Nestao kineski bankar i milijarder Bao Fan: Kompanija danima ne može da stupi u kontakt s njim

17.02.2023

12:17

0

Akcije ove investicione firme pale su u petak nakon što je akcionarima rečeno da se izvršni direktor ne oglašava

Nestao kineski bankar i milijarder Bao Fan: Kompanija danima ne može da stupi u kontakt s njim
Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

Jedan od najistaknutijih kineskih bankara i milijardera nestao je, saopštila je njegova kompanija.

Bao Fan, izvršni direktor "China Renaissance Holdings-a", nije mogao da se dobije poslednjih dana, saopštila je kompanija u ažuriranju tržišta u četvrtak.

Bao je vodeći broker u Kini čiji su klijenti vrhunske tehnološke kompanije Didi i Meituan.

U saopštenju njegove firme ističe se zabrinutost zbog mogućeg obračuna Pekinga sa finansijskim i tehničkim podacima.

Akcije ove investicione firme pale su u petak nakon što je akcionarima rečeno da kompanija "nije u mogućnosti da kontaktira gospodina Bao Fana".

Odbor je dodao da nije upoznat sa „bilo kakvim informacijama koje ukazuju na to da je nedostupnost gospodina Baoa povezana ili bi mogla biti povezana sa poslovanjem i/ili operacijama grupe“.

 

 

Kompanija nije precizirala koliko dugo nije bila u kontaktu sa izvršnim direktorom. Kineski poslovni dnevnik "Caikin" citirao je izvore koji kažu da osoblje nije moglo da ga kontaktira dva dana.

"Biznis vajr" je takođe izvestio da su vlasti u septembru prošle godine otele predsednika kompanije Cong Lina zbog njegovog prethodnog rada u državnoj banci ICBC.

Nestanak gospodina Baoa, jednog od vodećih kineskih tehnoloških investitora, ponovo je podsetio na kineske rukovodioce koji su iznenada nestajali na određeno vremena bez objašnjenja.

U nekoliko slučajeva sumnjalo se da su bili upleteni u istrage o korupciji, porezu ili drugim nedoličnim ponašanjima.

Slično se desilo sa osnivačem "Fosun grupe" Guom Guangčangom, koji je nazvan Kineski Voren Bafet, koji je 2015. nestao na nekoliko dana.

AP Photo/Mark Schiefelbein
 

Kinesko-kanadski biznismen Ksijao Jianhua takođe je nestao 2017. On je bio jedan od najbogatijih ljudi u Kini, a prošle godine je bio u zatvoru zbog korupcije.

Krajem 2020. osnivač Alibabe Džek Ma takođe je nestao iz javnosti na tri meseca, nakon što je kritikovao tržišne regulatore. Tada je trebalo otkrije javnosti svoju firmu za digitalna plaćanja "Ant Financial", što bi ga najverovatnije učinilo najbogatijim čovekom u Kini.

Baoa smatraju titanom u kineskoj tehnološkoj industriji, pošto je obavio mnoge poslove koji su oblikovali njenu onlajn potrošačku ekonomiju. Osnovao je "China Renaissance" 2005. godine nakon bankarske karijere u "Morgan Stenliju" i "Credit Suisse".

Njegova kompanija je stajala iza značajnih poslova, uključujući "Tencentovo" strateško ulaganje u JD.com, i spajanje moćnih igrača "Didi" i "Kuaidi", reklamnih sajtova "58.com" i "Ganji", i giganata u oblasti isporuke hrane "Meituan" i "Dianping".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike