Putin zabranio upotrebu stranih reči u Rusiji!

28.02.2023

19:18

0

Potpisani zakon precizira spisak oblasti u kojima se ruski jezik mora koristiti kao državni

Putin zabranio upotrebu stranih reči u Rusiji!
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u utorak zakon kojim se zabranjuje upotreba stranih reči osim u slučaju kad ne postoji reč na ruskom kao zamena za određeni pojam.

U dokumentu koji je objavljen na zvaničnom sajtu za pravne informacije navodi se da zakon obezbeđuje status ruskog jezika kao državnog jezika širom Rusije i "uspostavlja kontrolu nad načinom na koji zvaničnici i stanovništvo poštuju norme savremenog ruskog književnog jezika". 

Dokument upućuje na normativne rečnike, normativne gramatike i normativne referentne knjige koje određuju norme savremenog ruskog književnog jezika.

U slučajevima kada se kao državni jezik koristi ruski nije dozvoljena upotreba reči i izraza koji ne odgovaraju književnim normama, prenose "Izvestija".

To se posebno odnosi na sve oblike opscenog jezika.

Takođe nije dozvoljeno koristiti strane reči ako za njih postoje uobičajene reči na ruskom jeziku, a lista izuzetaka koji nemaju uobičajene zamene u ruskom jeziku naći će se u standardnim rečnicima.

Zakon precizira spisak oblasti u kojima se ruski jezik mora koristiti kao državni, među kojima su informacije za potrošače i korisnike usluga, kao i za obrazovne, državne i opštinske informacione sisteme.

Zakon o ograničavanju upotrebe stranih reči u ruskom jeziku Državna duma je usvojila 16. februara.

Prethodno je Putin 25. januara u osnove državne kulturne politike zemlje uvrstio borbu protiv nepristojnih reči i prekomerne upotrebe stranog rečnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike