EU uvela deseti paket sankcija Rusiji! Salivan: Primena američkih tenkova "abrams“ u Ukrajini nema nekog smisla (FOTO)

24.02.2023

23:32

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

EU uvela deseti paket sankcija Rusiji! Salivan: Primena američkih tenkova "abrams“ u Ukrajini nema nekog smisla (FOTO)
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Danas je već 365. dan borbi koje se vode na istoku Ukrajine, navršilo se godinu dana od početka sukoba.

Predsednik SAD u ponedeljak je posetio Ukrajinu, da bi u utorak došao u Poljsku, gde je održao govor u kom je obećao beskrajnu podršku Kijevu i poraz Rusije.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je, komentarišući posetu predsednika SAD Kijevu, da ne treba zaboraviti "sudbinu svih prethodnih američkih projekata".

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je suspenziju sporazuma Novi START o međusobnoj kontroli strateškog ofanzivnog naoružanja između Vašingtona i Moskve.

Najvažnije činjenice

U toku je 365. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

 Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Hvala na pažnji! Čitamo se i sutra!

23.55 - Razminiranje Donbasa može potrajati 20-30 godina

Razminiranje Donbasa može potrajati 20-30 godina, rekao je zamenik načelnika pirotehničkog odreda Ministarstva za vanredne situacije DNR Dmitrij Pjatkovski.

„Očistili smo naše pozadinske gradove, i to ne u potpunosti. Ostalo je negde malo... Ako se sve radi kontinuirano (deminiranjem), onda dugi niz godina. Ovde je već dvadeset ili trideset godina, ne zna se kako će proći“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, samo „latice“ na teritoriji DNR su razbacane „na hiljade (komada), to je sto odsto“.

23.23 -TASS: Količina municije koju zemlje NATO-a isporučuju Ukrajini ne zadovoljava njene potrebe, priznao je u petak Mirčea Džoana, zamenik generalnog sekretara alijanse.

 

23.00 - EU uvela deseti paket sankcija Rusiji na godišnjicu početka specijalne operacije

Švedsko predsedništvo EU saopštilo je da je Evropska unija usvojila deseti paket sankcija Rusiji.

"Zemlje članice EU su usvojile najjače i najdalekosežnije sankcije ikad da bi pomogle Ukrajini da pobedi u ratu - navodi se u saopštenju švedskog predsedništva EU na Tviteru.

U saopštenju se dodaje da će EU podržavati Ukrajinu "koliko god to bude potrebno".

22.56 - Svetska banka odobrila još 2,5 milijarde dolara za Ukrajinu

Svetska banka saopštila je danas da je odobrila još 2,5 milijarde dolara za Ukrajinu, a izdvojena sredstva treba da pomognu budžet ove zemlje.

Profimedia
 

"Sredstva koja je obezbedila Agencija SAD za medjunarodni razvoj (USAID) biće dostavljena vladi Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će sredstva biti dostavljena Ukrajini nakon što Svetska banka odobri rashode.

22.19 - Zelenski kreće na Krim

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na konferenciji za novinare u petak najavio slanje boraca Oružanih snaga Ukrajine u inostranstvo da se pripreme za zauzimanje Krima.

- Preduzimaju se vojni koraci, mi se spremamo za njih. Mi smo psihički pripremljeni. Pripremamo se tehnički, naoružanjem, snagama, formiramo brigade, formiramo ofanzivne jedinice raznih vrsta i tipova, šaljemo ljude na obuku ne samo u Ukrajini, znate, već i u drugim zemljama.

Početkom februara, vršilac dužnosti načelnika MUP-a Ukrajine Igor Klimenko saopštio je da su kijevske vlasti počele da formiraju jurišne brigade za zauzimanje Krima i Donbasa. 

Prema njegovim rečima, projekat je nazvan „Ofanzivna garda“.

20.59 - Ruski obaveštajac: Vojska nastavlja da napreduje

Ruske snage nastavljaju da napreduju i da zauzimaju položaje ukrajinske vojske na kremenskom delu fronta u Donbasu, rekao je za Sputnjik jedan od ruskih obaveštajaca.

19:28 - Salivan: Primena američkih tenkova "abrams“ u Ukrajini nema nekog smisla.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da primena američkih tenkova „abrams“ u Ukrajini nema nekog smisla.

AP Photo/Susan Walsh
 

„Predsednik Džozef Bajden čuo je procenu vojske o tome da primena tenkova ‘abrams’ u tim borbama nema naročitog smisla. Njima su zapravo potrebni tenkovi ‘leopard’“, rekao je on za Si-En-En.
Salivan je objasnio da će Amerika dati Ukrajini te tenkove samo zbog toga što je to bio uslov Nemačke da bi isporučila svoju vojnu tehniku.

19.15 - Svetska banka saopštila da je izdvojila novi paket finansijske pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 2,5 milijardi dolara.

18.05 - Zelenski: Želim da Latinska Amerika, Afrika, Kina i Indija podrže plan Kijeva

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na konferenciji za medije povodom obeležavanja godišnjice početka napada Rusije na njegovu zemlju da Kijev želi podršku Latinske Amerike, Afrike, Kine i Indije za svoj mirovni plan.

Zelenski je pozvao na održavanje samita sa liderima zemalja Latinske Amerike i rekao da Kijev treba da gradi odnose sa afričkim državama, prenosi Rojters. Ako partneri Ukrajine "ispune svoje obaveze", pobeda nad Rusijom je "neizbežna," dodao je Zelenski.

17.09 - UN pozvale Rusiju i Ukrajinu da uvedu zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke

Ujedinjene nacije pozvale su Rusiju i Ukrajinu da se operativno dogovore i uvedu zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke.

AP Photo/Theresa Wey
Antonio Gutereš

- Kao i do sada pozivamo sve strane da se što pre usaglase i uvedu zonu nuklearne bezbednosti i zaštite oko Zaporoške nuklearke da bi se izbegle havarije sa potencijalno katastrofalnim posledicama - rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš.

On je pozvao na uspostavljanje mira u Ukrajini.

- Potreban nam je mir - mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Zaštita civila treba i dalje da bude najveći prioritet, a napadi na civilno stanovništvo i infrastrukturu moraju da se prekinu - poručio je Gutereš.

16.21 - Nemačka šalje Ukrajini još četiri "leoparda 2"

Nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Berlin poslati Ukrajini dodatna četiri tenka "leopard 2".

16.14 - Moldavija negira ruske optužbe da Ukrajina gomila trupe u Pridnjestrovlju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će se svaka pretnja njenim mirovnim snagama u otcepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlje smatrati direktnim napadom na Rusiju, nakon što je optužilo Ukrajinu da gomila trupe blizu granice tog regiona, što je nedugo zatim zvanična Moldavija odbacila kao netačno.

- Upozoravamo SAD, zemlje članice NATO-a i njihove ukrajinske štićenike da ne preduzmu nepromišljen korak - saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, a preneo je Rojters.

AP Photo/LIBKOS
 

Ministarstvo odbrane Moldavije odbacilo je tvrdnje Rusije o gomilanju ukrajinskih trupa.

- Napominjemo da trenutno nema direktnih pretnji po vojnu bezbednost države, a ako budu identifikovane, ministarstvo će odmah obavestiti javnost - saopštila je vlast u Kišinjevu.

Dodaje se da "lažne informacije koje se šire imaju za cilj da izazovu paniku i zbrku među stanovništvom na obe obale reke Dnjestar".

- Pozivamo građane da ostanu mirni i veruju informacijama samo iz zvaničnih izvora - navelo je moldavsko ministarstvo.

16.02 - Kanada šalje još više od 32 miliona dolara pomoći Ukrajini

Kanadska vlada saopštila je danas da će Ukrajini obezbediti više od 32 miliona dolara nove pomoći za jačanje bezbednosti i stabilizaciju zemlje, u trenutku kada Kijev obeležava godinu dana od ruskog napada.

Pomoć, između ostalog, uključuje 7,5 miliona dolara za napore u deminiranju i više od 12 miliona dolara za suzbijanje hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih pretnji, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

15.44 - Američka ambasadorka: Samo je pitanje vremena kada će se Putin naći pred sudom

Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ambasadorka Bet van Šak iz Kancelarije za globalno krivično pravosuđe pri Stejt Departmentu izjavila je danas da je "samo pitanje vremena kada će se ruski predsednik Vladimir Putin naći pred sudom za ratne zločine".

Van Šak je rekla za "Skaj njuz" da svetska koalicija država i međunarodnih advokata rade zajedno da izgrade slučaj protiv Rusije, koji vodi ka državnom vrhu.

- Potrebno je da spojimo sve zločine koje smo videli na terenu u Ukrajini, o kojima imamo veoma konkretan dokaz, sa onima koji su u komandi i koji imaju kontrolu - rekla je ona.

15.30 - Erdogan: Ankara spremna da doprinese miru u Ukrajini na osnovu prekida vatre

Ankara je spremna da pruži doprinos miru u Ukrajini, rekao je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom.

Erdogan je zahvalio Zelenskom na solidarnosti Ukrajine sa Turskom posle zemljotresa, saopštila je Kancelarija predsednika Turske, preneo je Rojters.

Predsednik Turske je rekao da je Turska spremna da pruži doprinos rešavanju sukoba u Ukrajini "na osnovu prekida vatre", pregovora i uspostavljanja mira u rusko-ukrajinskom ratu, koji je počeo pre godinu dana, navela je Kancelarija.

15.28 - Sjedinjene Američke Države od 10. marta uvode carinu od 200 odsto na uvoz aluminijuma i proizvoda od aluminijuma iz Rusije, navedeno je u saopštenju američkog predsednika Džozefa Bajdena.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef Bajden

15.25 - SAD uvele nove sankcije za 50 najviših ruskih zvaničnika

SAD su, na prvu godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu, sankcionisale više od 50 najviših ruskih zvaničnika, uključujući ministre u vladi i desetine guvernera i regionalnih zvaničnika, prenosi Rojters.

Američki Stejt department je takođe saopštio da se uvode sankcije i brojnim drugim ruskim zvaničnicima, entitetima, kao i vizna ograničenja za više od 1.200 pripadnika ruske vojske.

Među njima su, kako se navodi i bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, Olga Skabejeva, vodeća novinarka državne televizije, i Oleg Romanenko, koji je imenovan da nadgleda ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, nakon što su je zauzele ruske trupe, navodi britanska agencija.

14.50 - Ukrajina: 90 odsto anketiranih smatra da treba pokrenuti napade na rusku teritoriju

Prema najnovijoj anketi koju je sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju u februaru, 90 odsto Ukrajinaca veruje da je neophodno pokrenuti napade na rusku teritoriju, preneo je "Kijev Independent".

Od 90 odsto koji su za napad, 38 odsto smatra da treba gađati vojnu infrastrukturu, dok 39 odsto veruje da treba gađati vojnu i energetsku infrastrukturu.

Preostalih 13 odsto smatra da treba sprovesti neselektivne udare po ruskoj teritoriji.

Sedam procenata ispitanih je protiv pokretanja osvetničkih udara na Rusiju, jer se plaše eskalacije.

14.33 - Poljska isporučila Ukrajini prvu turu tenkova „leopard 2“

Poljska je isporučila Ukrajini prvu partiju od četiri tenka „leopard 2A4“, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

AP Photo/Joerg Sarbach
 

- Poljska danas želi, kao prva evropska država, da simbolično preda prva četiri poljska tenka „leopard 2A4" - rekao je Moravjecki na pres-konferenciji u Kijevu i uručio je odgovarajuća dokumenta ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

13.32 - Moskva: Akcija prema ruskim mirotvorcima u Pridnjestrovlju bila bi direktan napad na Rusiju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će se svaka akcija koja bude pretila njenim mirovnim snagama u otcepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlje smatrati direktnim napadom na Rusiju, nakon što je optužilo Ukrajinu da nagomilava trupe blizu granice tog regiona.

Svaka akcija koja bude pretila njihovoj bezbednosti smatraće se, prema međunarodnom zakonu, napadom na Rusku Federacju, navelo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

13.13 - Podoljak: Mirovni plan mora da uključi povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je danas da svaki plan za okončanje ruskog rata u Ukrajini mora da uključi povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991. godine.

- Bilo koji "mirovni plan" koji bi uključivao samo prekid vatre i kao rezultat, novu linija razgraničenja i nastavak okupacije ukrajinskih teritorija ne govori o miru, već o zamrzavanju rata, ukrajinskom porazu i narednoj fazi ruskog genocida - napisao je on na Tviteru, preneo je Rojters.

Podoljak je istakao da je ukrajinska pozicija poznata - povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991. godine.

Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP
Mihail Podoljak

On misli na granice Ukrajine u vreme raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, navela je agencija.

12.15 - Amerika najavila novi set sankcija protiv Rusije

Amerika će uvesti novi set sankcija protiv Rusije koje će se odnositi na preko 200 fizičkih i pravnih lica iz Rusije i trećih zemalja iz Evrope, Azije i sa Bliskog istoka, saopštila je Bela kuća.

Sankcije će obuhvatiti i na desetine ruskih finansijskih institucija kao i činovnike koji rade u zoni specijalne vojne operacije.

Takođe, ograničavajuće mere se uvode i za 90 kompanija iz Rusije, Kine i drugih zemalja da kupuju robu, uključujući poluprovodnike, zbog navodnih izbegavanja sankcija.

12.04 - Zelenski: Ovo će biti godina naše pobede

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je, na godišnjicu početka rata u Ukrajini, da će ovo biti godina pobede Ukrajine.

Zelenski je na Telegramu napisao da su 24. februara milioni Ukrajinaca napravili izbor i odabrali otpor i borbu.

- 24. februara milioni nas su napravili izbor. Ne bela zastava, već plavo-žuta zastava. Ne bežanje, već suočavanje. Suočavanje sa neprijateljem. Otpor i borba - napisao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, prethodna godina je bila godina bola, tuge, vere i jedinstva. 

Ludovic Marin, Pool via AP
Vladimir Zelenski

- A ovo je godina naše nepobedivosti. Znamo da će ovo biti godina naše pobede! - napisao je predsednik Ukrajine.

11.46 - Amerika izdvaja novi paket vojne pomoći za Ukrajinu

SAD su najavile novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti od dve milijarde dolara, saopštio je Pentagon.

Kako je precizirano, paket pomoći uključivaće municiju za višecevne raketne sisteme „himars“ i raketne sisteme za lasersko navođenje, granate za artiljerijske sisteme kalibra 155 milimetara, bespilotne letelice „sajberlaks K8“, „svičblejd 600“, „altius 600“ i „džamp 20“, opremu za detektovanje dronova i sredstava za elektronsko ratovanje, opremu za deminiranje i komunikacionu opremu. Pored toga, pomenuta suma od dve milijarde dolara uključuje i troškove obuke, tehničko održavanje i podršku.

11.16 - Medvedev poslao jasnu poruku: Treba pomeriti granice pretnji našoj zemlji, čak i ako će to biti granice Poljske

Bivši predsednik Rusije i trenutni zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost RF Dmitrij Medvedev ocenio je u petak povodom godišnjice početka specijalne vojne operacije u Ukrajini da će pobeda Rusije biti dostignuta.

11.15 - NATO potvrđuje solidarnost sa vladom i narodom Ukrajine

Dok obeležavamo godinu dana brutalnog agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine, najveće pretnje evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija, mi kao saveznici ponovo potvrđujemo našu solidarnost sa vladom i narodom Ukrajine u herojskoj odbrani svoje nacije, svoje zemlje i naših zajedničkih vrednosti, saopštio je danas NATO.

AP Photo/Olivier Matthys
 

NATO je odao počast izgubljenim životima i izrazio žaljenje zbog tragične ljudske patnje i razaranja, uključujući ukrajinska stambena područja i civilnu i energetsku infrastrukturu, izazvanu ruskim ilegalnim ratom, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu te Alijanse.

11.00 - EU i Brisel obeležavaju godišnjicu početka sukoba u Ukrajini

U Briselu će danas nizom događaja biti obeležena godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu, a tim povodom se očekuju i obraćanja zvaničnika EU, uključujući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen koja danas boravi u Estoniji na dan proglašenja estonske deklaracije o nezavisnosti.

Fon der Lajen će u Talinu prisustvovati vojnoj paradi zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i premijerkom Estonije Kajom Kalas a zatim će  održati zajedničku konferenciju za medije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je u Njujorku gde je planirana zajednička izjava za medije sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom a Borelj govori takođe na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini. 

On će takođe imati video izjavu na sastanku Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču.

Centralni događaj danas u Briselu je inauguracija ukrajinskog murala „Zid“, četvrtog od pet planiranih murala, koji zajedno čine projekat „Zid“.

10.37 - Moravjecki u poseti Kijevu: Položio cveće sa Šmigalom na Zid sećanja

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Mateuš Moravjecki

Poljski premijer Mateuš Moravjecki boravi danas u poseti Kijevu u znak podrške Ukrajini u borbi protiv Rusije, rekao je portparol vlade Pjotr Miler.

- Godinu dana nakon početka ruskih neprijateljstava, premijer Moravjecki je otišao u Kijev da pruži jasne i merljive signale dalje podrške u odbrani Ukrajine od Rusije - napisao je Miler na Tviteru. 

On je podsetio da su poljski zvaničnici, odmah po izbijanju rata, 15. marta prošle godine, bili u Kijevu da bi se osiguralo da Ukrajina neće biti ostavljena sama.

10.00 - Orban: U ratu u Ukrajini nema pobednika, zbog toga potreban hitan prekid vatre

Zdrav razum nalaže da u ratu u Ukrajini ne može biti pobednika i zbog toga hitno mora biti dogovoren prekid vatre, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je za državni radio rekao da je teško razaznati cilj rata u Ukrajini zbog toga što su zaraćene strane u različitim vremenima proklamovale različite ciljeve rata.

- Lako je izgubiti put u takvoj situaciji jer nema referentne tačke za vaše odluke - naveo je Orban, prenela je MTI.

9.51 - Lajen: Ukrajinci će biti slobodni, bićemo uz njih koliko god je potrebno

Profimedia
Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas Ukrajincima da će Evropa biti uz njih koliko god to bude potrebno u "herojskom otporu" Rusiji i da će Ukrajina biti "slobodna i obnovljena".

Ona je u video obraćanju objavljenom na Tviteru, povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, podsetila da je prošlo godinu dana od početka "herojskog ukrajinskog otpora" i poručila da se Ukrajina bori za "slobodu, demokratiju i svoje mesto u EU".

9.28 - Salivan: Rusija povlačenjem iz Ukrajine može odmah da okonča rat

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven smatra da bi rat, koji je po njemu Kremlj izabrao da vodi u Ukrajini, mogao momentalno da se završi tako što bi Rusija obustavila napade i povukla svoje snage.

On je u komentaru na ranije objavljeni kineski plan u 12 tačaka o Ukrajini, u kome Peking detaljno iznosi svoj stav o tom ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore, rekao za CNN da je po njegovom mišljenju najznačajnija prva tačka, kojom se predviđa "poštovanje suvereniteta svih zemalja".

- Pa, moja prva reakcija na to je da možemo da stanemo na tački jedan, a to je poštovanje suvereniteta svih država. Ovaj rat bi mogao da se završi sutra ako Rusija prestane sa napadima na Ukrajinu i povuče svoje snage. Ukrajina nije napala Rusiju, NATO nije napao Rusiju, SAD nisu napale Rusiju. Ovo je rat koji je Putin izabrao da vodi - rekao je Salivan.

AP Photo/Susan Walsh
Džejk Salivan

9.12 - Britanija uvela nove sankcije Rusiji, uključuju zabranu izvoza vojnih proizvoda

Velika Britanija je danas, na godišnjicu početka napada Rusije na Ukrajinu, uvela nove sankcije Moskvi koje se odnose na 92 pojedinca i entiteta, uključujući zabranu izvoza svih proizvoda koji mogu da se koriste na bojnom polju.

Britansko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da su međunarodno koordinisane sankcije i trgovinske mere usmerene na avionske delove, radio opremu i elektronske komponente. 

Kako se navodi, nove sankcije se uvode i prema više ruskih rukovodilaca, uključujući i zaposlene u nuklearnoj državnoj korporaciji "Rosatom", odbrambenom sektoru i  ruskim bankama, preneo je Rojters. 

Kako prenosi TASS, sankcije se uvode i za četiri ruske finansijske institucije, medju njima i MTS banku.

9.07 - Kalabuhov: Završetak operacije u Ukrajini kada više ne bude bilo pretnji

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da će završetak specijalne vojne operacije u Ukrajini biti okončan kada Rusija ostvari sve svoje ciljeve i ne bude bilo pretnji po njenu nacionalnu bezbednost.

- Naši predlozi su na stolu. Kada druga strana bude spremna da vodi pregovore tada možemo govoriti o nekoj završnoj fazi, ali za sada su sve opcije otvorene - naveo je ruski diplomata povodom godinu dana od početka specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.

On kaže da je glavni cilj zaštita ruskog naroda i oslobađanje stanovništva Donbasa.

8.55 - Zelenski: Situacija na istoku je izuzetno teška

Profimedia
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je situacija na istočnom pravcu izuzetno teška.

- Situacija je teška i bolna, ali mi činimo sve kako bismo izdržali - rekao je on.

Takođe je upozorio i na veliku opasnost koja vreba i na južnom pravcu.

8.48 - Vašington izvdaja još dve milijarde dolara za Ukrajinu

Vašington će za potrebe vojne pomoći Kijevu izdvojiti još dve milijarde dolara, saopštio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

On međutim nije precizirao šta će ovaj paket vojne pomoći sadržati iako su prethodno mediji pisali da u ovom paketu pomOći „neće biti poslato naoružanje sa skladišta Pentagona“.

8.41 - Šolc: Nemačka će podržati Ukrajinu snažno i koliko bude potrebno

Nemačka će podržati Ukrajinu snažno i onoliko dugo koliko bude potrebno, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc povodom godišnjice napada Rusije na Ukrajinu.

Nemačka vlada će učiniti sve što može da obezbedi da ne dođe do eskalacije rata između Rusije i NATO-a, istakao je Šolc.

Šolc je, u video poruci, istakao da odlučnost i hrabrost Ukrajinaca u odbrani svoje slobode imponuju saveznicima, preneo je Rojters.

8.31 - Bajden: Putin je upoznao hrabrost Ukrajine i gvozdenu volju naroda celog sveta

Profimedia
Bajden i Zelenski

Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je na godišnjicu početka rata u Ukrajini da je ruski predsednik Vladimir Putin pre godinu dana mislio da će brzo zauzeti Kijev, ali da je onda upoznao hrabrost Ukrajine i gvozdenu volju nacija širom sveta.

- Pre godinu dana predsednik Putin je mislio da će brzo zauzeti Kijev. A onda je upoznao hrabrost Ukrajinaca i gvozdenu volju nacija širom sveta - navedeno je u objavi na zvaničnom Tviter profilu američkog predsednika.

8.22 - Kina iznela stav o situaciji u Ukrajini: Peking objavio dokument od 12 tačaka

Kina je danas, na godišnjicu početka sukoba u Ukrajini, objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o situaciji i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

8.10 - Bela kuća: SAD će obezbediti dodatnih dve milijarde dolara vojne pomoći za Kijev

SAD će obezbediti dodatnih dve milijarde dolara vojne pomoći za Ukrajinu, saopštio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Saliven je rekao za Si-En-En (CNN) u četvrtak da će Vašington nastaviti da razmatra šta je neophodno i pobrinuće se da obezbedi da Ukrajina ima sve potrebno oružje da bi uspela na bojnom polju.

7.46 - Salivan: SAD shvataju da tenkovi Abrams nemaju mnogo smisla u Ukrajini

Profimedia
 

Tenkovi Abrams nemaju mnogo smisla u Ukrajini, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- Predsednik Džo Bajden je čuo od vojske da tenkovi Abrams baš i nemaju smisla za ove borbe - rekao je Salivan za Si-En-En.

7.23 - Bajden virtuelno sa Zelenskim, SAD objavljuju nove sankcije Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se putem video linka sa liderima G7 i ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, gde će se objaviti novi paket sankcija protiv "entiteta koji pomažu u ruskom ratnom pohodu", saopštila je Bela kuća.

- G7 je postao uporište našeg snažnog i ujedinjenog odgovora Rusiji - rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Lideri će razgovarati o daljoj pomoći Ukrajini i načinima da se pojača pritisak na Rusiju.

U novi paket sankcija će ući još neke ruske banke, a na udaru će biti tehnološki i vojni sektor, kao i osobe i kompanije koje učestvuju u ratu, dodala je Žan-Pjer.

Takođe, SAD će objaviti detalje novog paketa pomoći Ukrajini.

7.10 - Šolc: Nema šanse za uspostavljanje mira u bliskoj budućnosti

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc ne vidi nikakve šanse za uspostavljanje mira u Ukrajini u bliskoj budućnosti.

Kako je naveo, najviše od svega zabrinut je što će se sukob „sa velikim gubicima otegnuti još dugo“.

- Ne možete da ne težite da stvari budu drugačije - rekao je Šolc.

Istovremeno je jasno stavio do znanja treba nastaviti sa pružanjem vojne podrške Ukrajini.

- Prvo mora da nastupi trenutak koji otvara perspektivu mira - rekao je nemački kancelar.

7.00 - Kina u UN: Slanje oružja Ukrajini neće doneti mir

Zamenik ambasadora Kine u Ujedinjenim nacijama Dai Bing rekao je danas na Generalnoj skupštini povodom godišnjice ukrajinskog rata da "brutalne činjenice pružaju dokaz da slanje oružja neće doneti mir".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike