Vlada usvojila odluku: Na predlog predsednika Vučića - velika pomoć Turskoj i Siriji

17.02.2023

17:52

0

Autor: 24sedam

Pored pomoći u robi, lekovima i medicinskoj opremi, za ove dve države izdvojeno je po milion evra kako bi se doprinelo saniranju katastrofe koja se desila

Vlada usvojila odluku: Na predlog predsednika Vučića - velika pomoć Turskoj i Siriji
Sednica Vlade - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Vlada Republike Srbije usvojila je danas na sednici, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zaključak o saglasnosti da se Republici Turskoj i Sirijskoj Arapskoj Republici uputi humanitarna pomoć u medicinskoj opremi, lekovima, robi i novcu, kao i saglasnost za obrazovanje operativnog tima za koordinaciju te pomoći.

Operativni tim će prikupljati informacije o potrebama Turske i Sirije u robi, određivati vrste, količine i prioritet njenog upućivanja, načinima transporta, kao i koordinacijom slanja novčane pomoći koja je prikupljena od fizičkih i pravnih lica putem posebnih brojeva telefona koji su otvoreni za ovu namenu.

Do danas, u lekovima i medicinskoj opremi za Siriju je izdvojeno 1,03 miliona evra a za Tursku 1,01 milion evra. Što se tiče robe, za Tursku je opredeljena donacija u vrednosti od 830,5 hiljada evra, dok je za Siriju namenjena roba vrednosti 878 hiljada evra. Prvi kontingenti medicinske opreme, lekova i robe već su upućeni u ugrožena područja.

Pored pomoći u robi, lekovima i medicinskoj opremi, za ove dve države koje su pogođene razornim zemljotresom 6. februara, izdvojeno je po milion evra kako bi se doprinelo saniranju humanitarne katastrofe koja se desila.

Vlada je usvojila i Zaključak o olakšavanju tranzita kroz carinsko područje Srbije, radi dopremanja humanitarne pomoći ovim državama kako bi u najkraćem mogućem roku stigla do građana koji žive u područjima pogođenim zemljotresom.

Na sednici je usvojen i Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo kulture, kao organ koji vrši nadzor nad zakonitošću rada Filmskog centra Srbije u obavljanju poverenih poslova, preuzme izvršenje poslova sprovođenja konkursa i donošenja odluke o izboru projekata, najduže 120 dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike