Belorusija otkrila kakve ljude Zapad traži da špijuniraju Minsk: Zvaničnik pozvao da se i oni obuhvate smrtnom kaznom

23.02.2023

06:23

0

„Agresivne aktivnosti stranih obaveštajnih službi“ za infiltriranje u beloruske strukture moći zahtevaju „kompleksne mere“, smatra šef KGB-a

Belorusija otkrila kakve ljude Zapad traži da špijuniraju Minsk: Zvaničnik pozvao da se i oni obuhvate smrtnom kaznom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zapadne obaveštajne službe značajno su pojačale svoje aktivnosti protiv Belorusije, izjavio je u sredu Ivan Tertel, šef Komiteta državne bezbednosti (KGB).

Govoreći na sednici Saveta Republike, gornjeg doma beloruskog parlamenta, Tertel je rekao da zapadne špijunske agencije daju prioritet „regrutovanju lica koja imaju mogućnost da dobiju poverljive informacije... kao i zaposlenih u agencijama za sprovođenje zakona i u državnom aparatu”.

U tom smislu „agresivne aktivnosti stranih obaveštajnih službi“ za infiltriranje u beloruske strukture moći zahtevaju „kompleksne mere“ za neutralizaciju pretnje nacionalnoj bezbednosti, rekao je šef KGB-a.

Njegovi komentari usledili su nakon što je donji dom beloruskog parlamenta odobrio novi zakon kojim se dozvoljava smrtna kazna za javne zvaničnike i pripadnike vojske ako budu proglašeni krivima za veleizdaju. Da bi stupio na snagu, trebalo bi da ga odobri gornji dom parlamenta i da ga potpiše beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Tertel je rekao da, iako beloruski zakon u sadašnjem obliku predviđa pojačanu odgovornost za zvaničnike osuđene za izdaju, on ne obuhvata sve kategorije ljudi koji bi mogli biti na meti stranih obaveštajnih službi. Izmene u zakonodavstvu treba da reše ovo pitanje, dodao je on.

Ovaj korak će „postati ozbiljna prepreka za potencijalne izdajnike“, rekao je on, opisujući kaznu kao „preventivnu meru koja ima za cilj sprečavanje teških zločina protiv države“.

Valerij Revenko, pomoćnik beloruskog ministra odbrane, rekao je u utorak da se Minsk suočava sa spoljnim „pretnjama koje su pre svega povezane sa militarizacijom evropskog kontinenta i postepenim povećanjem stranog vojnog prisustva na našim granicama“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike