NATO članica odbila da pošalje borbene avione Ukrajini

22.02.2023

12:23

0

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je u utorak da će Italija poslati novu protivvazdušnu odbranu „u roku od nekoliko nedelja“

NATO članica odbila da pošalje borbene avione Ukrajini
Vojna vežba - Copyright Profimedia

Premijerka Italije Đorđa Meloni rekla je da njena zemlja neće isporučivati borbene avione Ukrajini, pobijajući izveštaje lokalne štampe u kojima se tvrdi da se Rim sprema da pošalje nekoliko zastarelih aviona kako bi ojačao kijevske trupe.

Govoreći zajedno sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom posete Kijevu u utorak Meloni je zamoljena da prokomentariše nedavni izveštaj u novinama "Republika", u kojem se navodi da je Italija spremna da donira pet svojih starijih boraca za kopnene napade.

- U ovom trenutku nije na dnevnom redu nabavka aviona - rekla je ona i dodala da će odluka morati da bude doneta „u konsultaciji sa međunarodnim partnerima“.

Umesto toga, Meloni je rekla da Italija radi na novom paketu naoružanja za Ukrajinu koji će uključivati brojne sisteme protivvazdušne odbrane, kao što je lanser raketa zemlja-vazduh SAMP/T, koji će biti isporučen u koordinaciji sa Francuskom.

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je u utorak da će Italija poslati novu protivvazdušnu odbranu „u roku od nekoliko nedelja“, a vlada je već donela uredbu o nastavku vojne pomoći tokom 2023. godine, nakon što je ministar odbrane Gvido Krozeto obećao da će nastaviti priliv oružja na neodređeno vreme.

Johanna Geron, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski i Đorđa Meloni

Iako je Kijev u više navrata tražio borbene avione od svojih zapadnih pokrovitelja, do sada nije našao nijednog kandidata. Neke članice NATO-a, poput Poljske i Slovačke, predložile su slanje starijih MiG-ova 29 iz sovjetske ere iz sopstvenih arsenala, ali to tek treba da urade, a Varšava je pozvala SAD da predvode „širu koaliciju“ zemalja za snabdevanje avionima.

Iako je Poljska bila među najglasnijima u zahtevima za borbenim avionima za svog suseda, predsednik Andžej Duda je nedavno primetio da njegova zemlja ima manje od 50 ratnih aviona na svom inventaru, sugerišući da Varšava nema nijedan rezervni.

Tokom zajedničkog brifinga za štampu sa Melonijevom u utorak Zelenski je priznao da strani lideri „imaju pravo da imaju svoj stav“, misleći na odbijanje Italije da isporuči avione. Dvojica lidera su takođe potpisala zajedničku deklaraciju kojom potvrđuju svoju „podršku principima međunarodnog prava“, dok je Rim obećao da će promovisati „snažnu i efikasnu političku i materijalnu podršku Ukrajini“ među svojim NATO i evropskim saveznicima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike