na transparentu na srpskom i engleskom jeziku.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na njemu se, pored ovih reči, nalaze i zastave Srbije i Sirije.

Kako je sve Srbija pomogla Siriji

Zbog zapadnih sankcija sirijska ambasada nije mogla da otvori namenski račun za primanje finansijske pomoći, pa je prikupljanje novca i sredstava za narod koji je izgubio skoro sve u zemljotresu 6. februara organizovano u prostorijama ambasade, u kojima su za dati novac izdavane potvrde o uplati.

Nedugo nakon potresa u kom je život izgubilo skoro 6.000 stanovnika ove zemlje, Vlada Republike Srbije saopštila je da građani naše zemlje mogu putem SMS poruke uplatiti pomoć Siriji kako bi se sanirale posledice katastrofalnog zemljotresa i pomoglo porodicama žrtava.

Na sajtu Vlade navedeno je da je broj za SMS poruku 1004 i da će za svaku poslatu poruku sa sadržinom „Sirija” biti donirano 200 dinara pomoći ovoj zemlji.

Od 7. februara, kada je otvorio namenski račun, Crveni krst Srbije prikupio je više od 15 miliona dinara pomoći za manje od 10 dana.

Osim toga, u Srbiji je organizovano prikupljanje finansijske i druge materijalne pomoći ugroženima preko nekoliko humanitarnih i dobrotvornih organizacija.

Privredna komora Srbije je takođe pozvala kompanije, njihove članice, da se u „skladu sa mogućnostima" uključe u humanitarnu akciju.

Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga pričao je neposredno nakon zemljotresa da su SAD i EU ignorisale njegovu zemlju, dok su pomagale Turskoj, izrazivši veliku zahvalnost Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću zbog pomoći koja je prikupljena u našoj državi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike