Objavljeni novi snimci uništenog Severnog toka: Stručnjaci kažu da su neki detalji kontradiktorni (VIDEO)

01.12.2022

16:42

0

Autor: 24sedam

"Grinpis" je odlučio da sprovede svoju istragu

Objavljeni novi snimci uništenog Severnog toka: Stručnjaci kažu da su neki detalji kontradiktorni (VIDEO)
Copyright Youtube/Greenpeace Deutschland

Objavljeni su novi snimci jednog od nekoliko uništenih mesta na gasovodu Severni tok 1, a stručnjaci kažu da bi mogli da budu početna osnova za dalju istragu. 

Reč je o podvodnim snimcima koje su pre nekoliko dana uradili predstavnici organizacije za zaštitu okoline "Grinpis" i tako dokumentovali nove detalje razaranja, piše Dojče Vele.

Slike potiču s oštećene cevi gasovoda kod ostrva Bornholma, koje se nalazi u švedskim vodama. 

Ekolozi su uspeli da utvrde koordinate mesta napada upoređujući različite podatke, a snimke je snimila robot-podmornica na dubini od 79 metara.

Prema stručnom veštačenju vrlo je verovatno da je došlo do eksterne eksplozije. Vidi se potpuno uništena cev gasovoda, savijeni čelik, delovi cevi koji se izdižu s dna mora u dužini od sedam metara i eksplozijom razneseni betonski omotač.

Stručnjak za eksplozive Fric Fajfer, koji je radio analizu za "Grinpis", smatra da je najverovatnije do eksplozije došlo u blizini gasovoda. Prema njegovoj početnoj proceni, na tom mestu je upotrebljeno oko 200 do 400 kilograma eksploziva.

"Grinpis" je dugo kritikovao činjenicu da savezna vlada nedeljama daje malo informacija o pozadini i ekološkim posledicama eksplozija. Zbog toga su ekolozi hteli sami da steknu sliku o situaciji i odvezli se u švedsku ekonomsku zonu u blizini Bornholma.

Uzeto je i 40 uzoraka peska i vode na mestu na kojem je došlo do eksplozije, a oni se ispituju na Toksikološkom institutu Univerziteta u Kielu, kako bi se utvrdilo postoje li ostaci hemijskih materijala, ratnog materijala i eksploziva. Rezultati se mogu očekivati ​​najranije za 14 dana.

Treba razjasniti i jesu li eksplozije mogle da podignu i visoko toksične naslage s morskog dna jer su na tom području bačene hiljade tona stare municije i hemijskih ratnih sredstava, iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Profimedia
Eksplozija na Severnom toku

Neobjašnjive kontradiktornosti

Stručnjak za eksplozive Volfgang Spiro je rekao da je dobar pristup što sada postoje dodatne, nove informacije osim onih dobijenih od vlasti. 

Ali, gde su delovi cevi koji nedostaju? Prema njegovim rečima, dosad dostupne informacije otkrile su neobjašnjive kontradiktornosti. Zato se on zapitao zašto nisu pronađeni delovi gasovoda jer, ako je oko 250 metara uništeno, materijal ne bi mogao da nestane. 

Prema mišljenju ovog stručnjaka, nedostatak je što vlasti daju šture informacije, što otvara prostora za spekulacije. 

Švedski istražitelji curenje gasa u more pripisuju eksplozijama uzrokovanim napadima. Vlasti za sada nisu navele ko bi mogao da bude osumnjičen, odnosno, ko bi mogao da snosi odgovornost za napade.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike