Neobična svetlost obasjala Tursku i nakon novog potresa: Gasi se ulična rasveta, ljulja se kamera, a onda - blesak

20.02.2023

21:32

0

Autor: M. Vu.

Slična situacija je zabeležena i prilikom zemljotresa 6. februara

Neobična svetlost obasjala Tursku i nakon novog potresa: Gasi se ulična rasveta, ljulja se kamera, a onda - blesak
Plava svetlost najavila opet zemljotres - Copyright Foto: Printskrin/Tviter

Novi zemljotres jačine 6,4 stepena Rihtera pogodio je večeras provinciju Hataj u Turskoj.

Na društvenim mrežama se pojavljuju snimci trenutka potresa. Jedan koji je objavljen prikazuje snimak kamere u automobilu u gradu Antakija.

Kako se vidi na snimku, u trenutku zemljotresa gasi se ulična rasveta, kamera se trese, a na nebu se pojavljuje svetlost.

 

Slična situacija je zabeležena i prilikom zemljotresa 6. februara. Internetom su kružile različite, mahom neproverene, teorije o ovoj pojavi.

Direktor Uprav za katastrofe i vanredne situacije Turske (AFAD) Orhan Tatar tokom konferencije za medije osvrnuo se na ovo pitanje i poručio kako su pojave slične munjama uobičajene.

- Na dubini od osam-devet kilometara Zemljina kora razbijena je duž raseda i ovaj prekid se dešava duž ravni trenja - rekao je Tatar.

Zbog toga, normalno je da se gusta svetlosna masa, slična udaru groma, formira duž linije gde se ovaj rased lomi sa tako velikim efektom trenja.

- Zemljotres je izazvao direktna razaranja u 10 provincija. Izračunali smo udarnu površinu od 110.000  kilometara. Kada procenjujemo informacije sa terena znamo da ima oštećenih objekata u različitim naseljima, posebno u provincijama blizu epicentra potresa - pojasnio je Tatar. 

Najmanje tri osobe su poginule u dva nova zemljotresa koja su danas potresla Tursku, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu.

- Tri osobe su poginule, a 219 ih je povređeno u dva današnja potresa u Hataju - izjavio je Sojlu za lokalnu televiziju, prenosi TASS.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike