Turska razjarena zbog poteza SAD: Trebalo bi da sklone svoje „prljave ruke" od nas!

03.02.2023

20:53

1

Turski ministar unutrašnjih poslova naveo je i da evropskim narodima „upravljaju“ američke diplomate

Turska razjarena zbog poteza SAD: Trebalo bi da sklone svoje „prljave ruke" od nas!
Sulejman Sojlu - Copyright Profimedia

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu optužio je američkog ambasadora Džefrija Flejka da pokušava da „zbuni“ ljude u zemlji i poručio mu da skloni „prljave ruke“ sa nje. On je ranije tvrdio da zapadne nacije vode „psihološki rat“ kako bi potkopali turizam u Turskoj.

- Jasno vam kažem, maknite svoje prljave ruke sa Turske. Jasno znam šta ste uradili, koje ste korake preduzeli i kako želite da zbunite Tursku - rekao je ministar u govoru u petak.

Sojlu je istakao da su prva pitanja koja su „svakom američkom ambasadoru“ koji je stigao u Tursku bila postavljena bila „Kako mogu da izvedem državni udar“ i „Kako mogu da naudim Turskoj“. Ministar je takođe naveo da evropskim narodima „upravljaju“ američke diplomate.

Primedbe su usledile dan nakon što su SAD i nekoliko zemalja EU odlučile da privremeno zatvore svoje konzulate u Istanbulu iz „bezbednosnih razloga". Strane vlade su takođe savetovale svoje građane da izbegavaju turistička žarišta u Turskoj, navodeći terorističku pretnju.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da umešane nacije nisu prenele Ankari nikakve dokaze koji bi opravdali zatvaranje.

- Kažu nam: „Imamo konkretne informacije, postoji pretnja. Zato zatvaramo". Od koga je to došlo? Gde? Ko će to uraditi? Nema informacija o tome - rekao je Čavušoglu u četvrtak.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Mevlut Čavušoglu

Visoki diplomata je opisao ovaj potez kao „nameran” i verovatno osmišljen da dovede sadašnju vladu u „tešku situaciju” pre predstojećih opštih izbora.

Sojlu je istog dana ocenio da su zapadne vlade zapravo reagovale „psihološkim ratom“ na turske planove da podstaknu turizam u zemlji.

Događaj u petak u Antaliji, tokom kojeg je ministar unutrašnjih poslova kritikovao američkog ambasadora, bio je posvećen pitanjima migracija.

Sojlu je u svom govoru optužio zapadne nacije da pogoršavaju problem sa kojim se Ankara suočava zbog masovne migracije. Posebno je izrazio zabrinutost zbog nestabilnosti u susednim zemljama Iraka i Sirije, gde je, prema rečima ministra, „potpuno nestala državna vlast“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike