Žena uzela hiljade iz banke nakon što je u nju upala sa „plastičnim pištoljem": Utekla policiji, pa se zaputila pravo na aerodrom (VIDEO)

15.09.2022

11:46

0

Deo akcije prenosila je uživo na Fejsbuku

Žena uzela hiljade iz banke nakon što je u nju upala sa „plastičnim pištoljem": Utekla policiji, pa se zaputila pravo na aerodrom (VIDEO)
pljačka, Liban - Copyright Printscreen Twitter/Joyce_Karam; MehrnewsCom

Libanka sa pištoljem, za koji je kasnije tvrdila da je igračka, uzela je u sredu taoce u filijali Blom banke u centru Bejruta, zahtevajući da podigne sopstveni novac sa zamrznutog računa. To je druga situacija sa taocima za manje od dva meseca, pošto je bankarska kriza u zemlji ostavila mnoge ljude bez pristupa sopstvenom novcu.

Zbog nestašice deviza banke odbijaju da izdaju novac sa depozita građana u „čvrstoj“ valuti, već klijentima nude libanske funte po kursu znatno nižem od kursa na „crnom tržištu“.

Video-snimci i fotografije koje kruže društvenim mrežama pokazuju da nekoliko ljudi upada u banku. Žena, kasnije identifikovana kao Sali Hafiz, viđena je kako vadi pištolj i uzima taoce.

Svedoci, uključujući fotografa AFP, tvrdili su da su se Hafiz i drugi koji su upali u banku polivali benzinom i pretili da će zapaliti filijalu.

Hafiz je deo akcije prenosila uživo na Fejsbuku. U snimku je tvrdila da neće „nikog ubiti ili zapaliti" i da je u banci da brani svoja prava i da pomogne svojoj sestri na samrti.

Dok je nekoliko učesnika racije policija privela na mestu dešavanja, Hafiz je uspela da pobegne. U intervjuu za televizijski kanal Al-Džadid nakon incidenta ona je potvrdila da je uspela da podigne 12.000 dolara i 1.000 libanskih funti sa svog računa na kom je imala 20.000 dolara.

 

 

Ova 28-godišnjakinja takođe je izjavila da je pištolj koji je koristila plastična igračka koja je pripadala njenom nećaku.

Sat vremena nakon što je upala u banku Hafiz je na Fejsbuku tvrdila da je već na aerodromu.

- Cela država je u mojoj kući dok sam ja na aerodromu. Vidimo se u Istanbulu! - napisala je ona. Prema nepotvrđenim izveštajima, Hafiz je uhapšena ubrzo nakon objavljivanja poruke.

Izvor iz udruženja „Depositors Outcry" rekao je Rojtersu da je grupa preuzela odgovornost za incident.

U avgustu je čovek koji je u drugoj bejrutskoj banci nekoliko sati držao zaposlene kao taoce kako bi obezbedio 35.000 dolara svoje ušteđevine, pušten bez presude nakon što je banka odustala od optužbi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike