Indijske vlasti već treći dan pretresaju BBC: Detaljno pretražuju svaki ćošak

16.02.2023

11:03

0

Indijske vlasti već treći dan pretresaju BBC: Detaljno pretražuju svaki ćošak
Copyright AP Photo/Altaf Qadri

Indijski poreski zvaničnici nastavili su pretres kancelarija Bi-Bi-Sija u Nju Delhiju i Mumbaiju treći dan zaredom, izjavila su za Si-En-En dva izvora upućena u situaciju. Do pretresa je došlo nekoliko nedelja nakon što je ta zemlja zabranila dokumentarac britanske televizije u kom se kritikuje premijer Narendra Modi zbog navodne uloge u smrtonosnim neredima pre više od 20 godina.

Zaposlenicima Bi-Bi-Sija rečeno je da ne otkrivaju informacije o pretresima. Portparol emitera rekao je da sarađuje sa vlastima.

Od nekih članova osoblja zatraženo je da ostanu u kancelarijama preko noći u utorak, preneo je Bi-Bi-Si, ali kancelarije su sada otvorene i ljudi mogu da ulaze u njih i izlaze po potrebi.

Pretresi su usledili skoro mesec dana nakon što je indijska vlada saopštila da je zabranila emitovanje dvodelnog dokumentarnog filma „Indija: Pitanje Modija“ u zemlji i iskoristila „hitna ovlašćenja“ da blokira isečke iz filma da kruže na društvenim mrežama. Tviter i Jutjub su ispoštovali naredbu, saopštila je vlada.

Dokumentarac opisuje najkontroverznije poglavlje političke karijere indijskog lidera, kada je bio glavni ministar zapadne države Gudžarat 2002. godine.

AP Photo/Frank Augstein
 

Modi je optužen da nije učinio dovoljno da zaustavi neka od najgnusnijih nasilja u istoriji Indije nakon sticanja nezavisnosti, kada su izbili neredi između većinskih hinduista u državi i manjinskih muslimana.

Više od 1.000 ljudi, većinom muslimana, ubijeno je u nasilju, a najmanje 220 je nestalo, prema vladinim podacima.

Modi je negirao optužbe da nije zaustavio nasilje. Specijalni istražni tim koji je 2012. imenovao indijski Vrhovni sud nije našao nikakve dokaze koji bi ukazivali na to da je on kriv. Dve godine kasnije Modi i njegova vladajuća Indijska narodna partija došli su na vlast u Indiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike