Jezive brojke samo rastu: U zemljotresu u Turskoj i Siriji više od 46.400 mrtvih!

18.02.2023

15:37

0

Autor: J. J.

Razorni zemljotresi pogodili si Tursku i Siriju 6. februara

Jezive brojke samo rastu: U zemljotresu u Turskoj i Siriji više od 46.400 mrtvih!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Lefteris Pitarakis

Broj poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj, koji se dogodio 6. februara, popeo se u odnosu na prethodni izveštaj za 970 ljudi, pa je tako potvrđena smrt 40.642 ljudi, prenela je danas Anadolija.

U prethodnom izveštaju od juče, koji je objavio ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, potvrđena je smrt 39.672 osobe, dok je u susednoj Siriji nastradalo više od 5.800 ljudi, naveo je Rojters.

Podsetimo, razorni zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju 6. februara, kao i potresi koji su kasnije usledili, odneli su mnogo života. Ipak, već sada saglasni su svi da je šteta veća od one iz 2011. kada je zemljotres pogodio Fukušimu u Japanu i izazvao katastrofu veću i od Černobilja!

 

 

Spasilačke ekipe na terenu pretražuju ruševine kako bi došli do ljudi, a pojedini slučajevi dokazuju da se čuda dešavaju.

Od dečaka kog su izvukli živog, do žene koju su pripadnici srpskog tima locirali i na bezbedno izvukli posle 100 sati koliko je provela pod ruševinama.

Prema poslednjim podacima koji su dostupni, broj nastradalih premašio je broj žrtava katastrofalnog zemljotresa koji je te 2011. pogodio Fukušimu, što se smatralo "katastrofom veka", preneo je danas Si-En-En.

Zemljotres jačine 9 stepeni Rihterove skale pogodio je tada japansku obalu što je dalje izazvalo cunami.

Profimedia/Eren Bozkurt/Anadolu Agency
 

Spasena tročlana porodica

Tri osobe, od kojih je jedno dete, spašene su iz ruševina zgrade u centralnom okrugu Antakija u Hataju u 296. satu posle razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku.

Radove potrage i spasavanja izveli su timovi u ruševinama uništene zgrade, gde su utvrdili da su tri osobe žive 12 dana posle zemljotresa.

Koncentrišući se na područje pod ruševinama, ekipe su u 296. satu od zemljotresa spasile tročlanu porodicu - majku (40 godina), oca (45) i njihovo dete (12).

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike