Slučaj ubistva star 50 godina rešen zahvaljujući opušku: Ispostavilo se da je ruke uprljao komšija na koga se sve vreme sumnjalo

22.02.2023

13:26

2

Roditelji Karanove su umrli ne saznavši ko je ubio njihovu ćerku

Slučaj ubistva star 50 godina rešen zahvaljujući opušku: Ispostavilo se da je ruke uprljao komšija na koga se sve vreme sumnjalo
Copyright Vermont State Police

Odbačena cigareta pronađena blizu tela 24-godišnje učiteljice u Vermontu u njenom stanu pre skoro 52 godine pomogla je istražiteljima da dođu do komšije za koga kažu da ju je zadavio nakon svađe sa sopstvenom suprugom, saopštila je policija u utorak.

Policija u Berlingtonu saopštila je da su DNK dokazi prikupljeni iz opuška cigarete i uporni istražni rad doveli vlasti do čoveka za kojeg kažu da je ubio Ritu Karan jedne julske noći 1971. godine.

Osumnjičeni, identifikovan kao Vilijam Derus, koji je u to vreme imao 31 godinu, napustio je svoj stan te noći da bi se „prošetao“. Nakon što se vratio rekao je svojoj supruzi kojom je bio oženjen dve nedelje da ne kaže da je izlazio.

Pošto je istraga obnovljena 2019. godine, detektivi su ponovo intervjuisali Derusovu bivšu suprugu i ona im je rekla da je napustio njihov stan nakratko u periodu kada su cimeri Rite Karan bili van njenog stana u Berlingtonu.

- Svi smo uvereni da je Vilijam Derus odgovoran za ubistvo Rite Karan, ali pošto je umro u hotelskoj sobi od predoziranja drogom, neće odgovarati za svoje postupke, ali će ovaj slučaj biti zatvoren - rekao je u utorak policijski detektiv Berlingtona Džejms Trib, komandant Biroa za detektivske usluge.

Nakon smrti Rite Karan, Derus, koji je nekima bio poznat kao guru, preselio se na Tajland i postao monah, ali se kasnije vratio u Sjedinjene Američke Države. Godine 1986. umro je od predoziranja drogom u San Francisku, saopštila je policija.

Roditelji Karanove su umrli ne saznavši ko je ubio njihovu ćerku, ali su brat i sestra žrtve prisustvovali događaju koji je održan u sedištu policije u Berlingtonu.

- Ne razmišljam toliko o tipu koji je ovo uradio koliko o Riti, mojim roditeljima i onome kroz šta su prošli. molim se za Ritu i roditelje - rekao je Ritin brat Tom tokom događaja.

U ranim jutarnjim satima 20. jula 1971. policija Berlingtona je pozvana u stan u Bruks aveniji nakon što je cimerka Karanove stigla kući i pronašla njeno telo u njihovoj zajedničkoj spavaćoj sobi.

Policija je saopštila da se Karan žestoko opirala, ali da je zadavljena. Ubistvo je potreslo Berlington.

Slučaj je ostao otvoren i istražitelji ga nikada nisu odbacili, ali 2019. Trib i tim detektiva, službenika, tehničara i drugih počeli su da rade na slučaju kao da se upravo dogodilo.

Ključni dokaz bio je opušak cigarete koji je pronađen u blizini njenog tela. Prethodni istražitelji su ga 2014. godine poslali sa drugim dokazima na DNK analizu. Test je napravio DNK profil onoga ko je pušio cigaretu, ali se nije poklapao ni sa jednim uzorkom u bazama podataka DNK koje su sakupile službe za sprovođenje zakona.

Detektivi koji su preuzeli slučaj 2019. sklopili su ugovor sa kompanijom za DNK testiranje i uzorci su upoređeni sa genetskim materijalom koji su građani dostavili komercijalnim kompanijama za testiranje DNK. Prošlog avgusta detektivima iz Berlingtona rečeno je da uzorak, koji je pronađen preko rođaka sa obe strane Derusove porodice, ukazuje na njega, iako on nije imao DNK profil u evidenciji.

Detektivi su tada utvrdili da su Derus i njegova supruga Mišel živeli na spratu u vreme smrti Karanove. Razgovarali su sa istražiteljima, ali su tada rekli da ništa nisu ni videli ni čuli.

Oboje su napustili Vermont ubrzo nakon smrti Karanove, a njihov brak se završio pošto je Derus otišao na Tajland. Ponovo se oženio kada se vratio u SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike