Šta su nas naučile životinje tokom akcije spasavanja u Turskoj i Siriji: Njihova ljubav prema ljudima veća je od kosmosa (FOTO/VIDEO)

19.02.2023

08:13

0

Autor: J.N.

Odanost i ljubav koju su životinje pokazale tokom ove tragedije dokazale su ono što se odavno zna - njihova ljubav prema ljudima veća je od ljubavi prema sebi samima

Šta su nas naučile životinje tokom akcije spasavanja u Turskoj i Siriji: Njihova ljubav prema ljudima veća je od kosmosa (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia/Aydin Arik / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

“Čoveče, ne ponosi se svojom “superiornošću” nad životinjama, jer one su bez greha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju", rekao je Dostojevski.

Sve oči sveta uperene su ka Turskoj i Siriji, nakon razornih zemljotresa koji su pogodili delove ove dve zemlje, sa strepnjom se broje žrtve, sa srećom raduje svakom preživelom koji je izvučen iz ruševina, a scene spašavanja terale su suze na oči.

Odanost i ljubav koju su životinje pokazale tokom ove tragedije dokazale su ono što se odavno zna - vole ljude više od sebe samih.

Mačka navela spasioce do porodice

Na jednom od mnogih snimaka koji su stizali iz zemljotresom razorenih područja, vidi se mačka koja, kako tvrde očevici, navodi tim spasilaca do ruševina jedne zgrade.

 

 

Spasioci su nakon toga na sigurno izveli majku i dvoje dece, među kojima je i jedna beba.

Pas Zigi - heroj Srbije

Danas možda i najpopularniji pas u Srbiji, omiljeni među građanima, ravnopravni član srpskog spasilačkog tima, pas Zigi je sa hrabrim momcima učestvovao u akciji spašavanja.

Foto:MUP
 

Oni su pronašli i na sigurno izvukli tri osobe – sedamnaestogodišnju devojku nakon 108 sati pronašli su i izvukli iz ruševina, a dve osobe locirali su pomoću specijalne opreme i Zigija!

Naš krzneni heroj sa svojih devet godina ide u zasluženu penziju, saopštio je njegov vodič, i najavio da će Zigi ubuduće biti učitelj za nove mlade pse.

Maca ne želi da se odvoji od spasioca

U moru snimaka spašavanja, koje je ceo svet sa strepnjom danima gledao, našao se i jedan na kom se vidi mačka kako sedi čoveku na ramenu.

Kako se navodi na snimku, u pitanju je životinja koju je hrabri čovek izvukao iz ruševina u Gaziantepu, koja sad odbija da ode od svog spasioca.

 

 

Pošto je zahvaljujući spasiocu dobila novu šansu za život, maca je odlučila da ostane sa njim, reklo bi se, jer je odbijala da mu se skloni sa ramena i ostavi ga.

Pas danima čeka da nađu gazdaricu u ruševinama

Tokom spašavanja u turskom gradu Hataju, spasioci su uočili crnog psa kako tužno sedi na ruševinama i, kako su saznali, čeka da ugleda lice svoje vlasnice koja je bila zatrpana.

Jedan od komšija nesrećne žene posvedočio je da poznaje porodicu i objasnio da se pas izvukao pre tri dana, ali da još uvek čeka svoju vlasnicu.

Psa su odveli na drugo mesto, kazao je, ali se on vratio i nije želeo da se odvoji od spasilačkog tima.

Heroj Proteo nije preživeo

Da ljude voli više i od svog života dokazao je pas Proteo, član meksičkog spasilačkog tima, koji je i sam stradao u ruševinama.

 

 

On je pronašao dvoje ljudi ispod ruševina u Turskoj, gde je i sam stradao, prenelo je meksičko Ministarstvo odbrane (Sedena).

- Pripadnici Vojske i Ratnog vazduhoplovstva Meksika duboko žale zbog gubitka našeg druga Protea. Ispunio si svoju misiju kao član meksičke delegacije u potrazi i spasavanjima u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu - navodi se u saopštenju ministarstva.

Crni bilans katastrofe

Crni bilans razornih zemljotresa još nije konačan, dosadašnje brojke kažu da je stradalo više od 45.000 ljudi.

Prema poslednjim podacima, u Turskoj su poginule 39.672 osobe, a u susednoj Siriji više od 5.800, navodi Rojters.

Akcije spašavanja traju i dalje, a svet i dalje sa zebnjom gleda u Tursku i Siriju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike