Amerika se oštro protivi slanju lovaca u Ukrajinu; Eksplozije u Hersonu (FOTO)

15.02.2023

21:25 >> 23:44

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Amerika se oštro protivi slanju lovaca u Ukrajinu; Eksplozije u Hersonu (FOTO)
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Sukob u Ukrajini je ušao u 357. dan.

Najteže borbe vode se kod Bahmuta i Zaporožja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je još rano proglasiti pobedu na "energetskom frontu“, iako se uspešno obnavljaju sistemi za proizvodnju struje.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je Kijevu hitno potrebno zapadno oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s druge strane, istakao je da su američki zvaničnici priznali da stoje iza eksplozija na Severnom toku.

Najvažnije činjenice

U toku je 357. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.42 - Hvala na pažnji i čitamo se sutra!

Dragi čitaoci, situaciju u Ukrajini pratite i sutra na 24sedam. Hvala na pažnji! Laku noć!

22.22 - Eksplozija u Hersonu.

22.15 - Bajdenova administracija je protiv slanja borbenih aviona


Administracija predsednika SAD se oštro protivi slanju borbenih aviona u Ukrajinu, rekla je američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit televiziji Si-En-En.

AP Photo/Patrick Semansky


Ona je, međutim, napomenula da svaka zemlja alijanse ima pravo da sama odluči „koji doprinos želi da da” onome što se dešava u Ukrajini.

22.10 - Vazdušna uzbuna u Dnjepropetrovskoj oblasti

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske vojne uprave Sergej Lisak.

Kako je napisao na svojoj stranici na telegramu, bespilotne letelice-kamikaze kreću se ka regionu. Paralelno s tim, sirene za uzbunu čuju se i u delu Zaporoške oblasti koju kontrliše Kijev.

21.31 - Kijev počeo da koristi balone sa reflektorima pre godinu dana!?

Kijevske vlasti su pre godinu dana počeli da koriste balone sa reflektorima kako bi dezorijentisali ruske sisteme PVO, piše portal "Strana", pozivajući se na anonimni izvor u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu.

Profimedia
 

"Mi smo puštali balone iznad njihove teritorije... To je običan helijumski balon umotan u foliju, koji leti brzinom vetra čiji je glavni zadatak da dezorijentiše PVO", rekao je izvor.

On je saopštio da je kijevski režim bio umešan u incident 3. januara kada je PVO oborio neki objekat u obliku lopte u blizini Rostova na Donu.

20.20 - Eksplozije kod Volčanska

Eksplozije su odjeknule u blizini grada Volčansk, u Harkovskoj oblasti, na istoku Ukrajine, prenosi portal Strana.

Uzroci eksplozija nisu saopšteni. Upozorenje o vazdušnom napadu u Ukrajini nije bilo objavljeno.

18.35 - Rusija traži sednicu Saveta bezbednosti UN

Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN za 22. februar u vezi sa novim informacijama o eksplozijama na gasovodima Severni tok.

Ovo je napisao na svom telegram kanalu Dmitrij Poljanski, prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri Svetskoj organizaciji.

17.06 - Prigožin: Artjomovsk će biti opkoljen u martu-aprilu

Profimedia
Evgenije Prigožin

Grad Artjomovsk može biti opkoljen u martu-aprilu ove godine, sve će zavisiti od isporuka teškog naoružanja Kijevu, rekao je novinarima Evgenije Prigožin, osnivač grupe Vagner.

- Vrlo je teško predvideti. Oni sada dobijaju nove vrste oružja. Sto posto ćemo uništiti te leoparde (tenkove), smislićemo kako da ih spalimo - rekao je on.

16.23 - Šest ruskih balona primećeno iznad Kijeva, većinu oborila PVO

Šest ruskih balona primećeno je iznad Kijeva, a većina je oborena pomoću projektila protivvazdušne odbrane, saopštila je danas vojna administracija ukrajinske prestonice.

U saopštenju objavljenom na aplikaciji za razmenu poruka i vesti Telegram, vlasti u Kijevu saopštile su da su baloni možda nosili ugaoune reflektore i opremu za izviđanje, prenosi Rojters.

15.39 - Ostin: Ukrajina ima stvarno dobre šanse da preuzme inicijativu na bojnom polju

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je danas da Ukrajina ima stvarno dobre šanse da preuzme inicijativu na bojnom polju.

- Mislim da će imati dobre šanse da naprave značajnu razliku na bojnom polju i uspostave inicijativu. I moći će da iskoriste tu inicijativu da krenu napred - rekao je on novinarima posle sastanka sa ministrima odbrane NATO-a u Briselu, preneo je Rojters.

Ostin je, takođe, naglasio da će za svaki sistem koji će NATO obezbediti, obučiti trupe.

AP Photo/Alex Brandon
Lojd Ostin

14.23 - Britanija i druge evropske zemlje šalju paket vojne pomoći Ukrajini

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je danas nakon sastanka sa kolegama iz zemalja članica NATO-a da će Britanija i druge evropske zemlje obezbediti Ukrajini vojnu opremu, uključujući rezervne delove za tenkove i artiljerijsku municiju.

Kako navodi Rojters, Britanija se dogovorila sa Holandijom, Norveškom, Švedskom, Danskom, Islandom i Litvanijom o slanju početnog paketa pomoći podrške Ukrajini, čija je vrednost veća od 200 miliona funti (241 milion dolara).

- Ovaj paket opreme će osigurati značajan podsticaj oružanim snagama Ukrajine i povećati njihovu sposobnost da brane svoju zemlju - rekao je Volas.

13.58 - Švajcarska vlada: Konfiskacija ruske imovine krši Ustav

Konfiskacija privatne ruske imovine potkopala bi švajcarski ustav i preovlađujući pravni poredak, saopštila je danas švajcarska vlada, pozivajući se na nalaze radne grupe koju je osnovala Savezna kancelarija za pravosuđe.

Švajcarska je zamrzla finansijska sredstva u vrednosti od 7,5 milijardi švajcarskih franaka u okviru sankcija protiv Rusije kako bi kaznila Moskvu zbog njenog napada na Ukrajinu, saopštio je u decembru Državni sekretarijat za ekonomska pitanja, preneo je Rojters.

Podrška Ukrajini će se nastaviti, nezavisno od rasprava o zamrznutoj imovini, naveo je Švajcarski federalni savet u saopštenju.

12.54 - Predsednica EK: Uvodimo najstrože sankcije Rusiji

AP photo
 

Predsednica Evopske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas predlog EK za 10 paket sankcija protiv Rusije, za koji je rekla da je najjači do sada.

Kako je rekla, novim paketom, predlaže se zabrana izvoza za 11 milijardi evra za industrijske proivode i tehnologiju koji ne mogu da se dobiju preko trećih zemalja, kao elektronika, specijalizovana vozila, rezervni delovi za kamione i avione.

- Predlažemo zabranu izvoza za 47 elektronskih komponenta koje se koriste za dronove, rakete i helikoptrere i termičke kamere. Sve ćemo učiniti da ovi proizvodi ne mogu da se nađu na drugom mestu. Prvi put uvodimo, sankcije protiv entiteta trećih zemalja. Kao iranska revolucionerna garda koja snabdeva Rusiju sa drnovima. To su sankcije protiv sedam iranskih entiteta da ne bi mogli da snabdevaju Rusiju - naglasila je ona.

Kako je objasnila, cilj je da se ubede druge kompanije ili međunarodni trgovci da ne rade sa Moskvom.

12.08 - Volas: Rusija angažovala 97 odsto svoje vojske u Ukrajini

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je danas da se skoro celokupna ruska vojska, 97 odsto svih kapaciteta, nalazi u Ukrajini, ali da ne može da probije ukrajinske linije.

- Vidimo da se ruska vojska trudi da napreduje - rekao je Volas za Bi-Bi-Si.

AP Photo/Alberto Pezzali
Ben Volas

Načelnik ukrajinske Vojne obaveštajne službe Kirilo Budjanov ranije je u intervjuu za Vašington post izjavio da se u Ukrajini trenutno bori 326.000 ruskih vojnika.

11.48 - Zapad zakasnio sa pomoći ukrajinskim snagama u Artjomovsku

Zapad je, uprkos svim planovima, zakasnio sa pomoći ukrajinskim trupama u Artjomovsku, piše „Njujork tajms“.

- Kakve god planove da saveznici Ukrajine postignu do kraja sastanaka, koji će se završiti u sredu, jasno je da će biti kasno da se pomogne gradu Bahmutu - navodi se u članku.

11.19 - Ambasadori država EU postigli su dogovor o formiranju specijalne radne grupe koja će se baviti primenom zamrznutih sredstava Rusije za potrebe Ukrajine, saopštilo je predstavništvo Švedske koja trenutno predsedava EU.

10.31 - EU: Sankcije protiv iranskih entiteta koji su uključeni u rat u Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Strazburu da će EU predložiti sankcije usmerene protiv iranskih entiteta koji su uključeni u rat u Ukrajini.

- Prvi put predlažemo sankcije protiv iranskih entiteta, medju kojima su i oni koji su povezani sa Revolucionarnim gardama - rekla je Fon der Lajen, prenosi Rojters. 

10.10 - Fon der Lajen: Brisel predložio sankcije Rusiji u vrednosti od 11 milijardi evra

AP Photo/Jean-Francois Badias
Ursula fon der Lajen

Šefica EK Ursula fon der Lajen izjavila je da Brisel predlaže nove sankcije protiv Rusije u vrednosti od 11 milijardi evra.

Predlog je da se protiv Rusije uvedu izvozne sankcije, tj. da se zabrani isporuka elektornike za proizvodnju dronova i helikoptera.

Istovremeno, šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je evropske države da „pronađu u skladištima tenkove za Ukrajinu“.

9.45 - Finski ministar odbrane: Finska i Švedska treba da zajedno uđu u NATO

Ministar odbrane Finske Miko Savola izjavio je danas u Briselu da bi za sve NATO članice bilo bolje da Švedska i Finska uđu u NATO zajedno, a ne jedna posle druge.

- Za Finsku, Švedsku i NATO je bolje da obe države, Finska i Švedska, što pre postanu članice NATO - izjavio je Savola pre sastanka sa ministrima odbrane iz NATO zemalja i Švedske, prenosi Rojters.

Savola je dodao da je to bolje zbog planiranja i konstatovao da Finska ima veoma blisku saradnju sa Švedskom, a Stokholm je nazvao "najbližim partnerom."

Pixabay
 

Ulazak Švedske i Finske u NATO je za sada podržalo 28 od 30 država članica ove organizacije, a izuzetak su Turska i Mađarska.

9.07 - Italija odobrila šesti paket vojne pomoći Ukrajini

Italija je odobrila šesti paket vojne pomoći Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Antonio Tajani.

- Parlament je odobrio isporuku, tokom proteklih nekoliko nedelja usvojili smo šesti paket. Ministar odbrane Gvido Krozeto i ja smo detaljno govorili o tom paketu na sednici parlamentarnog odbor za bezbednost - rekao je on u intervjuu „Republici“.

8.40 - Žestoke borbe u Harkovskoj oblasti

Oko 20 naselja Harkovske oblasti je pod ruskom kontrolom, vode se žestoke borbe, izjavio je načelnik oblasne administracije Vitalij Gančev.

Gančev je dodao da će ruska vojska oslobađati sva naselja Harkovske oblasti koja su bila pod kontrolom Rusije do septembra.

Prema njegovim rečima, Služba bezbednosti Ukrajine organizovala je punkt u selu Ševčenkovo Kupjanskog okruga Harkovske oblasti kako bi popunila rezerve u svojim redovima.

7.33 - Američka vojna tehnika za Ukrajinu stigla u Nemačku

 

 

Na društvenim mreža pojavili su se snimci iz nemačke luke Bremerhafen, gde stiže američka vojna tehnika za Ukrajinu. U luci se nalazi 60 borbenih vozila pešadije „bredli“ i 280 jedinica druge tehnike.

7.19 - Vagnerovci svakodnevno evakuišu civile iz Artjomovska

Borci grupe "Vagner" praktično svakodnevno evakuišu civile iz Artjomovska (Bahmuta) za koji su u toku žestoke borbe.

- Praktično svake noći evakuišemo civile. Izvodimo decu, starce. U gradu ima još ljudi. Protivnik im ne dozvoljava da izađu - rekao je Sputnjiku jedan borac ove grupe.

7.10 - Moskva: Kijev sprema veliku provokaciju uoči Generalne skupštine UN 22. februara

Ruski zajednički koordinacioni centar za humanitarni odgovor saopštio je danas da Kijev, "koji podržavaju SAD", sprema provokaciju "velikih razmera" uoči 11. specijalne sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kako bi optužio Rusiju da krši nuklearnu bezbednost tokom rata u Ukrajini.

- Kijevski režim, koji podržavaju SAD i evropske zemlje, sprema veliku provokaciju da optuži Rusiju, uoči sednice GS UN 22. februara, za navodno grubo kršenje obaveza o nuklearnoj bezbednosti tokom specijalne vojne operacije - navodi se u saopštenju Centra, preneo je TASS.

7.00 - SAD: Na vidimo da Rusija gomila avione za masovniji napad na Ukrajinu

AP Photo/Andrew Harnik, File
Lojd Ostin

Trenutno nema znakova da Rusija gomila avione za potencijalni veći vazdušni napad, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin, nakon sastanka s ministrima odbrane NATO.

- Trenutno ne vidimo da li Rusija gomila svoje avione za neki masovni vazdušni napad - rekao je Ostin u Briselu, a preneo Rojters.

Dodao je da zna da Rusija ima značajan broj aviona.

- Zato smo naglasili da moramo da učinimo sve što možemo kako bi Ukrajina dobila što više protivvazdušne odbrane - istakao je Ostin.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike