Neverovatan snimak iz Turske: Grad smrdi od leševa, dron snimio kako su se livade i putevi "pocepali" (VIDEO)

11.02.2023

20:23

0

Autor: M. Vu.

Protežeći se od Antakije do Jermenije, rased je širok 30 kilometara i dugačak 580 kilometara

Neverovatan snimak iz Turske: Grad smrdi od leševa, dron snimio kako su se livade i putevi "pocepali" (VIDEO)
Posledice zemljotresa su nesagledive - Copyright Printscreen/Twitter/cografya_evreni

Kahramanmaraš. Epicentar zemljotresa koji je pogodio Tursku. Novi snimci dronom iz ove oblasti pokazuje puteve, livade, njive koje je zemljotres bukvalno "pocepao".

Prolazi 140 sat od najveće katastofe koju je ovaj deo sveta osetio. Spasioci se trkaju sa vremenom u gradu u kome sve "miriše" na smrt. 

Širi se neprijatan miris s obzirom na to da se ispod ruševina nalaze na stotine mrtvih ljudi. Međutim, snimak dronom je pokazao kako izgledaju predeli izvan naseljenih područja. Njive, putevi i livade su pune pukotina i na snimku izgleda kako da se zemlja otvorila.

 


U Kahramanmarašu su spasilački timovi iz Libana, Izraela, El Salvadora, kao i volonteri koji su došli iz celog sveta.

Ljudi teško žive imaju probelema kada su u pitanju osnovni uslovi za život, nemaju pijaću vodu, nemaju gde da se okupaju, nemaju gde da idu u toalet.

Lokacija Kahramanmaraša i njegove okoline je navedena u izveštaju kao „južno od granice kolizije između Anadolijske i Arapske ploče“.

Rečeno je da je region pod uticajem levo-bočnog klizišta Istočnoanadolijskog raseda i raseda Mrtvog mora, koji su nastali kao rezultat ovog sudara.

Protežeći se od Antakije do Jermenije, rased je širok 30 kilometara i dugačak 580 kilometara.

"Linija duhova"

Doc. dr. Silvain Barbot sa univerziteta u Kaliforniji je zemljotres, opisao kao "katastrofu veka". On ne istakao da je zanimljivo to da je drugi zemljotres bio na do sada nepoznatoj liniji,

- Ovo zovemo "linija duhova". Ova linija je kroz istoriju bila seizmički pasivna. Prema našim trenutnim saznanjima, očekivali bismo da je bila aktivna davno i ne izaziva zemljotres sada, ali smo pogrešili. Ova linija je izazvala zemljotres magnitude 7,6.

Dejvid Šeli, istraživač štete od zemljotresa u Geološkom zavodu SAD (USGS), rekao je: "Turska je veoma sklona zemljotresima. Nalazi se na tri glavne tektonske ploče. Postoji mnogo aktivnih linija raseda, zemljotresi koji se dešavaju su veoma veliki i ovo je relativno retka pojava - izjavio je Šeli.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike