Turskoj ne treba pomoć jedne zemlje: Odbila je ponudu u poslednjem trenutku, a čak je i Grčku prihvatila

10.02.2023

14:28

1

Spasilačkoj misiji od 17 članova dato je zeleno svetlo da leti u susednu zemlju preko mehanizma odgovora EU, ali joj je kasnije rečeno da to nije neophodno

Turskoj ne treba pomoć jedne zemlje: Odbila je ponudu u poslednjem trenutku, a čak je i Grčku prihvatila
Copyright AP Photo/Can Ozer

Nakon što je pre dva dana prihvatila prihvatila ponudu Kipra da pošalje timove za potragu i spasavanje da pomognu u humanitarnim operacijama u zemlji, Turska je u petak odbila pomoć susedne zemlje.

Spasilački tim Republike Kipar koji je u četvrtak bio spreman da napusti ostrvo i uputi se u Tursku na kraju je prizemljen kada je Turska rekla da joj više nije potrebna pomoć. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da je Turska „ljubazno odbila“ njihovu ponudu.

- Kiparskom spasilačkom timu koji je u pripravnosti i koji će biti prebačen u tursku zonu katastrofe zemljotresa rečeno je da nije potreban - saopštilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova.

- Uprkos prvobitnom prihvatanju naše ponude da pomognemo u naporima spasavanja, Turska je „ljubazno odbila" ponudu Kipra da rasporedi tim za potragu i spasavanje - objavilo je na Tviteru kiparsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ponosni smo i zahvalni zbog naših spasilaca Civilne zaštite, koji su uvek spremni da svuda spasu živote. Ponuda i dalje važi! - navodi se u produžetku.

Spasilačkoj misiji od 17 članova dato je zeleno svetlo da leti u Tursku preko mehanizma odgovora EU, ali joj je kasnije rečeno da to nije neophodno.

AP Photo
 

- Stavili smo naš tim, koji je prošlog decembra certificirao INSARAG Ujedinjenih nacija, na raspolaganje Turskoj. Prvo je ponuda prihvaćena i počeli smo sa procesom za našu misiju i konačno, u četvrtak popodne, videli smo u komunikacijskom sistemu da se misija obustavlja jer je odbijena ponuda da Kipar ide u pomoć Turskoj. Mi gledamo na stvar sa humanitarne tačke gledišta, nastavićemo da budemo u potpunosti spremni i da reagujemo kad god bude potrebno - rekao je portparol Civilne odbrane Panajotis Lijasides.

Grčka pomoć prihvaćena

Grčka je poslala Turskoj hiljade šatora, kreveta i ćebadi u okviru humanitarne pomoći nakon zemljotresa.

Atina planira da obezbedi ukupno 80 tona humanitarne pomoći koja bi uključivala i medicinsku pomoć, saopštilo je Ministarstvo civilne zaštite Grčke.

Deo pomoći već je juče stigao u Tursku, a očekuje se da će ostatak biti isporučen danas do kraja dana, prenosi Rojters.

- Poslali smo lekove, medicinsku i osnovnu humanitarnu pomoć, kako bi barem malo ublažili bol ljudi pogođenih zemljotresom - rekao je ministar civilne zaštite Grčke Hristos Stilijanides, koji je na aerodromu ispratio pomoć u Adanu.

Profimedia/Evrim Aydin / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
 

Grčka i Turska su decenijama u sukobu zbog niza nerešenih pitanja, od teritorijalnih prava u Egejskom moru do etnički podeljenog Kipra i migracija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je u ponedeljak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako bi izrazio saučešće zbog izgubljenih života.

Dolazeći na sastanak lidera EU u četvrtak u Briselu, Micotakis je rekao da će Grčka biti na čelu inicijative širom EU i domaćin donatorske konferencije u Briselu, koja će imati za cilj obezbeđivanje dodatne pomoći za obnovu oblasti razorenih zemljotresom.

Grčke vlasti saopštile su ranije da su grčki timovi izvukli petoro preživelih iz ruševina u turskom gradu Hataju.

Lokalne vlasti širom Grčke takođe organizuju akcije prikupljanja osnovnih sredstava pomoći koja će biti poslata turskom narodu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike