Putin potpisao ukaz za strance u ruskoj vojsci, Kremlj se oglasio o kineskom mirovnom predlogu

27.02.2023

06:35

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Putin potpisao ukaz za strance u ruskoj vojsci, Kremlj se oglasio o kineskom mirovnom predlogu
Copyright Profimedia AP/LIBKOS/Genya Savilov/Sergei Guneyev/Sputnik/Evgeniy Maloletka/Alexei Alexandrov

Prošlo je već godinu dana od sukoba u Ukrajini, danas je 369.dan.

Žestoke borbe se vode oko Bahmuta. Ruske snage tvrde da su na manje od kilometra do centra grada.

Vladimir Putin smatra da je rasprarčavanje Rusije jedini cilj Zapada.

Bela kuća saopštila da Peking ne šalje vojnu pomoć Moskvi zato što je Kini jasno stavljeno do znanja da bi trpela "ozbiljne posledice". 

Najvažnije činjenice

U toku je 369. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Navršilo se godinu dana od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.07 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.41 - Jedinice VSU koncetrisane u blizini Pridnestrovlja

Portparolka operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je da su ukrajinske jedinice koncentrisane u blizini granice sa Pridnjestrovljem.

Ranije je Dmitrij Peskov rekao da Kremlj pomno prati situaciju u Pridnjestrovlju i da je zabrinut zbog onoga što se tamo dešava. On je naveo da je situacija u regionu turbulentna, da je „provocirana spolja”.

22.15 - Oglasio se Pušilin

Praktično svi putevi u Artjomovsk (Bahmut) se nalaze pod vatrenom kontrolom ruskih snaga, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.
Istovremeno, kako je primetio Pušilin, Kijev nastavlja da prebacuje rezerve u ovom pravcu.

21.35 - Teška situacija duž čitavog fronta

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da je teška situacija za Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta.

„Ukratko i jednostavnim rečima, situacija na frontu je teška“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Prema rečima zamenice ministra, u području Artjomovska (Bahmuta) je najteža situacija za ukrajinsku vojsku.

Ona je napomenula da ruske jedinice pojačavaju ofanzivu, koristeći „taktiku iscrpljivanja i totalnog uništenja“.

Tanjug/AP Photo, File
 

19.33 - Belgija je zamrznula rusku imovinu u vrednosti od 58 milijardi evra

To je najveći iznos među svim evropskim državama, navodi se u saopštenju na sajtu ministra finansija Vinsenta Van Petehema.

"Trezor je zamrznuo 58 milijardi evra ruske imovine. Ovo je najveća cifra među svim evropskim državama-članicama", navodi se u saopštenju.

Blokirane su i finansijske transakcije u vrednosti od 191 milijardu evra. U izveštaju se navodi da su „mere dotakle 1.789 ruskih kompanija i građana sa crne liste“.

18.17 - Otkrivene pozicije ukrajinske vojske

- Portparolka operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je da su ukrajinske jedinice koncentrisane u blizini granice sa Pridnjestrovljem.

Ranije je Dmitrij Peskov rekao da Kremlj pomno prati situaciju u Pridnjestrovlju i da je zabrinut zbog onoga što se tamo dešava. 

On je naveo da je situacija u regionu turbulentna, da je „provocirana spolja”.

16.36 - Putinov ukaz dozvoljava jednogodišnji ugovor za angažovanje stranaca u vojsci

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim se predviđa da prvi ugovor o služenju vojnog roka za strance može biti potpisan na rok od godinu dana.

Uredbom se propisuje da prvi ugovor o služenju vojnog roka za strance u činu redova i vodnika može biti zaključen samo na period od dvanaest meseci, a rusko zakonodavstvo predviđalo je ranije zaključivanje ovakvih ugovora na rok od pet godina.

14.18 - Predstavništvo Rusije pri EU: Deseti paket sankcija neće ostati bez odgovora

Deseti paket sankcija EU protiv Rusije je nelegitiman, kao i svi prethodni, jer je usvojen bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri Evropskoj uniji.

U saopštenju se ističe da je EU prvi put u sankcioni paket uključila zabranu izvoza niza proizvoda preko teritorije Rusije, što predstavlja pokušaj da se „izvrši pritisak na trgovinske veze trećih zemalja“.

Predstavništvo je, takođe, ocenilo da ograničenja rada ruskih medija predstavljaju narušavanje Međunarodnog pakta o civilnim i političkim pravima.

14.14 - Kremlj odbija da komentariše navode da Peking snabdeva Moskvu dronovima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas da komentariše navode da Kina snabdeva Rusiju dronovima i podsetio da je Peking već demantovao te tvrdnje.

- Ne vidim razlog da komentarišem ove optužbe jer je Kina to već demantovala - rekao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

11.32 - Peskov o kineskom predlogu

Kremlj je rekao da kineski mirovni plan o Ukrajini koji poziva obe strane da pristanu na postepenu deeskalaciju i upozorava na upotrebu nuklearnog oružja treba detaljno analizirati, uzimajući u obzir interese svih strana.

- Posvetili smo dosta pažnje planu naših kineskih prijatelja... Ne vidimo uslove za mirno rešavanje sukoba u ovom trenutku - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

10.48 - Pušilin: Ruske snage poboljšale pozicije u pravcu Avdejevke

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da postoje određeni uspesi u pravcu Avdejevke i suštinsko poboljšanje pozicija ruskih snaga. Prema njegovim rečima, avdejevski pravac je takođe veoma važan.

9.39 - Budimpešta: Sankcije Rusiji i isporuke oružja Kijevu neće zaustaviti sukob

Dalje uvođenje sankcija Rusiji i isporučivanje oružja Kijevu neće zaustaviti sukob u Ukrajini, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

- Glavna obaveza međunarodne zajednice sada jeste da se spasu životi ljudi, zbog toga što ne želimo da ljudi umiru. Kako to možete učiniti? Sankcijama? Ne. Isporukama oružja? Ne. Samo mirom - rekao je Sijarto i dodao da Budimpešta apeluje da se pod hitno uspostavi prekid vatre.

9.15 - Medvedev: Upumpavanje oružja u Ukrajinu preti globalnom nuklearnom katastrofom

Nastavak politike Zapada da "upumpava" oružje u Ukrajinu i spreči svaku mogućnost pregovora sa Rusijom, preti globalnom nuklearnom katastrofom, smatra zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

9.13 - Kina: Oduvek smo održavali odnose sa svim stranama u sukobu, uključujući Kijev

Kina je oduvek održavala odnose sa svim stranama u rusko-ukrajinskom konfliktu, uključujući i Kijev, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da pozdravlja razgovore sa Kinom.

Ona je dodala da će Kina preduzeti odlučne kontramere kao odgovor na američke sankcije.

8.15 - Zelenski smenio komandanta združenih snaga Moskalova

Komandant operacija združenih snaga Ukrajine, Eduard Mihailovič Moskalov, razrešen je dužnosti, objavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

eneral-major Moskalov je postavljen na tu dužnost u martu prošle godine kada je general-potpukovnik Oleksandr Pavljuk postavljen za šefa kijevske regionalne vojne administracije.

AP Photo/Olivier Matthys
 

Zelenski nije dao objašnjenje zbog smene Moskalova, koji je samo jedan u podugačkom nizu promena visokih državnih zvaničnika, koje je naredio predsednik Ukrajine.


7.40 - Ruske snage praktično u centru Artjomovska

Odredi grupe „Vagner“ bore se praktično već u centru Artjomovska, svi putevi ka gradu su pod vatrenom kontrolom rusih snaga, izjavi je savetnik v. d. lidera Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski.

On je precizirao da je za sada prerano govoriti o operativnom opkoljavanju grada, ali da su svi putevi pod kontrolom ruskih snaga.

- Svi putevi su praktično pod našom vatrenom kontrolom, ali za sada još jednim putem – od Časovog Jara ka Artjomovsku – oni mogu da prebacuju svoje snage i sredstva. Ukrajinska vojska asfaltira poljske puteve kako bi mogla da dostavlja sebi tehniku, neće da napusti grad, iako ima veoma velike gubitke - rekao je Kimakovski.

7.30 - Napad dronom na vojnu bazu kod Minska je sabotaža beloruskih opozicionara

Ruski izviđački avion A-50 oštećen je u nedelju u napadu dronom na vojnu bazu u blizini glavnog grada Belorusije, Minska, rekli su beloruski partizani-gerilci i članovi prognane opozicije.

"To su bili dronovi. Učesnici u operaciji su bili beloruski", naveo je na Telegramu lider antivladine organizacije BYPOL Aliksandr Azarov, a poruku je objavio i na poljskom informativnom kanalu Belsat.

On je dodao da su učesnici napada "sada na bezbednom, van zemlje", navodi Rojters. Belsat je poljski emiter fokusiran na beloruske vesti koje je Minsk označio ekstremističkim. Organizacija BYPOL, u kojoj ima bivših pripadnika policije koji podržavaju opozicione političare, u Minsku je označena terorističkom organizacijom.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike