Određen pritvor lekaru koji je ugrađivao pejsmejkere uzete od mrtvih! Tužilac zatražio da se pokrene postupak protiv još petoro lekara!

18.02.2023

20:53

1

Lekari su za ovaj poduhvat uzimali veće količine novca i terete se za primanje mita, obmanu, falsifikovanje i nesavestan rad

Određen pritvor lekaru koji je ugrađivao pejsmejkere uzete od mrtvih! Tužilac zatražio da se pokrene postupak protiv još petoro lekara!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sud u Bukureštu odredio je pritvor u trajanju od mesec dana kardiologu D.T. koji je pacijentima u bolnici "Sveti Spiridon" u Jašiju ugrađivao pejsmejkere uzete od mrtvih osoba.

Iako odluka nije pravosnažna i lekar ima pravo žalbe, on je iz predostražnosti zadržan u pritvoru. Takođe, osim pomenutog kardiologa, tužilac je zatražio da se pokrene postupak protiv još petoro lekara zbog primanja mita.

Iz tužilaštva su saopštili da je jedan od lekara počeo sa ovom praksom još 2017. godine, i da je za pet godina izvršio više operacija i ugradio više od 200 pejsmejkera, koji su ranije korišćeni.

Izvor iz istrage rekao je za rumunske medije da postoji sumnja da su lekari pojedinim pacijentima davali lekove, koji bi pogoršali njihovo zdravstveno stanje, kako bi na kraju morao da im bude ugrađen pejsmejker.

Foto: Police of Romania
 

Veruje se da je oko 170 osoba dobilo "polovan" pejsmejker, a da je dvoje pacijenata preminulo.

Rumunski mediji prenose saznanja iz istrage i navode da inspektori sumnjaju da su i mrtvozornici nekako bili umešani u ovaj skandal. Naime, izvori iz tužilaštva navode da su uređaji uzimani isključivo iz tela ljudi koji su preminuli nasilnom smrću. Naime, tela ubijenih uglavnom se šalju na obdukciju i moguće je izvaditi nešto iz njihovog tela, a da se ne izazove sumnja.

Lekari su za ovaj poduhvat uzimali veće količine novca i terete se za primanje mita, obmanu, falsifikovanje i nesavestan rad.

Izvor iz istrage je za rumunske medije naveo da je pronađeno i 36 slika renomiranih nacionalnih slikara, koji su deponovani u kompleksu Nacionalnog muzeja Moldavije u Jašiju.

Mediji prenose da je i jedan od osumnjičenih lekara od novca koji je dobio kao mito uspeo da izgradi vikendicu na obali jezera.

Podsetimo, osim bolnica i privatnih ordinacija, policija je vršila pretrese i u domovima osumnjičenih, a tom prilikom je zaplenjena i veća količina novca.

Inspektori pokušavaju da otkriju kako je tačno izgledao bolestan plan lekara, koji su svesno ugrozili živote brojnih pacijenata. Navodno su pacijenti, koji su dolazili kod osumnjičenih na lečenje, iz njihovih ordinacija izlazili još bolesniji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike