Bin Ladena otkrila jedna bizarna stvar: Novi detalji pokazuju kako je CIA došla do najtraženijeg teroriste

01.08.2021

12:40 >> 12:46

0

Kuća Osame bin Ladena bila je čudna iz nekoliko razloga

Bin Ladena otkrila jedna bizarna stvar: Novi detalji pokazuju kako je CIA došla do najtraženijeg teroriste
Copyright Profimedia

Žica za sušenje veša odala je tajno skrovište Osame bin Ladena i navela obaveštajce iz CIA da izvedu operaciju njegove likvidacije, tvrdi se u novoj knjizi “Uspon i pad Osame bin Ladena” Pitera Bergena, analitičara nacionalne bezbednosti i bivšeg producenta CNN.

U to vreme, bin Laden je imao tri žene: Karijah Sabar (52), Siham al Šarif (44) i Amal el Sadah (17).

Pročitajte još

– Da bi se bio pravi musliman, treba da oženite samo četiri žene i ophodite se prema njima ravnopravno – piše Bergen u knjizi, opisujući bin Ladenova verovanja.

Posle terorističkog napada 2001. godine na SAD, porodica se raspršila, dok se najtraženiji terorista krio u planinama Avganistana i na severu Pakistana.

Profimedia

Kako se navodi, želeo je da porodicu ponovo ujedini, zbog čega je naložio telohranitelju, Ibrahimu Saidu Ahmedu abd al Hamidu, da kupi zemlju, nađe arhitektu i izgradi jedan objekat u Abotabadu u Pakistanu.

Izgrađena je trospratna kuća koja je imala 4 sobe na jednom spratu i još 4 na drugom, svaka sa kupatilom, a na poslednjem spratu je bila spavaća soba, kupatilo, radna soba i terasa koju je bin Laden lično koristio.

Navodno, članovi porodice su u kuću počeli da se doseljavaju 2005. godine i retko su je napuštali, samo je Amal išla u bolnicu dvaput, pod lažnim imenom, kako bi se porodila.

Telohranitelj, sa svojom porodicom, često je dolazio, ali je živeo u odvojenoj kući na istom imanju, prateći isti protokol – nisu često izlazili i bili su povučeni.

Profimedia

Međutim, jednog dana 2010. godine, doušnik CIA iz Pešavara je navodno primetio Ibrahima u gužvi. U avgustu, CIA je pratila njegov automobil do bin Ladenovog skloništa, u kome je tada živeo sa tri žene, osmoro dece i 4 unučića.

Nekoliko tajnovitih i bizarnih detalja je privuklo pažnju američkih obaveštajaca, navodi se u knjizi.

Nije bilo telefona ili interneta, kuća je imala svega nekoliko prozora i verandu opasanu zidom. Bila je najveća u tom kraju.

CIA se smestila u jednoj kući u blizini kako bi posmatrali život ukućana u sumnjivom objektu. Upravo im je sušenje veša najviše privuklo pažnju jer je svakog jutra sušilica bila puna ženske odeće, tradicionalnih muških odora, dečjih pelena, ali i mnogih drugih delova odeće kojih je jednostavno bilo previše čak i za 11 članova telohraniteljeve porodice.

Agenti su izračunali da, sudeći po vešu, u kući žive odrasli muškarac, nekoliko odraslih žena i najmanje devetoro dece.

Kada su svoje pretpostavke izneli tadašnjem predsedniku SAD, Baraku Obami, on je dao dozvolu da CIA likvidira teroristu.

U maju 2011, operacija je izvedena, a Vašington je kasnije saopštio da je Osama bin Laden mrtav, 10 godina nakon napada na Njujork i Pentagon.

Ubijen je sa sinom Halidom, njegova dva telohranitelja i jednom od njihovih žena. Pronađeno je 470.000 kompjuterskih fajlova na 10 hard drajvova, 5 kompjutera i oko 100 diskova i usb-ova, kao i hiljade pisama i tajnih dopisa. Pronađen je i rukom pisan dnevnik, koje su vodile dve bin Ladenove ćerke, a u njemu su opisani poslednji dani života teroriste.

Ko je Osama bin Laden

Osama bin Laden rođen je u Rijadu 1957. godine, u porodici saudijskog biznismena. Studirao je menadžment i ekonomiju u Džedi, a posle invazije Sovjetskog Saveza na Avganistan 1979. podržava arapske dobrovoljce, uvozi oružje i osniva sopstvenu brigadu boraca.

Američki predsednik sa saradnici prati akciju, Profimedia

Krajem osamdesetih nastaje Al Kaida koja okuplja radikalne muslimane.

Početkom devedesetih odlazi u egzil zbog saveza Saudijske Arabije i Amerike protiv Iraka. Zbog propagande protiv vladara sopstvene zemlje, gubi i državljanstvo.

Bin Laden odlazi u Sudan, a 1996. zbog američkih pritisaka, u Avganistan. Postaje glavni osumnjičeni za bombaške napade u Saudijskoj Arabiji i na ambasade u Najrobiju.

Posle napada na Njujork i Vašington 2001. godine, Bin Laden je rekao da je rezultat prevazišao sva očekivanja Al Kaide. Od tada postaje tražen živ ili mrtav.

Posle njegove smrti su se javile i brojne teorije zavere poput onih da je već bio duže vreme mrtav ili da je još živ. Te teorije su ojačane odlukom Vašingtona da ne objavi nijednu fotografiju njegovog leša i ne dopusti nezavisnim izvorima da potvrde te navode.

2. maja 2011, na internetu se pojavila fotografija mrtvog Bin Ladena, koju je prenela pakistanska televizija kao i razni međunarodni mediji. Associated Press ju je pak brzo uklonio nakon što se ispostavilo da je lažna.

Barak Obama je dva dana nakon smrti bin Ladena izjavio da neće objaviti fotografije njegovog leša, navodno zbog straha kako bi ona mogla da izazove bes muslimanskih ekstremista ili napad Al Kaide.

Pročitajte još

Takođe, ono što je isto izazvalo burne reakcije je izjava američke vlade da je bin Ladenovo telo bačeno u more, jer prema islamskom običaju mrtvi moraju biti zakopani u roku od 24 sata, a nijedna islamska država nije mogla biti pogodna lokacija, navodno, iz straha kako njegov grob ne bi postao svojevrsna atrakcija za njegove pristalice.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike