Jedan turski grad je ostao netaknut posle zemljotresa! Gradonačelnik je "kriv" za sve: Pretili su mi, ali sam terao po svom

11.02.2023

18:12

0

Autor: M. Vu.

Okeš Elmasoglu, gradonačelnik okruga u kojem nije bilo žrtava, naglasio je da je to rezultat borbe protiv nelegalne gradnje

Jedan turski grad je ostao netaknut posle zemljotresa! Gradonačelnik je "kriv" za sve: Pretili su mi, ali sam terao po svom
Okeš Elmasoglu - Copyright Foto:Printskrin/Tviter

Nijedna zgrada u okrugu Erzin u Hataju nije uništena u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku. Okeš Elmasoglu, gradonačelnik okruga u kojem nije bilo žrtava, naglasio je da je to rezultat borbe protiv nelegalne gradnje. Elmasoglu je rekao da je pre zemljotresa često bio pod pritiskom građana zbog rigoroznih mera gradnje, ali da mu je savest čista.

Zemljotres jačine 7,7 do 7,6 u Kahramanmarašu izazvao je velika razaranja u 10 provincija. Zbog zemljotresa koji se dogodio 6. februara, proglašeno je vanredno stanje u 10 pokrajina, a gubitak života premašio je 25.000.

Spasavanje i potraga za preživelima, ili mrtvima traje već šesti dana, ali iz ruševina i dalje stižu čudesne vesti.

 

 

S druge strane, zgrade uništene u zemljotresu postale su druga agenda Turske. Građani dovode u pitanje rušenje čak i novoizgrađenih objekata. Slika iz Kahramanmaraša, epicentra zemljotresa, još jednom je otkrila da zgrada otporna na zemljotres spašava živote. Zgrada Pokrajinskog predstavnika Kahramanmaraša Komore građevinskih inženjera, u kojoj su uništeni svi objekti oko nje, ostala je netaknuta.

Erzin bez žrtava, gradonačelnik - heroj

Okrug Erzin u Hataju takođe je izašao nepovređen od zemljotresa. Gradonačelnik okruga, Okeš Elmasoglu, istakao je borbe protiv nelegalne gradnje vrlo važna i da sada kada se okrene, nimalo ne žali jer je bio strog. Elmasoglu, koji je po struci pravnik takođe je objasnio da mnogima nije dao dozvolu za gradnju uoči razornog zemljotresa.

 

 

- Ni na koji način nisam dozvolio bespravnu gradnju, da vam kažem u svoje ime. Nekad su se ljutili, govorili su: "Jesi li ti jedina istina u Turskoj"... Ipak, moja savest je vrlo čista! Nisam dozvoljavao divlju gradnju. Znam da postoje ljudi koji pronađu način da nelegalno grade. Mnogi od njih su kažnjeni, ali postoji mehanizam da sve to zaustavite u nekoj fazi. Zbog svog stava, danas ne osećam nikakvu odgovornost posle strahote koja nas je zadesila. Moj grad je ostao netaknut.

 

 


Nekoliko dana pred zemljotres koji je do sada odneo više od 25.000 života, jedan građanin okruga Erzina je došao i pretio gradonačelniku.

- Došao je u moju kancelariju i bio je veoma ljut. Kada sam ga pitao šta je problem rekao mi je da nisam ja taj koji će da gradi njegovu zgradu, nego on. Aludirao je na novac. Nisam se uplašio. Zabranio sam mu gradnju.

Okeš naglašava da je potrebno u potpunosti promeniti mentalitet gradnje u Turskoj.

- Potrebna nam je totalna promena mentaliteta i odlučni koraci da obezbedimo da objekat bude srušen ako bude potrebno, a ne da očekujemo da država pravi ustupak kad imamo lošu strukturu građevine. Ako su geološke studije dobro urađene i propisi se poštuju, mislim da ni sprat nije bitan. Naravno, ni meni se ne sviđa gradnja horizontalnih konstrukcija - zaključio je Elmasoglu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike