Da li će predlog biti prihvaćen: Kolumbija i Bolivija traže od UN da uklone list koke sa liste zabranjenih supstanci

22.02.2023

18:23

0

Predlog koji će ove dve zemlje podneti na sednici Komisije u Beču sredinom marta pokušaj je da se destigmatizuju razgovori o problemu droge

Da li će predlog biti prihvaćen: Kolumbija i Bolivija traže od UN da uklone list koke sa liste zabranjenih supstanci
Lišće koke/Ilustracija - Copyright AP Photo/Fernando Vergara

Kolumbija i Bolivija će zajednički podneti predlog Komisiji Ujedinjenih nacija za opojne droge da ukloni list koke sa svoje liste zabranjenih supstanci i prihvatiti tradicionalnu upotrebu ove biljke, saopštila je danas vlada Kolumbije.

Predlog koji će ove dve zemlje podneti na sednici Komisije u Beču sredinom marta pokušaj je da se destigmatizuju razgovori o problemu droge, ukazala je zamenica ministra za multilateralne poslove Kolumbije Laura Gil, prenosi Rojters.

- Bolivija i Kolumbija smatraju da je došao trenutak da se ovo pitanje ponovo uzme u razmatranje. Želimo da uklonimo list koke, naglašavam list, a ne kokain, sa liste zabranjenih supstanci - rekla je ona i predočila da se listovi koke široko koriste u zemljama Latinske Amerike, posebno među pripadnicima starosedelačkih grupa za lečenje bolova u stomaku i ublažavanje visinske bolesti, ali i tokom tradicionalnih ceremonijalnih obreda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike