Čuda su ipak moguća: Mehmet je čovek koji je preživeo tri zemljotresa i dva srčana udara u Turskoj

22.02.2023

07:40

0

Autor: M. Vu.

Porodicu Polat, koja se nastanila pored svoje ćerke u Ajdinovom okrugu Kušadasi, zadesio je zemljotres tri puta

Čuda su ipak moguća: Mehmet je čovek koji je preživeo tri zemljotresa i dva srčana udara u Turskoj
Mehmet Zeki Polat - Copyright Foto: Printskrin/dailymotion

Mehmet Zeki Polat (65) i njegova supruga preživeli su "katastrofu veka", kako turski mediji nazivaju dva zemljotresa koja su 6. februara pogodila ovu zemlju i Siriju odnevši preko 46.000 života. Ono što je fascinantno za Polata je da je on čovek koji je preživeo tri zemljotresa, ali i dva srčana udara.

Porodicu Polat, koja se nastanila pored svoje ćerke u Ajdinovom okrugu Kušadasi, pogodio je zemljotres tri puta, uključujući zemljotres u centru Kahramanmaraša.

Profimedia/Evrim Aydin / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
 

Mehmet je imao dva srčana udara zbog ekstremne tuge i stresa koje je doživeo posle poslednjeg zemljotresa. Tada je hitno prebačen u državnu bolnicu Ajdin gde je i danas pod stalnim nadzorom lekara.

Foto: Printskrin/dailymotion
 

- Ono što smo doživeli tog dana (6. februara) ne može se izraziti rečima - počeo je Mehmet svoju priču. - Bilo je jako teško. Zahvatili su nas zemljotresi proteklih godina. Hvala Bogu da smo preživeli treći potres. U prvom zemljotresu su nam se srušile kuće, u drugom takođe. Tada smo živeli u kontejnerima i šatorima tri-četiri godine. Država nam je gradila kuće, a mi smo se tamo i preselili. Godinu dana kasnije ponovo nas je zahvatio treći zemljotres, ovaj poslednji koji je pogodio celu zemlju - rekao je.

 

 

Navodeći da ga je potres mnogo pogodio i da je zbog stresa imao dva srčana udara, Polat je rekao da je zahvalan Bogu što je živ.

- Mnogi naši rođaci i prijatelji izgubili su živote pod ruševinama u zemljotresu. Sahranili smo sve svoje najmilije. Umrli su mi stričevi, nećaci i mnoga naša deca. Ne znamo ni gde su im grobovi. Toliko je ljudi koji su preminuli da nema mesta da ukopamo one koji su izgubili živote. Napustili smo svoj dom i došli ovde. Imao sam jedan infarkt kada sam izašao iz aviona u Ankari, a drugi na terminalu kada sam autobusom došao u Kušadasi. Hitno su me odveli doktoru - objasnio je Polat.

Foto: Printskrin/dailymotion
 

 

Njegova žena je rekla kako osoba drage volje ne napušta rodni grad, u kojem je i odrasla, ali nakon ovih iskustava, za sada, “nemaju nameru da se vraćaju” u stari kraj.

U zemljotresu je poginulo više od 40.000 ljudi, dok je na desetine hiljada povređeno. Nakon razornih zemljotresa građani su se mobilisali za pomoć. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike