Šta je pronađeno u neidentifikovanim letilicama oborenim iznad SAD? Bela kuća otkrila nove detalje

14.02.2023

07:36

0

Sumnju i strah podgrejalo je saopštenje američkog ratnog vazduhoplovstva, da ne odbacuje mogućnost vanzemaljskog susreta, kao i snimci akcije

Šta je pronađeno u neidentifikovanim letilicama oborenim iznad SAD? Bela kuća otkrila nove detalje
Copyright Youtube/BBC News

Obaranje neidentifikovanih letilica u SAD izazvalo je oštre polemike, da li su u pitanju zemaljski ili vanzemaljski objekti. 

Sumnju i strah podgrejalo je saopštenje američkog ratnog vazduhoplovstva, da ne odbacuje mogućnost vanzemaljskog susreta, kao i snimci koji su se u međuvremenu pojavili.

Ipak, portparolka bele kuće Karin Žan-Pjer razbila je mitove i teorije zavere dan kasnije i poručila da ništa ne ukazuje na to da iza serije obaranja neidentifikovanih objekata iznad SAD i Kanade stoje vanzemaljci, preneo je Rojters.

- Znam da su se postavljala pitanja, neki su bili i zabrinuti zbog ovoga, ali ne, ne postoji ništa što ukazuje na vanzemaljce - rekla je portparolka Bele kuće.

 

 

Džon Kirbi, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, objasnio je da je takve objekte teško otkriti. 

- Oni su veoma mali i ostavljaju veoma mali radarski odraz. Čak ni kineski balon nije bilo lako otkriti, a bio je mnogo veći. Još uvek nismo uspeli da identifikujemo ova tri objekta - rekao je Kirbi.

Da podsetimo neidentifikovani leteći objekti su u petak i subotu uočeni u vazdušnom prostoru severa SAD i Kanade.

 

 

Za civilni saobraćaj privremeno je zatvoren i vazdušni prostor iznad Montane, poslati su borbeni avioni u izviđanje, ali nisu identifikovali nijedan leteći objekat koji bi se podudarao sa pokazateljima radara.

Sedam dana ranije, 4. februara, američki borbeni avion F-22 oborio je, kako je američka vlada nazvala, kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, nakon njegovog jednonedeljnog putovanja preko SAD i delova Kanade.

Od 4. februara Vašington je u stanju visoke pripravnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike