Petogodišnji Aras je čudo turske katastrofe - Izmerena mu temperatura 28 stepeni

14.02.2023

21:53

0

Autor: M. Vu.

Spasilačke ekipe oslobodile su ga iz ruševina njegove kuće u razorenom Kahramanmarašu 105 sati nakon potresa

Petogodišnji Aras je čudo turske katastrofe - Izmerena mu temperatura 28 stepeni
Deca teško povređena u ruševinama - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Najmanji dečak u bolničkom krevetu za odrasle, petogodišnji Aras, leži na leđima i igra se autićem. On je jedno od turskih čuda. Spasilačke ekipe oslobodile su ga iz ruševina njegove kuće u razorenom Kahramanmarašu 105 sati nakon potresa.

Kad je doveden na odeljenje intenzivne nege u stanju hipotermije, izmerena mu je telesna temperatura od 28 stepeni Celzijusovih.

 

 

Iako je Aras preživeo, njegova sedmogodišnja sestra Hiranur nije, kao ni njegov devetogodišnji brat Alp, a ni njihov otac nije imao više sreće. Ovo je jedna od brojnih porodica nepovratno slomljenih turskom katastrofom.

Uz Arasov krevet sedi deda Mehmet koji ježno mrsi kosu svog unuka. Sedamdesetdvogodišnjak kaže da će do kraja života paziti na Arasa kao da mu je rođeni sin.

Šta je hipotermija?

Hipotermija je potencijalno opasan pad telesne temperature, obično uzrokovan produženim izlaganjem niskim temperaturama. Rizik od izlaganja hladnoći raste kako dolaze zimski meseci. Hipotermiju možete dobiti i tokom proleća, pa čak i leta, ali ipak je zima njen „osnovni teren“.
Normalna telesna temperatura je u proseku 37 stepeni. Sa hipotermijom, temperatura pada ispod normalnih vrednosti, odnosno ispod 35 stepeni. U teškoj hipotermiji, osnovna telesna temperatura može pasti i na 27 stepeni ili čak i niže.

- On je pošten dečak, ima jak karakter i iskren je. Nije razmažen. Spasioci su bili toliko dobri da su ga spasili i uz Božju milost vratili nam ga živog - rekao je Arasov ded, prenosi BBC.

Dok mu doktor menja zavoj na natečenom levom stopalu, malo se trznuo, ali se dobro oporavlja. Arasova majka takođe je preživjela razorni potres, ali nisu se vidjeli od kobnog potresa jer se ona leči u drugoj bolnici.

Dečaku je život spašen na odeljenju intenzivne nege koji su postavili izraelski doktori. Nisu spasili samo njega već i šezdesetpetogodišnjeg Samira iz Sirije koji je izvučen iz ruševina nakon šest hladnih noći zbog čega su morali da mu amputiraju obe noge. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike