Tekst američkog novinara izazvao buru: Objašnjeno kako su SAD uništile Severni tok, a sve je počelo još u decembru 2021.

08.02.2023

15:40

0

Autor: N. Pavlović

Administracija Džoa Bajdena je na svaki način želela da ugrozi gasovode Severni tok

Tekst američkog novinara izazvao buru: Objašnjeno kako su SAD uništile Severni tok, a sve je počelo još u decembru 2021.
Severni tok je dignut u vazduh 26. septembra 2022. - Copyright Swedish Coast Guard via AP

SAD su uništile gasovode Severni tok u tajnoj operaciji, tvrdi čuveni američki novinar Simor Herš u svom prvom tekstu na platformi "Substack".

Iako su mnogi skeptični da taj nalog zaista pripada Heršu, pa se sumjja da je blog neko pokrenuo u njegovo ime, valja se osvrnuti na pojedinosti koje su iznete u tekstu.

Autor se poziva na neimenovani izvor i ističe da su eksploziv u junu 2022. na gasovode postavili ronioci američke mornarice tokom vojnih vežbi "Baltops 22 NATO".

Ove tvrdnje su Bela kuća i CIA označile kao netačne.

Prema ovoj verziji događaja, bombe su aktivirane tri meseca kasnije, 26. septembra, preko signala koja je poslala sonarna bova. Plutaču je nadomak Severnog toka ispustio norveški izviđački avion P8.

Navodno, operaciju su mesecima smišljali Bela kuća, CIA i vojska koji su se, zajedno sa zvaničnicima, fokusirali na to kako da ne ostave bilo kakve tragove umešanosti.

Novinar navodi da se sa planovima započelo još u decembru 2021. kada je forimirana specijalna jedinica uz direktno učešće savetnika nacionalne bezbednosti Džejka Salivena.

Mornarica SAD je predložila da koristi nova podmornica kako bi se direktno napao gasovod. Vazduhoplovne snage su razmišljale o bacanju bombi koje bi kasnije mogle da se daljinski aktiviraju. CIA je istakla da, šta god da se uradi, mora biti izvedeno u tajnosti. 

Izvor je napomenuo da su svi učesnici razumeli da se ovde ne radi o nekoj "dečjoj igri" već o ratnom činu. Bilo je i zvaničnika koji su molili Belu kuću da u potpunosti odustane od čitave ideje.

Profimedia
 

U originalnoj ideji, bombe je trebalo da imaju tajmer od 48 sati, a trebalo ih je postaviti krajem vežbi "Baltops 22". Ipak, pošto se taj period od dva dana poklapao sa krajem vojnih vežbi, pribeglo se bovi sa sonarom.

Administracija Džoa Bajdena je na svaki način želela da ugrozi gasovode Severni tok, prvo kroz sankcije, a onda i direktnom sabotažom.

Ukoliko bi se Evropa i dalje snabdevala jefitnijim ruskim gasom, Vašington se plašio da bi zemlje poput Nemačke mogle da oklevaju da Ukrajini šalju pomoć i naoružanje.

Inače, Simor Herš je poznati američki istraživački novinar koji je pažnju javnosti privukao 1969. godine kada je razotkrio masakr u Mi Laju u Vijetnamu, zbog čega je dobio i Pulicerovu nagradu.

Sedamdesetih je pisao o aferi Votergejt, a 2004. je izveštavao o tome kako su američki vojnici zlostavljali zatočenike u zatvoru Abu Graib u Iraku. Administraciju predsednika Baraka Obame je optužio da je lagala o smrti Osame bin Ladena, a takođe je osporio tvrdnje da je režim Bašara al Asada u Siriji koristio hemijsko oružje nad civilima. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike