Haos u Libanu! Zapaljene banke, porazbijani prozori, frustrirani građani hoće svoj novac! (FOTO/VIDEO)

16.02.2023

11:54

0

Protest je organizovao United for Lebanon, kolektiv advokata koji nastoji da se bori protiv korupcije i zaštiti prava štediša

Haos u Libanu! Zapaljene banke, porazbijani prozori, frustrirani građani hoće svoj novac! (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Frustrirani libanski demonstranti naneli su štetu bankama u Bejrutu u četvrtak, dok su libanske komercijalne bankarske institucije obeležile 10. dan svog štrajka.

Demonstranti su razbili nekoliko prozora i vrata na najmanje pet banaka u oblasti Badaro u gradu i zapalili gume napolju.

Nakon što su se demonstranti razišli, alarm u filijal Fransabanke je brujao. 

Kasnije je grupa ljudi zapalila predmete ispred kuće, uključujući i ulaznu kapiju, Salima Sfeira, predsednika Udruženja banaka u Libanu.

Libanske banke počele su prošle nedelje svoj otvoreni štrajk u znak protesta zbog nedavnih sudskih postupaka. Sud je nedavno presudio u korist para koji je bio umešan u spor sa libanskom Fransabankom oko njihovih blokiranih depozita.

 

Banke su optužene da odugovlače napore da otvore svoje račune pravosudnim istražiteljima.

Protest je organizovao United for Lebanon, kolektiv advokata koji nastoji da se bori protiv korupcije i zaštiti prava štediša.

-Otišli ​​su toliko daleko od razumnih granica - rekao je Rami Ollaik, osnivač grupe, misleći na banke i njihove postupke.

On je upozorio da je grupa spremna da se vrati na član 184 Krivičnog zakona, ukoliko se ne sprovedu nedavne sudske odluke kojima se dozvoljava upotrebu sile i izvršenje krivičnog dela u odbrani sebe ili svog novca.

Liban je od 2019. godine pogođen ekonomskom krizom.

Funta je izgubila više od 98 odsto vrednosti u odnosu na dolar, a ova dešavanja su „indirektno povezana” sa ozbiljnom depresacijom lokalne valute na paralelnom tržištu.

Depresijacija je značila skok cena goriva u zemlji u kojoj 80 odsto stanovništva sada živi ispod granice siromaštva, prema UN.

Podsetimo, krajem prošle godine jedna Libanka sa pištoljem, za koji je kasnije tvrdila da je igračka, držala je taoce u filijali Blom banke u centru Bejruta, zahtevajući da podigne sopstveni novac sa zamrznutog računa.

To je bila druga takva situacija sa taocima za manje od dva meseca, pošto je bankarska kriza u zemlji ostavila mnoge ljude bez pristupa sopstvenom novcu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike