Zgrada koja je preživela zemljotres u Turskoj postala senzacija: Sve oko nje se srušilo, ona stoji netaknuta (FOTO)

11.02.2023

13:21

0

Na upečatljivim slikama iz Kahramanmaraša izdvaja se zgrada Unije komora turskih inženjera i arhitekata, koja je ostala neoštećena

Zgrada koja je preživela zemljotres u Turskoj postala senzacija: Sve oko nje se srušilo, ona stoji netaknuta (FOTO)
Copyright Profimedia

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale koji su u ponedeljak pogodili Tursku uništi su hiljade zgrada u Kahramanmarašu, ali je jedna ostala praktično netaknuta, zbog čega je postala senzacija na društvenim mrežama.

Na upečatljivim slikama iz Kahramanmaraša zgrada Unije komora turskih inženjera i arhitekata (TMMOB) ostala je neoštećena dok su zgrade oko nje potpuno srušene.

Zemljotresi koji su u ponedeljak pogodili Tursku izazvali su urušavanje hiljada zgrada u 10 provincija. Stručnjaci su posle zemljotresa rekli da je to zbog toga što zgrade nisu bile dovoljno čveste, ali se to ne odnosi na objekat koji su arhitekti i inženjeri namenili sebi.

 

 

Mahir Ulutaš, predsednik Odbora Komore elektroinženjera (EMO), podelio je na Tviteru fotografiju zgrade koja je preživela dva velika zemljotresa, a na njoj se vidi kako ruševine kružuju skoro potpuno netaknutu građevinu.

Ulutaš je naglasio da se mogu graditi zgrade koje i prilikom jakih zemljotresa mogu da opstanu uz „inženjering" i „nauku".

- Zgrada na slici je zgrada pokrajinskog predstavnika Komore građevinskih inženjera Kahramanmaraša. Nije potrebno više reči. Nauka i inženjering su dovoljni da se izgrade strukture koje će preživeti čak i ovako veliki zemljotres. Sve dok se nauka i tehnologija primenjuju za dobrobit ljudi! - napisao je on pored fotografije.

Turska Uprava za vanredne situacije saopštila je u subotu ujutru da je broj žrtava zemljotresa u Turskoj porastao na 20.665, dok su vlasti u Siriji navele da su u toj zemlji život izgubile 3.553 osobe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike