Sećate se bebe rođene pod ruševinama u Siriji? Aju doji doktorova supruga, policija je čuva od lopova, a svi su joj poginuli (FOTO)

13.02.2023

20:38

0

Autor: M. Vu.

Novorođenče, koje su bolnički radnici nazvali Aja - arapski za "znak od Boga" - možda će moći da napusti bolnicu već u utorak ili sredu

Sećate se bebe rođene pod ruševinama u Siriji? Aju doji doktorova supruga, policija je čuva od lopova, a svi su joj poginuli (FOTO)
Beba Aja je sada potpuno zdrava - Copyright Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

Devojčica rođena ispod ruševina tokom zemljotresa u severnoj Siriji u ponedeljak je bila dobrog zdravlja i dojila ju je supruga direktora bolnice u kojoj je zbrinuta. 

Novorođenče, koje su bolnički radnici nazvali Aja - arapski za "znak od Boga" - možda će moći da napusti bolnicu već u utorak ili sredu.

Bebin ujak Saleh al-Badran je rekao da će Aju odgajati  bebina tetka po ocu, koja se nedavno porodila i preživela zemljotres.

Majka novorođenčeta umrla je nakon što ju je rodila nakon zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihtera koji je pogodio Tursku i Siriju. Ajini otac i četvoro braće i sestara takođe su poginuli u zemljotresu.

Dr Hani Maruf, pedijatar u bolnici Džihan u gradu Afrinu na severu Sirije, rekao je za Asošijeted pres da njegova supruga doji devojčicu zajedno sa njihovim detetom koje ima četiri meseca.

- Prestali smo sa svim lekovima koje smo davali Aji i moja supruga koja se nedavno porodila je doji kada je potrebno -  rekao je Maruf telefonom iz Afrina.

Maruf je rekao da lokalni policajci čuvaju stražu u bolnici kako bi bili sigurni da niko ne pokuša da otme dete nakon što se pojavio niz ljudi koji su lažno tvrdili da su njeni rođaci.

Spasioci u severnom sirijskom gradu Jinderis otkrili su tamnokosu devojčicu posle više od 10 sati nakon zemljotresa 6. februara, dok su kopali po olupini petospratnice u kojoj su živeli njeni roditelji.

 

 

Zakopana ispod betona, beba je i dalje pupčanom vrpcom bila povezana sa svojom majkom. Beba je hitno prevezena u bolnicu u obližnjem Afrinu gde je zbrinuta.

Razorni zemljotres praćen nizom potresa koji su pogodili jugoistočnu Tursku i severnu Siriju odneo je više od 35.000 mrtvih, a očekuje se da će broj znatno porasti kako timovi za pretragu budu pronalazili još tela.

Zemljotres je uništio desetine stambenih jedinica u gradu Jinderis gde je Ajina porodica živela od 2018.

Ajin otac, Abdulah Turki Mlejhan, poreklom je iz sela Kšam u istočnoj provinciji Deir el Zur, ali je otišao 2014. nakon što je grupa Islamska država zauzela njihovo selo, rekao je al-Badran.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike